Από την έντυπη έκδοση
Πριν από ενάμιση μήνα, η περίοδος που διανύουμε τώρα είχε περιγραφεί από κυβερνητικά στελέχη ως ένας δρόμος στρωμένος με ροδοπέταλα, που θα οδηγούσε σε ομαλή έξοδο από το μνημόνιο, σε βελούδινο διαζύγιο με τους δανειστές και σε μια νέα σχέση μαζί τους.
Ολα φάνταζαν ειδυλλιακά και η κυβέρνηση ετοιμαζόταν να περάσει και τον κάβο της προεδρικής εκλογής, με την άνεση που θα της προσέδιδε η συμφωνία με την τρόικα για την έξοδο από το μνημόνιο.
Υπήρχαν και προετοιμασίες για τον πανηγυρικό χαρακτήρα που θα είχε το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου, που θα σηματοδοτούσε την έξοδο από το μνημόνιο, όπως και η Σύνοδος Κορυφής της 18ης Δεκεμβρίου που θα επικύρωνε τις σχετικές αποφάσεις.
Ετσι θα συνέβαιναν εάν οι δανειστές σκέφτονταν και λειτουργούσαν ελληνικά, που συνοψίζεται στο «μην κάνεις σήμερα αυτό που μπορείς να κάνεις αύριο». Ακόμη και ο πιο απαισιόδοξος άνθρωπος μέσα στην κυβέρνηση δεν περίμενε ο τέλειος σχεδιασμός να μετατραπεί σε έναν απίστευτο εφιάλτη.
Τα αρνητικά μηνύματα από τους δανειστές η κυβέρνηση τα ελάμβανε σταδιακά, αλλά δεν τα αξιολογούσε σωστά. Πίστευε πως με την απειλή του ΣΥΡΙΖΑ, την τελευταία στιγμή οι δανειστές θα υποχωρούσαν και θα αποδέχονταν να μετατεθούν τα μέτρα για την άνοιξη, αφού θα είχε περάσει η προεδρική εκλογή.
Ομως προσέκρουσε κυριολεκτικά σε τοίχο. Ούτε ο νέος πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ούτε ο νέος επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί, στους οποίους είχαν εναποθέσει ελπίδες, στήριξαν την κυβέρνηση.
Οι εταίροι δεν στύλωσαν ξαφνικά και χωρίς λόγο τα πόδια. Το έπραξαν αφού έλαβαν το ραπόρτο από την τρόικα, στο οποίο οι ελεγκτές γράφουν πως η Ελλάδα δεν υλοποίησε τίποτα από όσα είχαν συμφωνηθεί και σε όλα ζητεί αναβολές και παρατάσεις, ενώ έχουν και κάποιες… υποψίες για κάποια μεγέθη του προϋπολογισμού.
Δεν προκαλεί απορία γιατί δεν τον αποδέχονται ενώ εμφανίζει (στα χαρτιά) αυξημένο πλεόνασμα το 2014, το οποίο διευκολύνει και την επίτευξη του στόχου για το 2015;
Κατόπιν αυτών άλλαξε η στάση όλων των πολιτικών προϊσταμένων της τρόικας και έστειλαν μήνυμα πως οποιαδήποτε κουβέντα και συμφωνία για τη μετά μνημόνιο εποχή θα περάσει από τη συμφωνία με την τρόικα.
Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση υποχρεώνεται σε αναδίπλωση, δρομολογώντας πλέον τη λήψη επώδυνων μέτρων, τα οποία απέκλειε κατηγορηματικά λίγες μέρες νωρίτερα.
Πρόκειται ασφαλώς για μια εξέλιξη που πλήττει καίρια την αξιοπιστία της. Συμπερασματικά, ο δρόμος που επιλέγει η κυβέρνηση είναι εκείνος της «ηρωικής εξόδου» από το μνημόνιο.
Η επικοινωνιακή επεξεργασία προβλέπει πως το πακέτο των μέτρων θα παρουσιαστεί ως το «εισιτήριο» για τη μετάβαση στην επόμενη μέρα. Και θα αναμένει την ετυμηγορία των πολιτών.
ΠΑΝΟΣ Φ. ΚΑΚΟΥΡΗΣ - [email protected]