Αλλαγή στο θετικό κλίμα

Φόβος για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed
Τετάρτη, 14 Απριλίου 2004 00:01
UPD:06:35

Η ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ των προσδοκιών για αύξηση των επιτοκίων από τη Fed, μετά την ανακοίνωση στοιχείων ισχυρότερων του αναμενόμενου για τις λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ, αντέστρεψε τις αρχικές ανοδικές τάσεις στη Γουόλ Στριτ, καθώς οι επενδυτές έσπευσαν να ρευστοποιήσουν τα πρόσφατα κέρδη τους.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες, Dow Jones και Nasdaq, κινήθηκαν πτωτικά, παρά την ανακοίνωση ισχυρών εταιρικών κερδών που παρουσίασαν blue chips όπως η χρηματιστηριακή εταιρεία Merrill Lynch και η φαρμακευτική Johnson & Johnson.

Οι μετοχές, οι οποίες είναι περισσότερο ευαίσθητες στην προοπτική των επιτοκίων, όπως του χρηματοοικονομικού και του κατασκευαστικού τομέα, υποχώρησαν ραγδαία, μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για την αλματώδη άνοδο των λιανικών πωλήσεων, στις ΗΠΑ, το Μάρτιο.

Οι σημαντικές απώλειες της Citigroup συνέβαλαν -ως επί το πλείστον- στην πτώση του δείκτη S&P 500. Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν απρόσμενα κατά 1,8% το Μάρτιο, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο στο έτος, και υπερβαίνοντας τις εκτιμήσεις της Γουόλ Στριτ.

Οι μετοχές της Johnson& Johnson αυξήθηκαν, μετά την ανακοίνωση για αύξηση 20% των κερδών του πρώτου τριμήνου, ενώ της Merrill Lynch υποχώρησαν 2,4%, παρά την ανακοίνωση για διπλασιασμό της κερδοφορίας.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), έχασε συνολικά 134,28 μονάδες, ποσοστό 1,28%, φθάνοντας στις 10.381,28 μονάδες. Με απώλειες 34,50 μονάδων, ποσοστό 1,71%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 2.030,08 μονάδες.

Στην Ευρώπη, τα χρηματιστήρια κινήθηκαν σε θετικό έδαφος

υποστηριζόμενα από μετοχές του κλάδου αυτοκινητοβιομηχανιών αλλά οι ανησυχίες για πιο σφιχτή συναλλαγματική πολιτική από τη Fed ανέκοψαν το ρυθμό ανόδου των τιμών.

Οι μετοχές πετρελαίου, όπως της Royal/Dutch, αυξήθηκαν κατά 2%. Στρατηγικοί αναλυτές αναμένουν περαιτέρω χρηματιστηριακά κέρδη, εάν τα τριμηνιαία κέρδη εταιρειών τεχνολογίας, που πρόκειται να ανακοινωθούν την ερχόμενη εβδομάδα, ενισχύσουν τις προσδοκίες της αγοράς.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε με άνοδο 0,80%, στις 1.023 μονάδες, πέντε μονάδες χαμηλότερα από τα υψηλότερα των τελευταίων 20 μηνών των 1.028,03 μονάδων που άγγιξαν στις αρχές του Μαΐου.

Ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 αυξήθηκε 1,1% στις 2.890 μονάδες, καθώς οι δείκτες Dax της Φραγκφούρτης και ο Cac στο Παρίσι έκλεισαν με άνοδο 1,4% και 0,9% αντίστοιχα.

ΝΑΝΣΥ ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα