Πρειδοποίηση της Κομισιόν στις μισές χώρες της Ευρωζώνης για τα ελλείμματα

Τετάρτη, 07 Απριλίου 2004 16:05

Προειδοποίηση στις μισές από τις δώδεκα χώρες της Ευρωζώνης για τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα, απηύθυνε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, καθώς οι προβλέψεις της δείχνουν ότι σε περίπτωση που υπέβαλαν σήμερα αίτηση για την είσοδό τους στην Ευρωζώνη, δεν θα πληρούσαν τις προϋποθέσεις ένταξης.

Η Επιτροπή εκτιμά ότι η Ελλάδα, η Ιταλία, η Ολλανδία και η Πορτογαλία θα υπερβούν το 2004 το όριο του 3% του ΑΕΠ, όσον αφορά τα δημοσιονομικά ελλείμματά τους, παραβιάζοντας το Σύμφωνο Ανάπτυξης και Σταθερότητας, όπως θα πράξουν για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, η Γερμανία και η Γαλλία.

Παρά την αναμενόμενη επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης, η Γαλλία, η Ολλανδία, η Ιταλία και η Πορτογαλία πρόκειται να υπερβούν το 2005 τα όρια που έχουν τεθεί από την Ε.Ε. για μία ακόμη χρονιά, χωρίς τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων για τη συρρίκνωση των δημοσιονομικών ελλειμμάτων τους, ενώ οι δύο τελευταίες χώρες διατρέχουν τον κίνδυνο να δουν το έλλειμμά τους να διευρύνεται περαιτέρω το 2005 σε σχέση με το 2004.

Όσον αφορά τη Βρετανία –η οποία παραμένει εκτός Ευρωζώνης- εκτιμάται ότι θα μειώσει το έλλειμμά της στο 2,8% του ΑΕΠ το 2004.

Η Επιτροπή προειδοποιεί την Ιταλία να λάβει επείγοντα μέτρα προκειμένου να ελέγξει το έλλειμμά της, το οποίο προβλέπεται να ανέλθει στο 3,2% του ΑΕΠ το 2004 και στο 4% του ΑΕΠ το 2005.

Παρά το γεγονός ότι η Πορτογαλία διατήρησε το έλλειμμά της κάτω από το όριο του 3% για δύο συνεχόμενες χρονιές (2002 και 2003), οφείλει να επαγρυπνεί και να προχωρήσει στη λήψη πρόσθετων μέτρων, καθώς εκτιμάται ότι το έλλειμμά της θα ανέλθει στο 3,4% το 2004 και στο 3,8% το 2005.

Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ολλανδίας ανήλθε το 2003 στο 3,2% του ΑΕΠ, ενώ προβλέπεται να ανέλθει στο 3,5% το 2004 και στο 3,3% το 2005.

Ανησυχητικά είναι τα στοιχεία και οι εκτιμήσεις της Επιτροπής για την Ελλάδα, της οποίας το έλλειμμα το 2003 ήταν κοντά στα όρια της Ε.Ε., ενώ τα στατιστικά στοιχεία της εξετάζονται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Για τη Γερμανία προβλέπεται μείωση του ελλείμματός της στο 3,6% του ΑΕΠ το 2004 (η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για έλλειμμα στο 3,9% του ΑΕΠ) πριν τη συρρίκνωσή του το 2005 στο 2,8%, τηρώντας έτσι την υπόσχεσή της να σεβαστεί του χρόνου τους σχετικούς κανονισμούς.

Το ίδιο δεν συμβαίνει όμως με τη Γαλλία, η οποία σχεδιάζει να εστιάσει τις προσπάθειές της στην ανάπτυξη. Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Επιτροπής, το έλλειμμά της θα ανέλθει στο 3,7% του ΑΕΠ το 2004 και στο 3,6% του ΑΕΠ το 2005. Το δημοσιονομικό έλλειμμα της Γαλλίας ανήλθε το 2003 στο 4,1% του ΑΕΠ.

Σε ό,τι αφορά το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της Ευρωζώνης, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σημείωσε ότι οι ισορροπίες έχουν πλέον γείρει αρνητικά τους τελευταίους μήνες και προειδοποίησε ότι το καταναλωτικό κλίμα παραμένει για την ώρα εύθραυστο. «Η απειλή τρομοκρατικών επιθέσεων εξακολουθεί να βαραίνει στην εμπιστοσύνη των καταναλωτών, ιδιαιτέρως μετά τα γεγονότα στη Μαδρίτη στις αρχές Μαρτίου», επισημαίνει η Επιτροπή στην ανακοίνωσή της.

Κατά συνέπεια, αναθεώρησε προς τα κάτω την εκτίμησή της για το ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας της ευρωζώνης στο 1,7% το 2004 (η προηγούμενη εκτίμηση έκανε λόγο για ρυθμό 1,8%), διατήρησε όμως αμετάβλητη την πρόβλεψή της για αύξηση 2,3% του ΑΕΠ το 2005.

Πηγή ΑΠΕ, Reuters



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα