Απροσδόκητη άνοδος του δείκτη ρευστότητας στην ευρωζώνη

Θαμπώνει η προοπτική άμεσης μείωσης των επιτοκίων
Πέμπτη, 26 Ιουλίου 2001 20:49
UPD:21:11

Η σημερινή δημοσιοποίηση της απροσδόκητης αύξησης του δείκτη ρευστότητας (Μ3) στην ευρωζώνη θαμπώνει τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων στο άμεσο μέλλον.

Ο δείκτης Μ3, που παρακολουθείται στενά από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα(ΕΚΤ) για την εξέλιξη του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, αυξήθηκε σε ετήσια βάση 6,1% τον Ιούνιο, έναντι αύξησης 5,1% το Μάιο και πάνω από τις προβλέψεις για άνοδο 5,7%. Ο μέσος όρος των τριών τελευταίων μηνών - βάσει των οποίων γίνεται η σύγκριση με την τιμή αναφοράς - αυξήθηκε στο 5,3% από το 4,8% που ήταν το τρίμηνο που έληγε το Μάιο, σε σχέση με το 4,5% που είναι η τιμή αναφοράς της ΕΚΤ.

Η είδηση για τη μεγάλη επέκταση του Μ3 δυσχεραίνει και τη δυνατότητα ικανοποίησης του αιτήματος που διατύπωσαν οι γερμανοί επιχειρηματίες, οι οποίοι ζήτησαν από την ΕΚΤ - μέσω του ινστιτούτου Ifo που μετράει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη - να περικόψει τα επιτόκια κατά μισή μονάδα τις προσεχείς εβδομάδες ενόψει της χαλάρωσης των πληθωριστικών πιέσεων και της επιβράδυνσης της ανάπτυξης.

Το Ifo και άλλες σημαντικές δεξαμενές σκέψης έχουν αναθεωρήσει τις προσδοκίες τους για την ανάπτυξη το τρέχον έτος στη Γερμανία, πολύ κάτω από την κυβερνητική πρόβλεψη για 2%. Το Ifo βλέπει επιτάχυνση της ανάπτυξης το δεύτερο εξάμηνο, αλλά στο σύνολο του έτους δεν προβλέπει πάνω από 1,2%.

Η ΕΚΤ πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν πρόκειται να προχωρήσει σε περικοπή των επιτοκίων στις 2 Αυγούστου, και άρα ένα τέτοιο ενδεχόμενο απομακρύνεται ως το τέλος Αυγούστου που τελειώνουν οι διακοπές των κεντρικών τραπεζιτών της ευρωζώνης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα