Προς αύξηση κερδών Motorola και Ericsson

Δευτέρα, 19 Απριλίου 2004 08:44

ΑΥΞΗΣΗ των κερδών τους για το πρώτο τρίμηνο, ενδέχεται να ανακοινώσουν αυτήν την εβδομάδα η Motorola Inc. και η Sony Ericsson Mobile Communications Ltd., η δεύτερη και η έκτη σε μέγεθος εταιρεία κατασκευής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, αντιστοίχως, καθώς οι υψηλότερες πωλήσεις τους είχαν σαν αποτέλεσμα την απόσπαση μεριδίου από τη Nokia Oyj.

Σήμερα, η Sony Ericsson, ενδέχεται να ανακοινώσει προ φόρων κέρδη ύψους 37,6 εκατ. ευρώ (45 εκατ. δολ.), έναντι ζημίας που είχε εμφανίσει πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την έκθεση 20 οικνομικών αναλυτών της SME Direkt. Αύριο η Motorola εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει κέρδη επτά σεντς ανά μετοχή, από ένα σεντ ανά μετοχή, με βάση τις προβλέψεις 34 οικονομικών αναλυτών της Thomson Financial.

H Motorola και η Sony Ericsson, μαζί με την Samsung Electronics Co. και τη Siemens AG, ευνοούνται, καθώς οι καταναλωτές αγοράζουν κινητά τηλέφωνα με κάμερες, ραδιόφωνο και organizer. Η Nokia, η οποία κυριαρχούσε στην αγορά τα τελευταία έξι χρόνια, προέβλεψε την περασμένη Παρασκευή ότι τα έσοδά της ενδέχεται να μειωθούν για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο.

Οι ανταγωνιστές ευνοούνται από την αδυναμία της Nokia, ανέφερε ο Torsten Gruendel στην Cominvest/Adig στη Φραγκφούρτη, ο οποίος διαχειρίζεται 23 δισ. δολ. σε μετοχές και κατέχει μετοχές της Nokia, της Siemens, της Samsung και της Motorola.

Το τέταρτο τρίμηνο το μερίδιο της Nokia στην αγορά συρρικνώθηκε στο 34,7% από 36,1% που κατείχε πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με την έρευνα Gartner Inc. Αυτή, ήταν η δεύτερη συνεχόμενη μείωση σε τριμηνιαία βάση για τη Nokia.

Από την άλλη πλευρά, η τρίτη σε μέγεθος κατασκευάστρια κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, η Samsung, ανακοίνωσε σχεδόν τριπλάσια κέρδη για το πρώτο τρίμηνο της χρήσης, αποτέλεσμα της αύξησης των πωλήσεων κινητών τηλεφώνων. Η εταιρεία ανακοίνωσε επίσης ότι θα πουλήσει περισσότερα κινητά τηλέφωνα φέτος από τα 65 εκατ. συσκευές που προέβλεπε τον Ιανουάριο.

Το μερίδιο αγορά της Samsung, αυξήθηκε στο 9,9% το τέταρτο τρίμηνο και της Siemens ανήλθε στο 9,5% σύμφωνα με την Gartnetr.

Η τέταρτη σε μέγεθος εταιρεία παραγωγής κινητών τηλεφώνων στον κόσμο, Siemens, θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα του δεύτερου τριμήνου της οικονομικής της χρήσης στις 28 Απριλίου.

Η Motorola, της οποίας το μερίδιο αγοράς μειώθηκε στο 14,2% το τέταρτο τρίμηνο από το 17,1%, σύμφωνα με την Gartner, παρουσίασε 14 νέα κινητά τηλέφωνα στην αγορά το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Επίσης, τον μήνα που πέρασε παρουσίασε τρία κινητά, το Α840, το V710 και το Α845 στην έκθεση κινητών στην Ατλάντα. Και τα τρία αυτά μοντέλα έχουν κάμερα βίντεο και ταχύτατη πρόσβαση στο Internet.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η Motorola ενδέχεται να ανακοινώσει αύριο 11% αύξηση των εσόδων της το πρώτο τρίμηνο, στα 6,73 δισ. δολ., σύμφωνα με την Thomson Financial. Η διοίκησή της έχει προβλέψει σημαντική αύξηση των πωλήσεων κινητών, σε ποσοστό τουλάχιστον 25% το τρίμηνο.

Η Siemens θα παρουσιάσει φέτος 30 νέα μοντέλα, από 26 κινητά που είχε παρουσιάσει το 2003. Η εταιρεία πραγματοποίησε πωλήσεις ρεκόρ, 15,2 εκατ. κινητών το τρίμηνο που έληξε τον Δεκέμβριο του 2003.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα