Άλμα στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Παρασκευή, 05 Δεκεμβρίου 2014 19:38
UPD:19:40
REUTERS/ANDREA COMAS

Φωτογραφία αρχείου.

Εντυπωσιακή ήταν η άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές σήμερα, λαμβάνοντας ώθηση από τη φημολογία περί απόφασης για νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα τον Ιανουάριο, το οποίο μάλιστα ενδεχομένως να ξεπεράσει το 1 τρισ. ευρώ. 

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 ενισχύθηκε κατά 0,95% στις 6.743 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε άνοδο 2,39% στις 10.087 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 2,20% στις 4.419 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 1,79% στις 351 μονάδες, κλείνοντας με τον καλύτερο τρόπο την τέταρτη ανοδική του εβδομάδα. Σήμερα, οι 16 από τους 18 δυτικοευρωπαϊκούς δείκτες έκλεισαν με κέρδη.

Στο ταμπλό, η μετοχή της Vodafone Group κέρδισε 3,2%, μετά την αναβάθμισή της από την Goldman Sachs Group σε buy από neutral. Η αμερικανική τράπεζα ανέφερε ότι η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας θα επωφεληθεί από τις διεργασίες εξαγορών και συγχωνεύσεων στον κλάδο.

Επίσης, η Berkeley Group Holdings σημείωσε άνοδο 3,6%, καθώς ανακοίνωσε ότι τα έσοδα πρώτου εξαμήνου χρήσης αυξήθηκαν σε 1,02 δισ. στερλίνες, έναντι 821 εκατ. στερλινών που είχαν διαμορφωθεί ένα χρόνο νωρίτερα.

Θετικά έκλεισε και ο κλάδος των αυτοκινητοβιομηχανιών, με την Daimler να κλείνει στο +3,1%, την Volkswagen στο +2,7% και την Peugeot στο +3,5%. Ισχυρά τα κέρδη και για τον τραπεζικό κλάδο, με την HSBC Holdings και την Banco Santander να ξεχωρίζουν. Επίσης, η Mediobanca βρέθηκε στο +5,1%.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, απροσδόκητη αύξηση σημείωσαν οι βιομηχανικές παραγγελίες στην Γερμανία τον Οκτώβριο, διαψεύδοντας επί τα βελτίω τις εκτιμήσεις των αναλυτών.

Στο μεταξύ, νωρίτερα έγινε γνωστό ότι ένα βήμα πριν τη στασιμότητα βρέθηκε το τρίτο τρίμηνο του έτους η οικονομία της Ευρωζώνης, με τον ρυθμό ανάπτυξης να φτάνει μόλις στο 0,2%, σε σύγκριση με το δεύτερο τρίμηνο του έτους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα