Διατηρεί τα κέρδη του το ευρώ

Παρασκευή, 27 Ιουλίου 2001 17:30
UPD:17:37

Ανοδικά κινείται σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου. Τα κέρδη για το ενιαίο νόμισμα διευρύνθηκαν μετά την απροσδόκητη επιβράδυνση που παρουσίασε ο ρυθμός ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία, το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν των ΗΠΑ το εν λόγω χρονικό διάστημα αυξήθηκε κατά 0,7% σε ετήσια βάση έναντι αύξησης 1,3% το πρώτο τρίμηνο. Πρόκειται για το βραδύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί τα τελευταία οκτώ χρόνια και ήταν κατά πολύ χαμηλότερος από τις προβλέψεις των οικονομολόγων οι οποίοι έκαναν λόγο για αύξηση του ΑΕΠ κατά 1%.

Το γεγονός αυτό επανέφερε στο προσκήνιο τον προβληματισμό για την κατάσταση της αμερικανικής οικονομίας και για το κατά πόσον αυτή είναι σε θέση να ανακάμψει σύντομα ή, τουλάχιστον, γρηγορότερα από την ευρωπαϊκή. Την ίδια ώρα, ολοένα και περισσότερες αμερικανικές επιχειρήσεις αναθεωρούν προς τα κάτω τις εκτιμήσεις για την κερδοφορία τους και καταφεύγουν σε μαζικές απολύσεις προκειμένου να μειώσουν τις δαπάνες τους.

Οι αναλυτές εκτιμούν τώρα ότι μετά την αναπάντεχη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης είναι σχεδόν βέβαιο ότι η Fed θα προβεί σε περαιτέρω περικοπή των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης στην επόμενη συνεδρίασή της που είναι προγραμματισμένη για τις 21 Αυγούστου.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για το ΑΕΠ, το ευρώ έφθασε μέχρι τα 87,87 σεντς από 87,67 σεντς νωρίτερα και έναντι 87,77 σεντς αργά χθες το βράδυ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα