Κατεύθυνση από την Ευρώπη

Υποτονικό άνοιγμα στη Ν. Υόρκη
Τρίτη, 06 Απριλίου 2004 00:01
UPD:06:37

ΥΠΟΤΟΝΙΚΑ άνοιξε η εβδομάδα για τα αμερικανικά χρηματιστήρια μετά το ισχυρό ράλι της Παρασκευής από τα στοιχεία για αύξηση των θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ λόγω του επιφυλακτικού κλίματος που επικράτησε εν όψει της ανακοίνωσης οικονομικών εταιρικών στοιχείων του πρώτου τριμήνου.

Οι χρηματιστηριακοί δείκτες στη Γουόλ Στριτ σημείωσαν ελάχιστες μεταβολές, αλλά διατηρήθηκαν πάνω από τα πρόσφατα επίπεδά τους, καθώς οι επενδυτές εστίασαν στην ανακοίνωση στοιχείων για το ρεκόρ αύξησης στον τομέα υπηρεσιών το Μάρτιο στις ΗΠΑ και περιόρισαν τις ανησυχίες που επικρατούν ότι το μεγαλύτερο μέρος των θετικών εταιρικών νέων έχει προεξοφληθεί από τις αγορές. Η εξέλιξη αυτή προσέφερε περισσότερη σιγουριά στους επενδυτές καθώς αποδεικνύουν ότι η αμερικανική οικονομία βρίσκεται σε πορεία ανάκαμψης.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 87,78 μονάδες, ποσοστό 0,84%, φθάνοντας στις 10.558,37 μονάδες. Με άνοδο 21,95 μονάδων, ποσοστό 1,07%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.079,12 μονάδες.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού οι προσδοκίες για καλύτερα εταιρικά κέρδη εν όψει της νέας περιόδου ανακοινώσεων οικονομικών αποτελεσμάτων οδήγησε τις ευρωπαϊκές μετοχές στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τεσσάρων εβδομάδων, καθοδηγούμενες από τον τομέα τεχνολογίας και πετρελαίου. Μετά τη θετική έκπληξη από την ανακοίνωση των ισχυρών στοιχείων για την απασχόληση στις ΗΠΑ οι επενδυτές στρέφουν την προσοχή τους στις ανακοινώσεις εταιρικής κερδοφορίας στο τέλος της εβδομάδας.

Μετοχές του τομέα τεχνολογίας όπως της εταιρείας SAP ήταν επικεφαλής του χθεσινού μίνι ράλι τιμών, ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξαν και οι μετοχές της βρετανικής πετρελαϊκής εταιρείας BP και του ομίλου BG Group, των οποίων η άνοδος προσέφερε σε μια επιπλέον ισχυρή στήριξη στη χρηματιστηριακή αγορά. Στη θετική αυτή εξέλιξη συνέβαλε και η σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου μετά τις μεγάλες απώλειες της περασμένης εβδομάδας.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips ενισχύθηκε κατά 0,7% στις 1.017,8 μονάδες, ανακάμπτοντας από μια πτώση 7% που προκλήθηκε από τις θανατηφόρες βομβιστικές επιθέσεις στη Μαδρίτη τον περασμένο μήνα και των απογοητευτικών οικονομικών μεγεθών. Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έκλεισε στις 2.905,90 μονάδες με άνοδο επίσης 0,7%.

Με άνοδο έκλεισε και το χρηματιστήριο του Τόκιο καθώς η ενίσχυση του δολαρίου έναντι του γιεν πυροδότησε αγορές για μετοχές στον τομέα υψηλής τεχνολογίας όπως της Sony Corp. Ο δείκτης Nikkei έκλεισε στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 22 μηνών με άνοδο 1,20% στις 11.958,32 μονάδες.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα