Fed: «Υπομονή» για την πρώτη αύξηση του επιτοκίου

Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2014 22:17
UPD:22:17
REUTERS/JONATHAN ERNST

Δεν θα γίνει βιαστική αύξηση του βασικού επιτοκίου από την Ομοσπονδιακή Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), σύμφωνα με την ανακοίνωση που ακολούθησε την διήμερη συνεδρίαση της νομισματικής της επιτροπής, η οποία επισημαίνει ότι θα υπάρξει η σχετική «υπομονή» εωσότου η οικονομία σταθεροποιηθεί. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η νομισματική επιτροπή της Fed κρίνει ότι μπορεί να χρειαστεί υπομονή εωσότου ομαλοποιηθεί η νομισματική πολιτική. Μάλιιστα, όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η Fed, με αυτόν τον τρόπο, γίνεται περισσότερο ευέλικτη στις μελλοντικές της αποφάσεις, οι οποίες θα επηρεάσουν τις αγορές.

Υπενθυμίζεται εδώ ότι η Fed ήδη έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων, ωστόσο η πρώτη αύξηση του βασικού επιτοκίου, το οποίο παραμένει σχεδόν μηδενικό από τον Δεκέμβριο του 2008, πιθανότατα να αργήσει.

Επίσης, η Fed εξέδωσε και τις εκτιμήσεις για την πορεία της ανεργίας, η οποία θα είναι περί το 5,2-5,3% στο τέλος του 2015, ενώ ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 1%-1,6% το 2015. Αναφορικά με την ανάπτυξη, η Fed εκτιμά ότι ο ρυθμός θα διαμορφωθεί στο 2,4% το 2014.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα