Δεν εισάγει διακρίσεις σε βάρος των μεσογειακών προϊόντων η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ), υπογράμμισε ο αρμόδιος για τη Γεωργία Επίτροπος της Ε.Ε. κ. Φράντς Φίσλερ, κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης με έλληνες δημοσιογράφους.
Ο κ. Φίσλερ διευκρίνισε ότι η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν συνεπάγεται περικοπές του προϋπολογισμού της Ε.Ε. για τα μεσογειακά προϊόντα. Συγκεκριμένα ο κ. Φίσλερ χαρακτήρισε «λανθασμένο» τον ισχυρισμό ότι χάνονται 113 εκατ. ευρώ για τα μεσογειακά προϊόντα καθώς συγχέει τις μη δεσμευτικές λογιστικές προβλέψεις, που βασίζονται σε υποθέσεις σχετικές με την εξέλιξη των τιμών (που περιέχονται σε πολλές κοινοτικές προτάσεις), με το ισχύον δεσμευτικό ανώτατο όριο των γεωργικών δαπανών του προϋπολογισμού, το οποίο δεν μεταβάλλεται.
Όπως ανέφερε ο Επίτροπος, η πρόταση της Επιτροπής βασίζεται στο ανώτατο όριο των δημοσιονομικών προβλέψεων, όπως αποφασίστηκε, με ορίζοντα το 2013, στη Σύνοδο των Βρυξελλών τον Οκτώβριο του 2002 από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων, και πρόσθεσε ότι αυτές μπορεί να μεταβληθούν μόνον ύστερα από ομόφωνη απόφασή τους.
Ο Επίτροπος Γεωργίας επισήμανε ότι όταν η Επιτροπή υπέβαλε την αρχική της πρόταση για την αναθεώρηση της ΚΑΠ τον Ιούνιο του 2002 (εγκρίθηκε στη συνέχεια τον Ιούνιο του 2003), δεν υπήρχε δυνατότητα συμπερίληψης των τριών μεσογειακών προϊόντων, τα οποία αποτελούν το αντικείμενο της συζήτησης σήμερα, δεδομένου ότι και για τα τρία προϊόντα είχαν αποφασιστεί προσφάτως από το Συμβούλιο Υπουργών ορισμένες αλλαγές.
Οσον αφορά το ελαιόλαδο, ο κ. Φίσλερ δήλωσε ότι η παράταση του ισχύοντος καθεστώτος κρίθηκε αναγκαία, δεδομένου ότι καμία χώρα παραγωγής δεν είχε προετοιμάσει τα μητρώα ελαιολάδου με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος αυτόματης μείωσης της στήριξης.
Στον τομέα του καπνού, η πίεση που ασκήθηκε τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και από ορισμένα κράτη-μέλη για την άμεση κατάργηση των ενισχύσεων ήταν πολύ έντονη, υπογράμμισε ο κ. Φίσλερ, και κατά συνέπεια η παράταση του ισχύοντος καθεστώτος έγινε τότε ευνοϊκά αποδεκτή από όλες τις χώρες παραγωγής.
Τέλος, όσον αφορά το βαμβάκι ο κ. Φίσλερ γνωστοποίησε ότι το Συμβούλιο Υπουργών μόλις ενέκρινε ορισμένα μέτρα μεταρρύθμισης, ενώ σημείωσε πως το καθεστώς για τα αιγοπρόβατα, το οποίο έχει επίσης ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τις μεσογειακές χώρες, συμπεριελήφθη στην πρόταση της Επιτροπής του 2002 κατά τον ίδιο τρόπο όπως και οι υπόλοιποι τομείς.
Πηγή ΑΠΕ