Εγκύκλιος υπ. Οικονομικών για τους φορολογικούς ελέγχους επιχειρήσεων

Τρίτη, 13 Απριλίου 2004 14:57

Προτεραιότητα σε τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων θα δώσει ο ελεγκτικός μηχανισμός του υπουργείου Οικονομικών κατά τους φορολογικούς ελέγχους που θα πραγματοποιηθούν το 2004.

Σύμφωνα με εγκύκλιο που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και υπογράφεται από τον υφυπουργό Οικονομικών, Αδάμ Ρεγκούζα, οι επιχειρήσεις που θα ελεγχθούν κατά προτεραιότητα είναι οι ακόλουθες:

1. Οι επιχειρήσεις με ανέλεγκτη τη χρήση 1998 καθώς η χρήση αυτή παραγράφεται στο τέλος του έτους.

2. Οι επιχειρήσεις με ανέλεγκτη τη χρήση 1997 και παλαιότερες για τις οποίες έχει παραταθεί η απογραφή καθώς κατηγορούνται για την έκδοση ή λήψη πλαστών, εικονικών ή νοθευμένων φορολογικών στοιχείων καθώς για ανεπίσημα βιβλία.

3. Οι επιχειρήσεις που βαρύνονται με ουσιαστικές παραβάσεις του κώδικα βιβλίων και στοιχείων ανεξαρτήτως παλαιότητας των ανέλεγκτων χρήσεών τους.

Πρόκειται για επιχειρήσεις οι οποίες θα ελεγχθούν από το εθνικό ελεγκτικό κέντρο, τα περιφερειακά ελεγκτικά κέντρα καθώς και τις ΔΟΥ ανωνύμων βιομηχανικών επιχειρήσεων και εμπορικών επιχειρήσεων, παράλληλα με τις επιχειρήσεις που έχουν ανέλεγκτες χρήσεις.

Μάλιστα, όπως προκύπτει από την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών τα ελεγκτικά κέντρα και οι ΔΟΥ αυτές υποχρεούνται μέχρι το τέλος του μήνα να έχουν πραγματοποιήσει απογραφή με όλες τις επιχειρήσεις που έχουν ανέλεγκτες χρήσεις και να έχουν καταρτίσει το πλάνο φορολογικων ελέγχων για το 2004 με βάση τις οδηγίες του υπουργείου.

Όσον αφορά τις λοιπές ΔΟΥ και τα τοπικά ελεγκτικά κέντρα θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν τακτικούς φορολογικούς ελέγχους, ενώ καλούνται να δώσουν ιδιαίτερη έμφαση στη διενέργεια προσωρινών ελέγχων όπου αυτοί απαιτούνται και κυρίως στον έλεγχο της ορθής απόδοσης του ΦΠΑ και των παρακρατούμενων φόρων.

Σημειώνεται ότι για το 2004 ένα ποσοστό 5-10% των επιχειρήσεων που θα επιλεχθούν από τις εφορίες για τακτικό έλεγχο θα προέρχεται από επιτηδευματίες των οποίων ο αριθμός φορολογικού μητρώου λήγει στον αριθμό 9.

Πηγή Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα