Μοσκοβισί: Η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη

Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014 14:20
UPD:17/12/2014 10:30
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Την εκτίμηση ότι στο τέλος Φεβρουαρίου θα φύγει η τρόικα εφόσον ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις εξέφρασε ο Ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι η θέση της Ελλάδας είναι στην Ευρωζώνη.

Σε συνέντευξή του στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, μετά την ολοκλήρωση των συναντήσεών του στην Αθήνα ο κ. Μοσκοβισί δήλωσε ότι η τρόικα θα φύγει από την Ελλάδα εφόσον ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις και «θα προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο της σχέσης μας».

«Πρέπει να ολοκληρωθεί η τρέχουσα αξιολόγηση το συντομότερο δυνατόν, ώστε στο τέλος της "τεχνικής δίμηνης παράτασης" προς τα τέλη Φεβρουαρίου, ευελπιστούμε να φύγει η τρόικα και να μπούμε στο νέο στάδιο των σχέσεων μας με την Ελλάδα, με λιγότερες παρεμβάσεις.
Αυτή είναι προσωπική και πολιτική μου βούληση», είπε. 

Ο επίτροπος έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι «δεν τίθεται πλέον εν αμφιβόλω η θέση της Ελλάδας στην Ευρωζώνη». «Θέμα Grexit για μένα δεν ετίθετο ποτέ και αγωνίστηκα, ως υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, το ίδιο αγωνίστηκε και ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Και με τις σημερινές μας ιδιότητες παραμένουμε ισχυροί σύμμαχοι της Ελλάδας», τόνισε.

EURONEWS

Παράλληλα, έκανε λόγο για τεράστια πρόοδο της χώρας, συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα επιστρέφει στην ανάπτυξη με ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης στην Ευρώπη, το 2015 και το υψηλότερο πρωτογενές πλεόνασμα μετά τη Γερμανία.  

Σύμφωνα πάντως με τον κ. Μισκοβισί, τα επιτεύγματα που έχουν γίνει με τις θυσίες του ελληνικού λαού και την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη πρέπει να παγιωθούν και για αυτό «η Ελλάδα πρέπει να μείνει προσηλωμένη στη δημοσιονομική ευθύνη και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις» .

Αναφερόμενος στην επόμενη ημέρα ο επίτροπος δήλωσε ότι η Ελλάδα σοφά ζήτησε την πιστωτική προληπτική γραμμή που θα εξασφαλιστεί από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, ώστε να διασφαλιστεί η χρηματοπιστωτική της σταθερότητα και το ενδεχόμενο δανεισμού της.

Αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούσαν σενάρια εσωτερικών πολιτικών εξελίξεων, λέγοντας ότι «δεν παρεμβαίνω στα εσωτερικά, αλλά βρίσκομαι εδώ για να επιταχύνω τις διαδικασίες της αξιολόγησης».

«Σεβόμαστε τις δημοκρατικές επιλογές των λαών της Ευρώπης, συζητάμε με όλες τις κυβερνήσεις, αλλά έχουμε και τις προτιμήσεις μας, που είναι η ακεραιότητα της Ευρωζώνης, οι πολιτικές μεταρρύθμισης και η εμπιστοσύνη μεταξύ Ευρώπης και κρατών-μελών και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την Ελλάδα, έτσι θα πράξουμε και στο μέλλον», πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τις χθεσινές δηλώσεις του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, είπε μόνο ότι «οι αγορές δεν αγαπούν την αβεβαιότητα, δεν είναι όμως και ηγέτες».

Ως προς το ενδεχόμενο εφαρμογής ενός εναλλακτικού σχεδίου διαπραγμάτευσης, στην περίπτωση που υπάρξουν αλλαγές στην εσωτερική πολιτική σκηνή, ο Ευρωπαίος επίτροπος απάντησε ότι απεχθάνεται τα plan b, προσθέτοντας: «Ας επικεντρωθούμε στο plan a, που είναι η δίμηνη παράταση, το κλείσιμο της αξιολόγησης και μια νέα φάση».

Στο ερώτημα γιατί δεν συναντήθηκε με τον Αλέξη Τσίπρα απάντησε ότι βρέθηκε στην Ελλάδα για επίσκεψη εργασίας. «Δεν είμαι εδώ ως υποστηρικτής ή αντίπαλος κάποιου. Αν ο κ. Τσίπρας θέλει να συναντηθούμε στις Βρυξέλλες δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα», είπε χαρακτηριστικά.

Για το ζήτημα του χρέους ο κ. Μοσκοβί είπε ότι «δεν είναι εύλογο να λέει κάποιος ότι ένα υψηλό χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί, γιατί σε αυτή την περίπτωση, μιλάμε για αδυναμία αποπληρωμής χρέους, για χρεοκοπία και αυτό δεν είναι μόνον πολιτική θέση είναι και λογική σε οικονομική βάση».

Το πρωί, μετά από συνάντηση που είχε με τους υπουργούς Ανάπτυξης και Εργασίας, ο επίτροπος τόνισε ότι «η Κομισιόν αναγνωρίζει πως στην Ελλάδα έγινε τεράστια πρόοδος και θέλουμε να μπούμε σε μια καινούργια φάση, πιο αποφασιστικά και με λιγότερη εποπτεία από την σημερινή». «Για το λόγο αυτό υπάρχουν ακόμη προσπάθειες που πρέπει να γίνουν. Η Κομισιόν είναι κοντά στην Ελλάδα και στους Έλληνες πολίτες», πρόσθεσε.

Όπως χαρακτηριστικά είπε με έμφαση, «η Κομισιόν δεν είναι εχθρός της Ελλάδας. Είναι στο πλευρό του ελληνικού λαού με στόχο να οικοδομηθεί ένα βιώσιμο οικονομικό μοντέλο που θα είναι ικανό να αντιμετωπίσει τον παγκόσμιο ανταγωνισμό».

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες απο ΑΜΠΕ

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα