Εν αναμονή των αποτελεσμάτων της Nokia οι αγορές

Κάτω από τις 4.000 μονάδες ο Xetra DAX στη Φρανκφούρτη
Παρασκευή, 16 Απριλίου 2004 10:14
UPD:10:16

ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟ είναι το κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης εν αναμονή των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου της Nokia, τα οποία θα ανακοινωθούν στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδος).

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένει η αγορά και τις προβλέψεις της φινλανδικής εταιρείας σε ό,τι αφορά τα έσοδά της στο δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Στις αρχές του μήνα, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις του για τα κέρδη πρώτου τριμήνου, καθώς η έλλειψη νέων, ελκυστικών συσκευών επέτρεψε τους ανταγωνιστές της να αυξήσουν το μερίδιο ελέγχου τους εις βάρος του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της φινλανδικής εταιρείας, ο κύκλος εργασιών υποχώρησε κατά 2% στο πρώτο τρίμηνο, στα 6,6 δισ. ευρώ (8,13 δισ. δολάρια), έναντι προηγούμενων προβλέψεων για 7% αύξηση. Η Nokia εκτιμά πως τα κέρδη ανά μετοχή θα ανέλθουν στο 0,17 ευρώ στο πρώτο τρίμηνο έναντι προηγούμενης πρόβλεψης για 0,17-0,19 ευρώ κέρδη ανά μετοχή.

Οι περισσότεροι αναλυτές όμως εκτιμούν πως η Nokia θα καταφέρει να ξεπεράσει τις προβλέψεις, εναποθέτοντας τις ελπίδες τους στο ότι ο φινλανδικός όμιλος επωφελήθηκε της αυξημένης ζήτησης για φθηνές συσκευές σε αναπτυσσόμενες χώρες.

H ανταγωνίστρια νοτιοκορεατική εταιρεία Samsung ανακοίνωσε σήμερα σημαντική αύξηση της κερδοφορίας της. Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της Wall Street Journal, τα περιθώρια κέρδους του τμήματος κινητών τηλεφώνων της Samsung, άγγιξαν το 20% στο τέταρτο τρίμηνο -με βάση τα στοιχεία της Strategy Analytics- πλησιάζοντας επικίνδυνα τα περιθώρια κέρδους 24,68% της Nokia http://www.naftemporiki.gr/news/static/04/04/15/896991.htm .

Η μετοχική τιμή της Nokia υποχωρεί αυτή την ώρα οριακά κατά 0,15%.

Σε ό,τι αφορά τα στοιχεία για την οικονομία, στις 16:15 (ώρα Ελλάδος) θα ανακοινωθεί στις ΗΠΑ η βιομηχανική παραγωγή για το μήνα Μάρτιο, η οποία εκτιμάται ότι σημείωσε αύξηση κατά 0,3% έναντι ανόδου 0,7% το Φεβρουάριο.

Στις 16:45 θα δοθούν στη δημοσιότητα τα προσωρινά στοιχεία του πανεπιστημίου Μίσιγκαν για την καταναλωτική εμπιστοσύνη Απριλίου. Σύμφωνα με τις προβλέψεις αναλυτών, ο παραπάνω δείκτης διαμορφώθηκε στο 97 από 95,8.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 άνοιξε στις 4.514,2 μονάδες αυξημένος κατά 0,2%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.726,1 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,1% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX stiw 3.996,8 μονάδες μειωμένος κατά 0,2%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα