General Motors : Αγορά μεριδίου στην Proton

Τετάρτη, 14 Απριλίου 2004 09:19

ΤΟ ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΟ να προχωρήσει στην αγορά μεριδίου, το οποίο δεν έχει προσδιοριστεί, στην μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία της Μαλαισίας, Perusahaan Otomobil Nasional Bhd, εξετάζει η General Motors Corp., η οποία άρχισε πέρυσι την πώληση αυτοκινήτων Chevrolet στη χώρα.

«Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται στο αρχικό τους στάδιο και είναι διερευνητικές», δήλωσε ο εκπρόσωπος της μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας στον κόσμο από πλευράς παραγωγής, General Motors στη Σιγκαπούρη, Henry Wong. «Όλα είναι σε εξέλιξη», αρκέστηκε να πει χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες.

Η Proton – όπως αποκαλούν την αυτοκινητοβιομηχανία με έδρα την Κουάλα Λουμπούρ - χρειάζεται νέο συνέταιρο προκειμένου να αντικαταστήσει την Mitsubishi Motors Corp. και τη Mitsubishi Corp., που πουλούν μαζί το 15,8% του μεριδίου της. Τον μήνα που πέρασε, η Mitsubishi Motors πούλησε το 7,9% της Proton, στην κρατική Khazanah Nasional Bhd, αντί του ποσού των 57 εκατ. δολαρίων.

Η αυτοκινητοβιομηχανία, η οποία πουλά ένα σε κάθε δύο αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους δρόμους της Μαλαισίας, πρέπει να περιορίσει τη μείωση των πωλήσεών της, καθώς οι ανταγωνίστριές της, όπως η UMW Holdings Bhd. και η Toyota Motor Corp. κερδίζουν συνεχώς μεγαλύτερο μερίδιο στην αγορά. Το μερίδιο της Poton υποχώρησε πέρυσι στο 49% πέρυσι, από τα 2/3 της αγοράς αυτοκινήτων που κατείχε στη χώρα το 1994.

Οι μετοχές της Proton στο Χρηματιστήριο της Κουάλα Λουμπούρ κέρδιζαν ποσοστό 2,1% τον Μάρτιο, πριν από την αναστολή της διαπραγμάτευσής της, στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσής της. Οι μετοχές της θα αρχίσουν και πάλι να διαπραγματεύονται την Παρασκευή.

Οι πωλήσεις της εταιρείας μειώθηκαν στα 155.420 οχήματα πέρυσι. Τον Φεβρουάριο στο στοκ της υπήρχαν 25.000 αυτοκίνητα που δεν είχαν πουληθεί, ποσοστό 11% της περυσινής της παραγωγής. Επίσης, η αυτοκινητοβιομηχανία εμφάνισε πέρυσι ζημίες 11,3 εκατ. δολ. από κέρδη που είχε εμφανίσει ένα χρόνο πριν, μετά τη μείωση των εσόδων της από τις πωλήσεις κατά 1/3.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα