Η Τουρκία απειλεί τα ηγετικά μερίδια των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών

Η καθυστέρηση, αρχικά, των προσπαθειών συγκέντρωσης της αγοράς και εν συνεχεία της παρέμβασης των τραπεζών για την αναδιάρθρωση των εταιρειώ
Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2014 12:30
UPD:12:30

Από την έντυπη έκδοση

Ακόμα και στα μπλεγμένα δίχτυα των εταιρειών της εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειας οι ψαριές παραμένουν μεγάλες, προσεγγίζοντας τα 340 εκατ. ευρώ σε αξία εξαγωγών, αποτελώντας πόλο έλξης για επίδοξους διεθνείς επενδυτές. Την ίδια ώρα, όμως, η τουρκική απειλή ενδυναμώνεται, καθώς η δυσμενής χρηματοοικονομική κατάσταση που εξακολουθεί να χαρακτηρίζει τις εγχώριες επιχειρήσεις «πριμοδοτεί» τον ανταγωνισμό. 

Η εξυγίανση και η δημιουργία ισχυρότερων σχημάτων αποτελούν μονόδρομο για τη βιωσιμότητα του κλάδου στην Ελλάδα και κατ’ επέκταση τη διατήρηση των ηγετικών μεριδίων που κατέχει η χώρα στις διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της πρόσφατης κλαδικής μελέτης που εκπονήθηκε από τη «Στόχασις Σύμβουλοι Επιχειρήσεων Α.Ε.», ο έντονος εξαγωγικός προσανατολισμός της εγχώριας ιχθυοκαλλιέργειας, που αντιστοιχεί στο 75% της παραγωγής, σε συνδυασμό με τα ηγετικά μερίδια που κατέχουν οι ελληνικές εταιρείες σε ευρωπαϊκό επίπεδο, που κυμαίνονται στο 49,4% στην παραγωγή τσιπούρας και στο 37,5% στην παραγωγή λαβρακιού, δημιουργούν θετικές προοπτικές, σε αντίθεση με αρκετούς τομείς που έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση της ελληνικής οικονομίας.

ΔΑΝΑΗ ΑΛΕΞΑΚΗ - [email protected]

Ολόκληρο το άρθρο στη «Ναυτεμπορική».

 


Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα