Συνεχείς τηλεδιασκέψεις και αναζήτηση λύσης

Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2014 20:37
UPD:20:38
Eurokinissi/ΜΠΟΛΑΡΗ ΤΑΤΙΑΝΑ

Προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση και για τη διαρροή του επίμαχου email με το Plan B. Από μία έρευνα που έγινε, διαπιστώθηκε ότι η διαρροή δεν έγινε επί ελληνικού εδάφους, «φωτογραφίζοντας» έτσι την πλευρά των δανειστών.

Μακρά αναμένεται να είναι η σημερινή νύχτα, σύμφωνα με κυβερνητικό στέλεχος, αφού συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις της Αθήνας με τους δανειστές της χώρας, προκειμένου οι δύο πλευρές να έρθουν σε μια κατ’ αρχήν συμφωνία.

Σύμφωνα με το ίδιο στέλεχος, «οι επαφές είναι συνεχείς μέσω τηλεδιασκέψεων» με κυρίαρχο σημείο «την καχυποψία της τρόικας για την εισπρακτική επιτυχία τόσο των μέτρων που προτείνει η κυβέρνηση όσο και των προβλέψεων του προϋπολογισμού».

Ενδεικτικό των δυσκολιών της διαπραγμάτευσης είναι το Plan B που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας, σύμφωνα με το οποίο, σε περίπτωση δημοσιονομικής αστοχίας το δεύτερο εξάμηνο του 2015 η κυβέρνηση δεσμεύεται ότι θα πάρει πίσω ακόμη και τη μείωση κατά 30%  της εισφοράς αλληλεγγύης που είχε εξαγγείλει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός τον Σεπτέμβριο στη ΔΕΘ, όταν το αφήγημα εξόδου από τα μνημόνια ήταν ακόμη πάνω στο τραπέζι.

Βέβαια, η εισφορά αλληλεγγύης έληγε το 2014, αλλά η κυβέρνηση την επέκτεινε για δύο ακόμη χρόνια για δημοσιονομικούς λόγους, «χρυσώνοντας το χάπι» με τη μείωσή της κατά 30%.   

Αντιδράσεις βέβαια προκαλεί και η δέσμευση για την αύξηση των χαμηλότερου συντελεστή ΦΠΑ για τα νησιά.

Προβληματισμένη δήλωσε, στα Παραπολιτικά 90,1, και η αρμόδια υπουργός Όλγα Κεφαλογιάννη, η οποία άφησε αιχμές για το γεγονός ότι, όπως είπε, δεν είχε ερωτηθεί για την αλλαγή του ΦΠΑ σε ξενοδοχεία και καταλύματα.

Στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών σημειώνει ότι το Plan B έχει θεωρητική και μόνο ισχύ, αφού οι προβλέψεις της τρόικας για το δημοσιονομικό κενό «για μία ακόμη φορά θα αποδειχθούν λανθασμένες».               

Προβληματισμός υπάρχει στην κυβέρνηση και για τη διαρροή του επίμαχου email με το Plan B. Από μία έρευνα που έγινε, διαπιστώθηκε ότι η διαρροή δεν έγινε επί ελληνικού εδάφους, «φωτογραφίζοντας» έτσι την πλευρά των δανειστών. 

Η ανησυχία της Αθήνας είναι μήπως σε ΔΝΤ, Βρυξέλλες και Φραγκφούρτη έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος η παράταση κατά ένα εξάμηνο του προγράμματος και μάλιστα με απόφαση που θα μπορούσε να ληφθεί στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας.

Είναι ένα σενάριο που απεύχεται για ευνόητους λόγους η κυβέρνηση, η οποία μέσα σε λιγότερο από έναν μήνα θα αναγκαστεί, μετά την ολική απόσυρση του αφηγήματος εξόδου από το μνημόνιο και ταυτόχρονης εξόδου στις αγορές, να αποσύρει και αυτό της ελεγχόμενης εξόδου υπό την ομπρέλα προστασίας μιας προληπτικής γραμμής στήριξης.  

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα