Με τον καλύτερο τρόπο έκλεισε μια ισχυρά ανοδική εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με την αγορά να κατακτά με υποδειγματικό τρόπο (άνοδος - διόρθωση) το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων που μπορεί να γίνει η αφετηρία για μια κίνηση υψηλότερη του μέσου όρου του τελευταίου διμήνου.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 4,14% στις 1032,98 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά ήταν στις 1032,98 μονάδες και η χαμηλότερη στις 993,28. Σε εβδομαδιαία βάση ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης κατέγραψε άνοδο σε ποσοστό 7,25%, ενώ από τις αρχές του έτους σημειώνει πτώση σε ποσοστό 11,16%. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 11,30% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 97,58 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 10,24 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακής, Μ. Χατζηδάκη, μπορεί οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα να μην είχαν κατάληξη την εβδομάδα που πέρασε ωστόσο παρατηρήθηκε σημαντική σύγκλιση στην ικανοποίηση των προαπαιτούμενων για την αξιολόγηση του προγράμματος και την έγκριση της δόσης.
Την ίδια στιγμή η αύξηση της κινητικότητας που παρατηρείται στο θέμα της προεδρικής εκλογής δημιούργησε προσδοκίες στην χρηματιστηριακή αγορά οι οποίες την Παρασκευή αποτυπώθηκαν και στην αγορά ομολόγων. Φαίνεται ότι η κινητήριος δύναμη της ανόδου τις βρίσκεται κατά κύριο λόγο στον εγχώριο πολιτικό παράγοντα.
Καθώς τα χρονικά περιθώρια πριν την έναρξη της διαδικασίας για προεδρική εκλογή έχουν περιοριστεί αν συνεκτιμηθεί η εορταστική διακοπή της Βουλής τότε μάλλον τα νέα βρίσκονται προ των πυλών της αγοράς. Αν μη τι άλλο η αύξηση της θετικής μεταβλητότητας σε μια εβδομάδα που κλείνει στο υψηλό του εύρους διακύμανσης αφήνει υποσχέσεις για άμεσες εξελίξεις.
Τεχνικά η επιστροφή πάνω από τις 1000 μονάδες έγινε με υποδειγματικό τρόπο καθώς η δομή της ανόδου έχει ενδιάμεσες διορθώσεις που αποφορτίζουν τις υπεραγορασμένες ζώνες και δίνουν μεγαλύτερες ανάσας για την συνέχεια. Οι τζίροι μπορεί ακόμα να μην θεωρούνται ικανοποιητικοί για την επέκταση της κίνησης σε πολύ υψηλότερα επίπεδα, η αγορά ωστόσο έχει δείξει φέτος ότι σε κομβικά σημεία –είτε της ανόδου είτε της πτώσης- έχει αυξήσει απότομα την συναλλακτική δραστηριότητα.
Οι διαγραμματικές εξελίξεις αυτής της εβδομάδας έφεραν τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 960 μονάδες, επίπεδο κλειδί για την ανοδική τάση λόγω της διάσπασης του κινητού μέσου των 50 ημερών και εν συνεχεία πάνω από τις 1000 μονάδες, επίπεδο κλειδί για την επενδυτική ψυχολογία.
Το ζιγκ-ζαγκ του Γενικού Δείκτη διατηρεί του ταλαντωτές σε ήπια σχετικά επίπεδα διατηρώντας ανέπαφα τα αγοραστικά σήματα των κινητών μέσων και του MACD ενώ τα χαμηλά των τοπικών διορθώσεων δεν επιτρέπουν εύκολα την επαναγορά σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών μετοχών που ρευστοποιήθηκαν από βραχυπρόθεσμα χαρτοφυλάκια. Το ότι δεν δίδεται η ευκαιρία για την ανάκτηση θέσεων σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα τιμών είναι συνήθως ένδειξη δυνατών ανοδικών τάσεων.
Το επίπεδο των 1040 μονάδων είναι η επόμενη αντίσταση της αγοράς όπου εκεί θα κριθεί και το αν τελικά ο Γενικός Δείκτης θα προλάβει να περιορίσει αισθητά τις απώλειες που έχει από την αρχή του έτους ή θα περιοριστεί σε ένα περισσότερο ψυχολογικό κλείσιμο χρονιάς απλά πάνω από τις 1000 μονάδες.
Στις 15 συνεδριάσεις που απομένουν για την χρηματιστηριακή λήξη της φετινής χρονιάς το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και στην κάλυψη του χαμένου εδάφους για όσες εταιρίες βρίσκονται κοντά στα κλεισίματα της περυσινής χρονιάς.
Στο ταμπλό, ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημείωσε άνοδο σε ποσοστό 4,15%, ενώ είχε μόλις μετοχή με αρνητικό πρόσημο, αυτή της Folli Follie (-0,97%). Ιδιαίτερα ξεχώρισε η μετοχή της Βιοχαλκο(+10,73%), ενώ αίσθηση προκάλεσε η άνοδος της Τέρνα Ενεργειακή (+9,60%), της Motor Oil (+9,42%), της Ελλάκτωρ (+8,49%), της ΔΕΗ (+7,76%), του ΟΛΠ (+6,62%), της Eurobank (+6,32%), της Πειραιώς (+5,65%), του ΟΤΕ (+5,05%) και της ΕΧΑΕ (+5%).
Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 5,61%, με την Αττικής να καταγράφει για δεύτερη συνεχόμενη συνεδρίαση ισχυρά κέρδη, φτάνοντας σήμερα το +25%. Ακολούθησε η Aegean στο +8,11%, η Λάμδα στο +7,14%, η Ιντρακομ στο +5,48% και η Frigoglass sto +7,14%.
Από τους επιμέρους δείκτες πτώση σημείωσε μόνο ο δείκτης του Εμπορίου (-0,96%), ενώ τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι δείκτες του Πετρελαίου (+7,39%), των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (+6,89%),των Χημικών (+5,97%)των Τραπεζών (+5,06%) και των Τηλεπικοινωνιών (+5,05%). Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 104 κινήθηκαν ανοδικά, 15 καθοδικά, ενώ η τιμή 19 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.