Ασφάλιση αλιεργατών στον ΟΓΑ

Παρασκευή, 16 Απριλίου 2004 21:24

Από τον ΟΓΑ ανακοινώθηκε ότι με την νομοθετική ρύθμιση Ν. 3232/2004, ΦΕΚ 48/Τ.Α/12.2.2004 και οι αλιεργάτες που απασχολούνται στην παράκτια και μέση αλιεία υπήχθησαν στην ασφάλιση του ΟΓΑ, αναδρομικά από 1.1.2004.

Οι ήδη ασφαλισμένοι στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ αλιεργάτες δύνανται να παραμείνουν στην ασφάλιση αυτού, εφόσον έχουν πραγματοποιήσει τουλάχιστον 3.000 ημέρες ασφάλισης στο Ταμείο αυτό, υποβάλλοντας σχετική αίτηση στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και στον ΟΓΑ εντός προθεσμίας ενός έτους από την έναρξη ισχύος των σχετικών διατάξεων.

Επίσης οι αλλοδαποί εργαζόμενοι που προσκαλούνται να απασχοληθούν στην αγροτική οικονομία, μεταξύ αυτών και αλιεργάτες, ασφαλίζονται στον ΟΓΑ με την είσοδό τους στη χώρα. Ο προσκαλών υποχρεούται σε υποβολή Βεβαίωσης Απασχόλησης στον ΟΓΑ εντός 10 ημερών από την είσοδό τους στη χώρα και στην καταβολή του συνόλου των ασφαλιστικών εισφορών για το σύνολο του χρόνου μετάκλησης.

Ενόψει των διατάξεων αυτών, μέχρις ότου απογραφούν οι ανωτέρω και ολοκληρωθεί η διαδικασία ασφάλισής τους στον ΟΓΑ, αντί βεβαιώσεων περί ασφάλισης στον ΟΓΑ θα χρησιμοποιούνται προσωρινά καταστάσεις, οι οποίες θα εκδίδονται με ευθύνη του νόμιμου εκπροσώπου κάθε αλιευτικής επιχείρησης και του πλοιάρχου κάθε σκάφους, σε δύο αντίτυπα και θα αναγράφουν απαραίτητα:

α) τα στοιχεία του αλιευτικού σκάφους και την έδρα της αλιευτικής επιχείρησης,

β) τα στοιχεία του ιδιοκτήτη ή του νόμιμου εκπροσώπου της επιχείρησης – εκμετάλλευσης και

γ) τα στοιχεία των απασχολούμενων αλιεργατών (επώνυμο, όνομα, όνομα πατέρα, ημερομηνία γέννησης, αριθ. ταυτότητας για τους ημεδαπούς ή αριθ. διαβατηρίου για τους αλλοδαπούς) και την έναρξη απασχόλησής τους στο σκάφος.

Οι καταστάσεις θα θεωρούνται από τον αρμόδιο Ανταποκριτή του ΟΓΑ της έδρας της αλιευτικής επιχείρησης. Το νέο αντίτυπο θα διατηρεί ο υπεύθυνος του σκάφους και το άλλο ο Ανταποκριτής ΟΓΑ στο αρχείο του.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα