Από την άνοδο στην στασιμότητα και τελικά στην πτώση βρέθηκαν διαδοχικά οι ελληνικές εξαγωγές μετά το 2009, σύμφωνα με ανάλυση του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ).
Κατά τον ΣΕΒΕ, η αρχική αύξηση των εξαγωγών, που καταγράφηκε όταν οι ελληνικές επιχειρήσεις στράφηκαν εμπορικά στις διεθνείς αγορές για να αντισταθμίσουν την πτώση της εγχώριας ζήτησης λόγω κρίσης, έδωσε τη θέση της στην κόπωση, την κάμψη και τελικά στην πτώση.
Για την πτωτική αυτή πορεία ευθύνονται, όπως υποστηρίζει, η έλλειψη ρευστότητας, το μεγάλο κενό χρηματοδότησης και το υψηλό κόστος του χρήματος, σε σχέση με άλλες χώρες της ΕΕ.
Μάλιστα, κατά τον ΣΕΒΕ, η η έλλειψη ρευστότητας έχει επιδεινωθεί το τελευταίο διάστημα, λόγω της εντολής για καθολικό πάγωμα της επιστροφής του πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ στις εξαγωγικές επιχειρήσεις "προφανώς για δημοσιονομικούς λόγους, σε μια περίοδο δε, στο τέλος του έτους, που οι υποχρεώσεις των επιχειρήσεων αυξάνονται".
Ο ΣΕΒΕ κάνει λόγο και για σημαντικές καθυστερήσεις στην εκταμίευση προκαταβολών, για τα επενδυτικά σχέδια εξαγωγικών επιχειρήσεων που υπάγονται στον επενδυτικό νόμο με κατάθεση εγγυητικών επιστολών από τις επιχειρήσεις, λόγω της μη διασφάλισης από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) των αναγκαίων χρηματοδοτήσεων.
Η ανακοίνωση του ΣΕΒΕ εκδόθηκε με αφορμή τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία για τις εμπορευματικές συναλλαγές στην ευρωζώνη στο 9μηνο 2014. Βάσει των στοιχείων, οι εξαγωγές αγαθών της ευρωζώνης αυξήθηκαν κατά 1,3%, σε σχέση με πέρυσι, φτάνοντας στα 2,6 τρισ. ευρώ.
Ισχυρότερη πτώση καταγράφηκε στις εξαγωγές των χωρών Μάλτα (26%) και Κύπρος (8%), ενώ αντίθετα με ταχύτερους ρυθμούς ενισχύθηκαν οι εξαγωγές των Σλοβενία (6%), Λουξεμβούργο (6%) και Γερμανία (4%).
Πτώση 4,4% καταγράφηκε στις ελληνικές εξαγωγές αγαθών, γεγονός που σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών κατά 1%, είχε ως αποτέλεσμα την κλιμάκωση της ανόδου του εμπορικού ελλείμματος κατά 9%.
Το εννιάμηνο 2014 η Ελλάδα βρίσκεται στη 13η θέση στην κατάταξη εξαγωγών της Ευρωζώνης, ενώ παρουσιάζει το τρίτο κατά σειρά μεγαλύτερο εμπορικό έλλειμμα (15,7 δισ. ευρώ), με πρώτες τις Γαλλία και Ισπανία.
Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, η πτώση των ελληνικών εξαγωγών αποδίδεται κλαδικά κυρίως στα καύσιμα (-9%) και τρόφιμα (-10%), ενώ ανοδικά κινήθηκαν οι κλάδοι των χημικών (+5%) και των μηχανημάτων-οχημάτων (+5%).
Συγκρίνοντας κλαδικά τις ελληνικές επιδόσεις με τον μέσο όρο της ευρωζώνης, οι απώλειες στις ελληνικές εξαγωγές ποτών και καπνών και πρώτων υλών είναι πολύ μεγαλύτερες από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης και το ίδιο ισχύει αντίστοιχα για τα χημικά, τα μηχανήματα και οχήματα.