Fitch: Υποβάθμιση της Γαλλίας σε ΑΑ

Παρασκευή, 12 Δεκεμβρίου 2014 23:21
UPD:13/12/2014 15:06
EPA/OLIVIER HOSLET

Ο οίκος Fitch εκτιμά ότι οι εξασθενημένες προοπτικές για τη γαλλική οικονομία επιβαρύνουν και την προοπτική για δημοσιονομική εξυγίανση.

Στην υποβάθμιση της Γαλλίας στη βαθμίδα ΑΑ από ΑΑ+ προχώρησε αργά την Παρασκευή ο οίκος Fitch, ενώ αναθεώρησε την προοπτική του σε σταθερή από αρνητική), επικαλούμενος την έλλειψη προόδου όσον αφορά στο δημοσιονομικό έλλειμμα.

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι η γαλλική οικονομία θα αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό χαμηλότερο από τον μέσο όρο της Ευρωζώνης, για πρώτη φορά στη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών.

Επιπλέον, εκτιμά ότι οι εξασθενημένες προοπτικές για τη γαλλική οικονομία επιβαρύνουν και την προοπτική για δημοσιονομική εξυγίανση.

Στο σχέδιο προϋπολογισμού του 2015 η γαλλική κυβέρνηση προβλέπει ότι το δημόσιο χρέος θα αυξηθεί πάνω από το 98% του ΑΕΠ και θα παραμείνει στο επίπεδο αυτό το 2016 πριν μειωθεί το 2017 στο 93,7%, σημειώνει ο οίκος στην ανακοίνωσή του.

Οι αναλυτές του αναμένουν ότι ο λόγος του χρέους της Γαλλίας προς το ΑΕΠ της θα φθάσει πολύ κοντά στο 100%, πριν μειωθεί με βραδύ ρυθμό στο 94,9% προς τα τέλη της δεκαετίας.

EURONEWS

«Η γαλλική οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί λιγότερο από τον μέσο όρο των χωρών της Ευρωζώνης για πρώτη φορά εδώ και τέσσερα χρόνια», αναφέρει η Fitch στην ανακοίνωσή της.

Η γαλλική κυβέρνηση αντέδρασε άμεσα, διαβεβαιώνοντας ότι «η πολιτική που ακολουθείται αρχίζει να αποφέρει καρπούς». Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, «οι εταιρείες επωφελούνται από τις πρώτες θετικές συνέπειες της μείωσης των κρατήσεων, που θα συνεχιστούν τα επόμενα χρόνια».

Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν εκτίμησε επίσης ότι «οι τελευταίοι δείκτες ενδυναμώνουν την προοπτική ανάπτυξης» της χώρας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα