Την ελπίδα να βελτιωθούν οι συνθήκες πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη ρευστότητα μέσω του Ελληνικού Επενδυτικού Ταμείου (IfG), το οποίο ενεργοποιήθηκε χθες από τις τράπεζες Eurobank και Πειραιώς, εκφράζει η ΕΣΕΕ.
Η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας «εύχεται οι τέσσερις συμφωνίες σύντομα να πολλαπλασιαστούν από το Ταμείο, ανταποδίδοντας έτσι τη τεράστια προσπάθεια που έχουν καταβάλλει οι Έλληνες μικρομεσαίοι κατά τη διάρκεια της κρίσης».
Το IfG αποτελεί μη χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που λειτουργεί με τους όρους της αγοράς και αποσκοπεί στην επίλυση του μείζονος προβλήματος της ελλιπούς ρευστότητας στην πραγματική οικονομία, κυρίως μέσω της παροχής δανείων χαμηλότερου κόστους (επιτοκίου) στις ελληνικές επιχειρήσεις. Το εν λόγω εγχείρημα, το οποίο συνιστά προϊόν συνεργασίας μεταξύ της ελληνικής και της γερμανικής κυβέρνησης με την ενεργή συμμετοχή και της τράπεζας ανασυγκρότησης KfW, θα αποτελείται από τρία υπό-ταμεία και θα έχει ως έδρα το Λουξεμβούργο.
Με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα, η συνολική χρηματοδότηση της «ομπρέλας» των τριών υπο-ταμείων θα υπερβαίνει τα 500 εκατ. ευρώ (350 εκατ. ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο, 100 εκατ. ευρώ από τη KfW, 50 εκατ. ευρώ από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, 30 εκατ. ευρώ από το υπουργείο Οικονομικών της Γαλλίας και 30 εκατ. από το Ίδρυμα Ωνάση). Το πρώτο υπο-ταμείο το «IfG - Greek SME finance SA» ενεργοποιήθηκε με 200 εκατ. ευρώ που έχουν διατεθεί από τηνKfW και το ΕΤΕΑΝ.
Όπως σημειώνει η ΕΣΕΕ, με τη συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών στο Επενδυτικό Ταμείο θα διευκολύνεται η λειτουργία των ελληνικών ΜμΕ με εξαγωγικό προσανατολισμό, υψηλή τεχνολογία, καινοτόμα προϊόντα, πολλές δηλαδή εταιρείες στις οποίες στηρίζεται το νέο αναπτυξιακό και παραγωγικό μοντέλο της χώρας, οι οποίες πλέον θα μπορούν να χρηματοδοτηθούν με διεθνείς τραπεζικά ανταγωνιστικούς όρους.
Παράλληλα, το Ταμείο θα μπορεί να παρέχει πιστώσεις για κεφάλαια κίνησης με την αποπληρωμή του κεφαλαίου να πραγματοποιείται στη λήξη της δανειακής σύμβασης, επιτρέποντας στην επιχείρηση να πληρώνει μόνο τους τόκους, ενώ ταυτόχρονα θα δίνεται η δυνατότητα να αναχρηματοδοτούνται υφιστάμενα δάνεια βιώσιμων μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Τα παραπάνω χαρακτηριστικά εκτιμάται ότι θα συμβάλλουν στην ταχύτερη απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων από την αγορά.