Νέο γύρο συγχωνεύσεων στον ενεργειακό τομέα «βλέπει» η Kantor

Τρίτη, 13 Απριλίου 2004 11:29

Αισθητή αύξηση της κατά κεφαλή ζήτησης ενέργειας σε διεθνές επίπεδο το 2004, για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια συνεχούς πτώσης, διαβλέπει η Kantor Capital, θυγατρική του ομίλου Kantor, με εξειδίκευση στις υπηρεσίες χρηματοοικονομικού συμβούλου, στην έκθεσή της για τις εξαγορές και συγχωνεύσεις ενεργειακών εταιρειών. Η παγκόσμια ζήτηση ενέργειας εκτιμά ότι θα ενταθεί την περίοδο 2005 – 2007.

Παράλληλα, η βελτίωση της γενικής οικονομικής συγκυρίας, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη ανάπτυξη των ενεργειακών αγορών δημιουργούν τις προϋποθέσεις για την πραγματοποίηση περισσότερων επιχειρηματικών κινήσεων στο ενεργειακό τομέα το 2004, όπως άλλωστε έδειξε το τελευταίο τρίμηνο του 2003.

Σύμφωνα με τις παραπάνω τάσεις, το 2004 αναμένεται να πραγματοποιηθούν κυρίως μικρές, εγχώριες συναλλαγές, μεταξύ ομοειδών εταιρειών με κύριο σκοπό την ενίσχυση των θέσεων τους στις τοπικές αγορές. Η έκθεση της Kantor Capital δεν αποκλείει πάντως την πραγματοποίηση στρατηγικών κινήσεων για την διείσδυση σε νέες γεωγραφικά περιοχές, με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης. Οι εταιρείες που έχουν υψηλά περιθώρια ανάπτυξης και υψηλές αποδόσεις θα είναι αυτές που θα αποτελέσουν στόχους με σκοπό την ενίσχυση της κερδοφορίας τους.

Η διεθνής πετρελαϊκή αγορά επηρεάζεται από την εμφάνιση των ρωσικών εταιρειών και ίσως υπάρξει ένας ακόμη γύρος συγκέντρωσης σε παγκόσμιο επίπεδο. Η αγορά ηλεκτρισμού, τόσο στην Ευρώπη όσο και στη Βόρειο και Νότιο Αμερική βρίσκεται σε φάση τακτοποίησης με αύξηση της συγκέντρωση σε εθνικό επίπεδο και μείωση των διασυνοριακών τοποθετήσεων.

Η τάση συγχώνευσης εταιρειών διανομής (multi utilities) δεν έχει ακόμη ισχυροποιηθεί και αν δεν υπάρξουν ισχυρότερα οικονομικά οφέλη μάλλον θα εγκαταλειφθεί από τους μεγάλους παίκτες, μερικοί εκ των οποίων ήδη ανήκουν σε αυτή την κατηγορία.

Η τάση σύγκλισης φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού αναμένεται να συνεχιστεί, ίσως εντονότερη, τα επόμενα χρόνια και οι επιχειρήσεις που θα προκύψουν θα προσφέρουν ένα ευρύ φάσμα υπηρεσιών κοινής ωφέλειας στους καταναλωτές τους, εκμεταλλευόμενες τις δυνατότητες αξιοποίησης των δικτύων διανομής.

Στην Ελλάδα, εκτός των γνωστών κινήσεων (ΔΕΠΑ) δεν αναμένονται ουσιαστικές κινήσεις εξαγορών το 2004, ενώ οι επενδυτές περιμένουν να δουν πώς θα διαχειρισθεί η νέα κυβέρνηση το όλο θέμα της ηλεκτρικής αγοράς.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα