ΤτΕ: Στα 3,6 δισ. ευρώ το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών 10μηνου

Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2014 11:16
UPD:11:18
REUTERS/DAVID W CERNY

Στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2014, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε πλεόνασμα 3,6 δισ. ευρώ, έναντι 2,1 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2013.

Μειωμένο κατά 118 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρυσι, στα 199 εκατ. ευρώ, ήταν το έλλειμμα στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών τον Οκτώβριο του 2014, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ).

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στη βελτίωση αφενός του ισοζυγίου υπηρεσιών, εξαιτίας κυρίως της ανόδου των καθαρών εισπράξεων από μεταφορές και λοιπές υπηρεσίες, και αφετέρου του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων, λόγω της ανόδου των καθαρών μεταβιβάσεων από την Ε.Ε. και παρά την επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου.

Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου αυξήθηκε κατά 209 εκατ. ευρώ σε σχέση με το αντίστοιχο του 2013, λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων και λοιπών αγαθών εκτός των πλοίων. Αντίθετα, οι καθαρές πληρωμές για αγορές πλοίων μειώθηκαν σημαντικά. Το εμπορικό έλλειμμα, αν εξαιρεθούν τα πλοία, αυξήθηκε, παρά την άνοδο των εισπράξεων από εξαγωγές (καυσίμων κατά 12,0% και λοιπών αγαθών κατά 9,4%), καθώς αυξήθηκε και η αντίστοιχη δαπάνη για εισαγωγές με ταχύτερο ρυθμό (κατά 20,6% και 16,0% αντίστοιχα).

Το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών αυξήθηκε κατά 199 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του προηγούμενου έτους, κυρίως λόγω της βελτίωσης των ισοζυγίων μεταφορών (θαλάσσιων και αεροπορικών) και λοιπών υπηρεσιών (κυρίως επιχειρηματικών). Οι εισπράξεις από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 4,6%, αντανακλώντας άνοδο κατά 18,9% των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών, αλλά η άνοδος αυτή αντισταθμίστηκε σε μεγάλο βαθμό από την άνοδο των ταξιδιωτικών δαπανών κατοίκων στο εξωτερικό.

Όσον αφορά στο δεκάμηνο Ιανουαρίου - Οκτωβρίου 2014, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε πλεόνασμα 3,6 δισ. ευρώ, έναντι 2,1 δισ. ευρώ το ίδιο διάστημα του 2013.

Επίσης, το συνολικό ισοζύγιο αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασε πλεόνασμα 2,9 δισ. ευρώ, έναντι 1,2 δισ. ευρώ το 2013, εξέλιξη οφειλόμενη στη βελτίωση του ισοζυγίου υπηρεσιών. Σημειώνεται ότι, κατά τη διάρκεια του δεκαμήνου, οι συνολικές εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών σημείωσαν άνοδο 8,6%. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν κατά 4,9%, ενώ οι εισπράξεις από υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά 11,4%.

Το εμπορικό έλλειμμα αυξήθηκε κατά 908 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω των αυξημένων καθαρών πληρωμών για αγορές πλοίων. Οι καθαρές πληρωμές για αγορές καυσίμων παρουσίασαν μικρή μόνο αύξηση, όπως και το έλλειμμα των λοιπών αγαθών. 

Η άνοδος του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών κατά 2,7 δισ. ευρώ οφείλεται στην άνοδο των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές, μεταφορικές, αλλά και λοιπές υπηρεσίες. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους σημείωσαν άνοδο κατά 10,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2013, αντανακλώντας άνοδο κατά 21,9% των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών.

Επίσης στο δεκάμηνο, το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων περιορίστηκε κατά 429 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της μείωσης των καθαρών πληρωμών για τόκους. Τέλος, το πλεόνασμα του ισοζυγίου τρεχουσών μεταβιβάσεων συρρικνώθηκε κατά 726 εκατ. ευρώ σε σχέση με εκείνο της ίδιας περιόδου του 2013, κυρίως λόγω των μειωμένων μεταβιβαστικών εισπράξεων του τομέα της γενικής κυβέρνησης από την Ε.Ε. και διαμορφώθηκε σε 2,9 δισ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΛ



Σχολιασμένα