Εύθραυστο το κλίμα στο Χ.Α.

Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2014 11:16
EUROKINISSI/ΚΑΤΩΜΕΡΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Έντονη νευρικότητα επικρατεί στην έναρξη της σημερινής διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τους επενδυτές να αναζητούν κατεύθυνση μετά τη διήμερη μεγάλη πτώση που προκάλεσαν οι πολιτικές εξελίξεις.

Ειδικότερα, στις 11:06, ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί κατά 0,87% στις 885,01 μονάδες, ενώ ο τζίρος βρίσκεται στα 9,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 χάνει 1,05% στις 285,51 μονάδες και ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει απώλειες 1,27% στις 107,24 μονάδες.

Το κλίμα στην ελληνική χρηματαγορά είναι εξαιρετικά ρευστό, ενώ η ορατότητα του επόμενου διαστήματος θολή. Οι επενδυτές του Χ.Α. υπέστησαν ένα καταιγισμό αναλύσεων, εκτιμήσεων και σχολίων για τα πιθανά σενάρια της επόμενης μέρας στην Ελλάδα, αντιδρώντας σπασμωδικά.

Υπό αυτά τα δεδομένα η μεταβλητότητα αναμένεται να συνεχιστεί μέχρι και τις τελευταίες ημέρες του έτους, καθώς στις 29 Δεκεμβρίου προφανώς θα γνωρίζουμε την απάντηση στο βασικό ερώτημα των επενδυτών. Εάν, δηλαδή, η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές. Μέχρι τότε η εγχώρια κεφαλαιαγορά θα διανύσει 12 συνεδριάσεις αβεβαιότητας, αντιμετωπίζοντας τη βασική πρόκληση της διατήρησης κρίσιμων στηρίξεων ώστε να μην ξεκινήσουν νέες περιμέτειες.

Στο ταμπλό τα πρόσημα και οι τάσεις αλλάζουν συνεχώς από το πρώτο λεπτό της συνεδρίασης. Αν και η Eurobank και η Πειραιώς προσπάθησαν αρχικά να αντιδράσουν ανοδικά, πλέον βρίσκονται χωρίς πρόσημο. Η Alpha Bank υποχωρεί κατά 0,20%, ενώ η Εθνική δέχεται ισχυρές πιέσεις καταγράφοντας πτώση 3,13%.

Σημαντικές απώλειες καταγράφουν η Motor Oil, στο -3,11%, η Jumbo στο -2,49%, η Τέρνα Ενεργειακή στο -2,20% και η ΔΕΗ στο -1,80%. Στον αντίποδα, η ΕΧΑΡ και ο ΟΠΑΠ προσπαθούν να αντισταθούν στις πιέσεις, κινούμενοι σε θετικό έδαφος, με τις Βιοχάλκο, Folli Follie, Aegean και ΕΥΔΑΠ να ακολουθούν.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • FTSE
  • ΓΔ



Σχολιασμένα