Συμβιβαστική πρόταση για άρση του αδιεξόδου στο σ/ν για την οικονομία των ΗΠΑ

Τετάρτη, 12 Δεκεμβρίου 2001 08:12
UPD:08:31

Συμβιβαστική πρόταση κατέθεσε χθες το βράδυ στο Κογκρέσσο ο Λευκός Οίκος, η οποία αφήνει περιθώρια για έγκριση των σχεδίων της αμερικανικής κυβέρνησης, που αφορούν στην αναθέρμανση της οικονομίας της χώρας και τα οποία για περισσότερο από έναν μήνα, βρίσκουν αντίθετη τη Γερουσία.

Οπως μετέδωσαν ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, τη συμβιβαστική πρόταση παρουσίασε χθες το απόγευμα στην ηγεσία της ρεπουμπλικανικής και της δημοκρατικής πτέρυγας στη Γερουσία ο υπουργός Οικονομικών Πωλ Ο'Νιλ, τόνισε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Αρι Φλέϊσερ. Αντιπροσωπεία κεντρώων Γερουσιαστών που είχε γίνει νωρίτερα δεκτή στον Λευκό Οίκο, ανακοίνωσε πως η συμβιβαστική πρόταση βασίζεται στις δικές της προτάσεις και εξέφρασε την ευαρέσκειά της για την πλήρη ταύτιση του Μπους με αυτές.

Σύμφωνα με τον Φλέϊσερ, ο Αμερικανός πρόεδρος αποδέχθηκε να τροποποιήσει στα ευαίσθητα σημεία του το σχέδιό του για την αναθέρμανση της οικονομίας προκειμένου να επιτύχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας στη Γερουσία, η οποία κρίνει ότι το σχέδιο ύψους 100 δισ. δολαρίων που ενέκρινε στα τέλη Οκτωβρίου η Βουλή των Αντιπροσώπων, βάσει των προτάσεων του Λευκού Οίκου, ευνοεί σε μέγα βαθμό τις επιχειρήσεις. Με βάση τις τροποποιήσεις, η κυβέρνηση εγκαταλείπει τελείως το σχέδιο για την πλήρη κατάργηση του ελάχιστου φόρου στα κέρδη των επιχειρήσεων (ΑΜΤ), αλλά σκοπεύει να μειώσει δραστικά τον φόρο αυτό, που αποτελεί το μόνο εμπόδιο στις διαπραγματεύσεις με το Κογκρέσσο για την έγκριση του νομοσχεδίου.

Παράλληλα θα επεκταθεί το επίδομα ανεργίας στις 13 εβδομάδες για όλους τους Αμερικανούς που έχασαν την εργασία τους μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου, και όχι μόνον στις πολιτείες εκείνες που επλήγησαν από την οικονομική ύφεση. Επιπλέον θα εκταμιευθούν έκτακτα κονδύλια για την παροχή υπηρεσιών υγείας προς τους ανέργους.

Από τον περασμένο Μάρτιο οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε οικονομική ύφεση, κατάσταση που έχει επιδεινωθεί μετά τα τρομοκρατικά πλήγματα της 11ης Σεπτεμβρίου, τα οποία είχαν μεγάλο αντίκτυπο σε ορισμένους, νευραλγικούς τομείς της οικονομίας, όπως οι μεταφορές, ο τουρισμός και το εμπόριο.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα