Στο 4,9% το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας

Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2014 16:43
UPD:16:46

Για το σύνολο της χρονιάς η πορτογαλική κυβέρνηση προβλέπει ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στο 4,8% του ΑΕΠ - δηλαδή θα είναι πάνω από τον στόχο του 4% που είχαν θέσει οι διεθνείς πιστωτές της Λισαβόνας.

Στο 4,9% του ΑΕΠ μειώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα της Πορτογαλίας στο εννεάμηνο του έτους, από 5,7% που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2013, σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής (INE).

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων αυτών γίνεται την επομένη της νέας προειδοποίησης που απηύθυναν στη Λισαβόνα οι Βρυξέλλες, επικρίνοντας τη «χαλάρωση» των προσπαθειών δημοσιονομικής προσαρμογής στην Πορτογαλία μετά την έξοδο της χώρας από το πρόγραμμα στήριξης, τον περασμένο Μάιο.

Για το σύνολο της χρονιάς η πορτογαλική κυβέρνηση προβλέπει ότι το έλλειμμα θα ανέλθει στο 4,8% του ΑΕΠ - δηλαδή θα είναι πάνω από τον στόχο του 4% που είχαν θέσει οι διεθνείς πιστωτές της Λισαβόνας, λόγω κυρίως της εφαρμογής στη χώρα του νέου τρόπου υπολογισμού των δημοσιονομικών μεγεθών στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η βελτίωση που διαπιστώθηκε από τον Ιανουάριο ως τον Σεπτέμβριο οφείλεται στην αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 3,3%, που υπερέβη εκείνη των δαπανών (+1,6%).

Η Κομισιόν, η οποία τηρεί κριτική στάση σε ό,τι αφορά τις μακροοικονομικές προβλέψεις της πορτογαλικής κυβέρνησης, εκτιμά ότι η Λισαβόνα θα καταγράψει δημόσιο έλλειμμα ύψους 4,9% του ΑΕΠ της το 2014, που θα μπορούσε να φθάσει το 7,7% εάν συνυπολογιζόταν σε αυτό το κόστος για τη διάσωση της Banco Espirito Santo (BES) τον Αύγουστο.
 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα