Απροσδόκητη επιβράδυνση του αμερικανικού ΑΕΠ

Ο δυσμενέστερος ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ από το 1993
Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2001 16:08
UPD:21:29

Το ΑΕΠ των ΗΠΑ το δεύτερο οικονομικό τρίμηνο αυξήθηκε με ετήσιο ρυθμό 0,7%, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία που δόθηκαν πριν από λίγα λεπτά στη δημοσιότητα, αποδεικνύοντας ότι τα χειρότερα δεν πέρασαν για τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη.

Ο ρυθμός ανόδου του ΑΕΠ, που αποτελεί το βασικό μέτρο οικονομικής ανάπτυξης, ήταν σαφώς χαμηλότερος από τον αναθεωρημένο 1,3% του πρώτου τριμήνου, ανακοίνωσε το αρμόδιο υπουργείο Εμπορίου, ενώ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο μίας αναθεώρησης του ποσοστού σε επόμενες αναφορές. Σε κάθε περίπτωση πάντως, είναι χαμηλότερο από το 0,9% για το οποίο μιλούσαν οι εκτιμήσεις αναλυτών που συγκέντρωσε η Briefing.com.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για το δυσμενέστερο ρυθμό ανάπτυξης του ΑΕΠ από το πρώτο τρίμηνο του 1993 όταν είχε διαμορφωθεί στο 0.1%, και σημαντικά κατώτερο από το 5,6% το δεύτερο τρίμηνο του 2000.

Η ιδιωτική κατανάλωση, που αντιπροσωπεύει τα δύο τρίτα της αμερικανικής οικονομίας, αυξήθηκε με ρυθμό 2,1% το δεύτερο τρίμηνο, έναντι 3% το πρώτο τρίμηνο.

Οι ιδιωτικές επενδύσεις συνέχισαν την καθοδική πορεία τους, με το απογοητευτικό 13,6%, συγκριτικά με την πτώση 0,2% του πρώτου τριμήνου.

Παράλληλα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου οι πωλήσεις κατοικιών αυξήθηκαν σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση τον Ιούνιο κατά 1,7% στις 922.000 έναντι 0,2% το Μάιο, αλλά κατώτερες των προσδοκιών για 925.000.

Το Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν εξέδωσε επίσης τον τελικό του δείκτη για το καταναλωτικό κλίμα - ένα βασικό μέτρο της καταναλωτικής εμπιστοσύνης - τον Ιούλιο, ο οποίος έπεσε στο 92,4 από το 92,6 τον Ιούνιο. Σύμφωνα με την έρευνα της Briefing.com, οι αναλυτές ανέμεναν ένα 93,7.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα