Μικτά πρόσημα στις ευρωαγορές

Παρασκευή, 19 Δεκεμβρίου 2014 19:17
UPD:19:19
REUTERS/STRINGER

Φωτογραφία αρχείου.

Με μικτά πρόσημα έκλεισαν τελικά οι ευρωπαϊκές αγορές, με τους επενδυτές να αποκομίζουν μέρος των κερδών τους μετά το εντυπωσιακό τετραήμερο ανοδικό τους ράλι. Στο επίκεντρο βρέθηκε ο κλάδος της υγείας, ο οποίος μετατράπηκε σε «βαρίδι» έναντι της ανόδου του κλάδου των εμπορευμάτων.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 1,22% στις 6.545 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 0,25% στις 9.787 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με απώλειες 0,18% στις 4.242 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,36% στις 340,27 μονάδες, ενώ ενδοσυνεδριακά βρέθηκε έως το +0,8%, αλλά και το -0,6%. Σε επίπεδο εβδομάδας σημείωσε κέρδη 3%.

Στο ταμπλό, η Roche Holding έχασε 6,1%, καθώς έγινε γνωστό ότι οι δοκιμές για νέα φάρμακα κατά του καρκίνου του στήθους δεν έφεραν τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Η εταιρεία είχε επενδύσει σημαντικά κεφάλαια στις εν λόγω δοκιμές και όπως φαίνεται ήδη έχει αρχίσει να μετρά ζημίες από εκτιμώμενα μελλοντικά κέρδη.

Επίσης, η Air France-KLM υποχώρησε κατά 8,1%, καθώς ανακοίνωσε ότι αναβάλλει τις παραγγελίες νέων αεροσκαφών, μετά και την τρίτη καθοδική αναθεώρηση της κερδοφορίας της για το τρέχον έτος.

Στον αντίποδα, η Atos κέρδισε 5,9%, με την αγορά να επικροτεί τη συμφωνία εξαγοράς της Xerox, έναντι του ποσού των 1,05 δισ. δολαρίων. Με την εξαγορά αυτή, η γαλλική εταιρεία πληροφορικής τριπλασιάζει τις δραστηριότητές της στις ΗΠΑ.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, θετικό προδιαγράφεται το ξεκίνημα της νέας χρονιάς για το καταναλωτικό κλίμα στη Γερμανία, με τον σχετικό δείκτη του ινστιτούτου GfK για τον Ιανουάριο να σκαρφαλώνει στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων οκτώ ετών.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα