Υποβάθμισε την Ιαπωνία η Moody's

Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2014 13:41
UPD:13:44
REUTERS/YUYA SHINO

Κόσμος διασχίζει τον δρόμο στην οικονομική ζώνη του Τόκιο.

Σε υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ιαπωνίας κατά μία βαθμίδα σε A1 με σταθερή προοπτική προέβη η Moody’s, επικαλούμενη την αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τη δυνατότητα της χώρας να επιτύχει τον στόχο μείωσης του χρέους.

Η υποβάθμιση ήρθε λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν τις πρόωρες εκλογές, στις οποίες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Σίντζο Άμπε θα επιδιώξει την επανεκλογή του. Στα βασικά προεκλογικά θέματα συμπεριλαμβάνονται οι πολιτικές στήριξης της οικονομίας και η απόφαση για αναβολή της δεύτερης αύξησης του φόρου στις πωλήσεις.

Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει στην ανακοίνωσή του ότι, ενώ η απόφαση του Άμπε να καθυστερήσει την προγραμματισμένη για το επόμενο έτος αύξηση του φόρου θα μπορούσε να στηρίξει την οικονομία βραχυπρόθεσμα, έχει κάνει πιο δύσκολη την επίτευξη του στόχου ισοσκέλισης του προϋπολογισμού έως το 2020.

«Η δημοσιονομική προσαρμογή θα είναι όλο και πιο δύσκολο να υλοποιηθεί με το πέρασμα του χρόνου, με δεδομένη την αύξηση των κρατικών δαπανών, ιδιαίτερα για κοινωνικά προγράμματα που συνδέονται με έναν γρήγορα αυξανόμενο πληθυσμό», σημειώνει η Moody’s.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα