Εν αναμονή της απάντησης των δανειστών

Κυριακή, 30 Νοεμβρίου 2014 13:24
UPD:15:05
FOSPHOTOS /Panayiotis Tzamaros

Το μείζον για την συγκυβέρνηση είναι να διαχειριστεί πολιτικά την μεταστροφή από την «έξοδο από το μνημόνιο» στο παραπάνω αφήγημα-συμφωνία για την επόμενη ημέρα. 

Κρίσιμη θα είναι η πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου, καθώς η κυβέρνηση αναμένει την απάντηση των δανειστών στο πακέτο μέτρων που έστειλε το Σάββατο και το οποίο «κλείδωσε» στις δύο συναντήσεις που είχαν στο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος.

Σύμφωνα με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος, με εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις, είναι κομβικής σημασίας η έλευση της τρόικας εντός της εβδομάδας στην Αθήνα καθώς τo Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου θα είναι πιθανότατα το τελευταίο για το τρέχον έτος.

Δείγμα των προθέσεων της κυβέρνησης δίνει σήμερα ο Πρωθυπουργός ο οποίος με άρθρο του στο «Έθνος της Κυριακής», υπό τον τίτλο «Το πιο πυκνό σκοτάδι είναι λίγο πριν χαράξει», σημειώνει ότι «η πολιτική συμφωνία για την “επόμενη μέρα” μετά το πρόγραμμα πρέπει να κλείσει οριστικά μέσα στον Δεκέμβριο».
 
Όπως έχει γράψει και το naftemporiki.gr στην κάλυψη του, κατά την τρόικα, δημοσιονομικού κενού για το επόμενο έτος, θα κληθούν να συνεισφέρουν με «φρέσκο» χρήμα τόσο οι καταναλωτές μέσω της αύξησης του κατώτερου συντελεστή ΦΠΑ, όσο και οι ασφαλισμένοι μέσω των αλλαγών στο ασφαλιστικό, πολλές από τις οποίες σύμφωνα με κυβερνητικό βουλευτή «ήταν επιβεβλημένες και έπρεπε να παρθούν εδώ και καιρό», άλλες όμως είναι «κατάφωρα άδικες», ειδικά σε περίοδο παρατεταμένης κρίσης.

Αν στα παραπάνω προστεθούν και οι αλλαγές στον δημοσιοϋπαλληλικό κώδικα, η δέσμευση για τις απολύσεις στο δημόσιο που εκκρεμούν, η απελευθέρωση μιας σειράς επαγγελμάτων και φυσικά η παραμονή του ΔΝΤ και στο νέο πρόγραμμα και οι όποιες δεσμεύσεις- μέτρα απαιτηθούν για την προληπτική γραμμή στήριξης -τα οποία ουδείς ακόμη γνωρίζει- προκύπτει μια σαφή εικόνα για το τι δίνει η κυβέρνηση, ευελπιστώντας ότι θα κάμψει τον άξονα Βερολίνου - Ουάσιγκτον.

Το μείζον για την συγκυβέρνηση είναι να διαχειριστεί πολιτικά την μεταστροφή από την «έξοδο από το μνημόνιο» στο παραπάνω αφήγημα-συμφωνία για την επόμενη ημέρα. Και μάλιστα σε συνθήκες παρατεταμένης κρίσης στο ΠΑΣΟΚ, λόγω των κινήσεων του Γ. Παπανδρέου και των πολιτειακών εξελίξεων λόγω της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Την ίδια ώρα μάλιστα που ο πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας για μία ακόμη φορά χθες από τη Λαμία και την περιφερειακή συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε «εκλογές τώρα, πριν από τα νέα σκληρά μέτρα και τις συμφωνίες».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα