Θετικό σενάριο «βλέπει» το Χ.Α.

Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2014 11:14
UPD:11:14
SOOC/Menelaos Myrillas

Με κέρδη ξεκίνησε τις συναλλαγές το Χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, δείχνοντας ότι το θετικό σενάριο στις πολιτικές εξελίξεις διατηρεί ακόμη αρκετές πιθανότητες, παρά την αποτυχία της πρώτης διαδικασίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ειδικότερα, στις 11:02, ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται κατά 1,63% στις 876,67 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 9,4 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 κερδίζει 1,68% στις 281,22 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει κέρδη 2,31% στις 104,22 μονάδες.

Η αγορά έδειξε σήμερα ότι μπορεί να κρατήσει μια ψύχραιμη στάση μπροστά στις πολιτικές εξελίξεις, αναμένοντας να ξεκαθαρίσει η κατάσταση. Η συμπεριφορά των τελευταίων ημερών, μάλιστα, δείχνει ότι προεξοφλείται ένα θετικό σενάριο, είτε αυτό είναι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και η ομαλοποίηση των πολιτικών εξελίξεων, είτε αυτό σημαίνει πρόωρες εκλογές χωρίς "ατυχήματα".

Τα παραπάνω υποστηρίζονται και από την άποψη της αγοράς για μετοχές που συνήθως επηρεάζονται περισσότερο από το πολιτικό ρίσκο. Αυτές είναι οι τράπεζες, οι εισηγμένες ΔΕΚΟ και οι εταιρείες που πραγματοποιούν μεγάλο μέρος των εσόδων τους αυτή την περίοδο, που μπορεί να είναι και προεκλογική ( π.χ. Jumbo).

Όμως, στο ταμπλό η νευρικότητα είναι διάχυτη, με τις εναλλαγές των προσήμων να είναι συνεχής. Οι μετοχές της Εθνικής και της Πειραιώς δείχνουν "πρόθυμες" να στηρίξουν τον Γενικό Δείκτη, καθώς σημειώνουν σημαντικά κέρδη που φτάνουν το 3,91% και 3,22% αντίστοιχα, ενώ υποστηρικτικά λειτουργούν η Alpha Bank (+1,41%) και η ΔΕΗ (+4,75%).

Θετικές είναι και οι παρουσίες της Folli Follie στο +3,21%, της Βιοχάλκο στο +2,75%, της MIG στο +2,53% και της ΜΕΤΚΑ στο +1,12%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα