Έσπασε το επί επτά μήνες πτωτικό σερί το Χρηματιστήριο Αθηνών, κλείνοντας με κέρδη, τον πρώτο ανοδικό μήνα από τον Απρίλιο. Αν και σε επίπεδο εβδομάδας έκλεισε με απώλειες 3,20%, σε επίπεδο μήνα τα κέρδη έφτασαν το 5,17%.
Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 1,29% στις 963,19 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά ήταν στις 977,13 μονάδες και η χαμηλότερη στις 954,51. Η καθαρή αξία συναλλαγών αυξήθηκε κατά 15,68% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Πέμπτης, διαμορφούμενη στα 77,48 εκατ. ευρω περίπου, ενώ έγιναν 2,91 εκατ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή της Beta Χρηματιστηριακής Μ. Χατζηδάκη, οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα δεν έφεραν αποτέλεσμα με τα χρονικά περιθώρια πλέον να θεωρούνται οριακά. Οι συζητήσεις έχουν περάσει σε άλλο επίπεδο, καθώς, απ' ό,τι φαίνεται, η λύση που θα αναζητηθεί να κινηθεί στη λογική μιας παράτασης της χρηματοδότησης από το μνημόνιο κάποιων μηνών με μερική ικανοποίηση των αιτημάτων των δανειστών. Η αγορά θα ήθελε να δει κάποια αποφόρτιση σε αυτό πεδίο προκειμένου να υπάρξει πρόοδος στο επόμενο ανοικτό θέμα που αφορά την προεδρική εκλογή.
Κατά τα άλλα, το θετικό διεθνές περιβάλλον και τα βελτιωμένα αποτελέσματα εννεαμήνου δημιούργησαν μια κινητικότητα γύρω από εταιρίες με καλούς ισολογισμούς εν όψει και της επόμενης χρονιάς.
Σε ό,τι αφορά τα αποτελέσματα των εταιρειών, η συνολική εικόνα παρουσιάζει πιο ζωηρές βελτιώσεις.
Με βάση το 70% του συνόλου των ισολογισμών που έχουν δημοσιευθεί, η κερδοφορία των εισηγμένων έδειξε ουσιαστικά σημάδια ανάκαμψης μετά από τέσσερα τρίμηνα σταθεροποίησης.
Με οριακή αύξηση στον κύκλο εργασιών (+0,6%) η λειτουργική επίδοση έχει αυξηθεί κατά 9%, ακόμα και αν εξαιρεθούν τα αποτελέσματα των διυλιστηρίων (+8%), ενώ η τελική γραμμή, εξαιρουμένων των τραπεζών και των χρηματοοικονομικών εταιρειών, είναι θετική και εμφανίζεται αυξημένη κατά 5%.
Επίσης μια άλλη σημαντική ανάγνωση αφορά τον αριθμό των εταιρειών που είτε μείωσαν τις ζημιές τους προσεγγίζοντας το σημείο ισορροπίας (32%) είτε βελτίωσαν το ισοζύγιο κερδοφόρων-ζημιογόων εταιριών (43:57).
Η επίδοση έρχεται να επιβεβαιώσει μια σειρά από ισχυρές ενδείξεις αντιστροφής από μακροοικονομικούς δείκτες δραστηριότητας και κυρίως από το γύρισμα σε θετικούς ρυθμούς του ΑΕΠ.
Η παράμετρος κερδοφορία μπορεί στην παρούσα φάση να μην έχει το αντίστοιχο βάρος στις επενδυτικές αποφάσεις που αφορούν την ελληνική αγορά, θα είναι ωστόσο το πρώτο ζητούμενο και σημείο αναφοράς όταν η χώρα ξαναποκτήσει ορατότητα, μόλις δηλαδή εκλείψουν οι αβεβαιότητες στο πολιτικό προσκήνιο.
Τεχνικά, ο Νοέμβριος έσπασε ένα σερί επτά συνεχόμενων πτωτικών μηνιαίων κλεισιμάτων, όπου ο Γενικός Δείκτης έχασε αθροιστικά 30%.
Η ανοδική αντίδραση της Παρασκευής απέτρεψε τις περιπέτειες στις οποίες θα (ξανα)έμπαινε ο Γενικός Δείκτης σε ενδεχόμενη διάσπαση των 930 μονάδων, διατηρώντας το ανοδικό σενάριο των 1.040 μονάδων.
Οι αγοραστές βρήκαν ισχυρή προσφορά στην προσπάθεια υπέρβασης των 1000 μονάδων, ενδεχομένως και λόγω της ταχύτητας της ανόδου που είχε προηγηθεί, ωστόσο δεν έχασαν την επαφή με το εν λόγω επίπεδο.
Ο MACD όπως και ο κινητός μέσος των 30 ημερών διατήρησαν τα σήματα αγορών, ενώ οι ταλαντωτές αποφορτίστηκαν παραμένοντας στην ουδέτερη ζώνη.
Ο Γενικός Δείκτης φαίνεται να κινείται τις τελευταίας ημέρες στο μέσον του διαστήματος που ορίζουν ο κινητός μέσος των 30 και 50 ημερών, δείχνοντας διστακτικότητα να διαφύγει των δύο άκρων που ορίζουν οι δύο χρονοσειρές (938 και 983 μονάδες).
Η διαφυγή προς μία από τις δύο κατευθύνσεις θα δώσει επιτάχυνση στην κατεύθυνση του Γενικού Δείκτη.
Θεωρούμε ότι οι πιθανότητες παραμένουν υπέρ της ανοδικής διαφυγής καθώς διαγραμματικά η κίνηση διόρθωσης από τις 1000 μονάδες κινήθηκε εντός κάποιων φυσιολογικών αναλογιών (περίπου 60 μονάδες) για το μέγεθος της ανόδου που είχε προηγηθεί (+12%).
Η πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου κινείται σε ρηχά νερά από πλευράς ειδησεογραφίας.
Την Τρίτη 2 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθούν οι Γενικές συνελεύσεις των ΕΧΑΕ και Motor oil.
Την Πέμπτη 4 Δεκεμβρίου θα ξεκινήσει η διαδικασία άσκησης των πιστωτικών παραστατικών (warrants) για τις μετοχές της Alpha Bank.
Τέλος, την ερχόμενη Παρασκευή θα λάβουν χώρα οι αλλαγές στους δείκτες FTSE, με κυριότερη αλλαγή την προσθήκη της Aegean στον FTSE-25 στη θέση της Intralot, η οποία μεταφέρεται στον FTSE-midcap.
Στο ταμπλό τώρα, ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης παρουσίασε άνοδο 1,10%, με τη Folli Follie να ξεχωρίζει με κέρδη 6,16% και να ακολουθούν οι μετοχές της Motor Oil στο +5,85%, ο ΟΠΑΠ στο +3,92%, η ΜΕΤΚΑ στο +3,45%, η Μυτιληναίος στο +3,28%, η Εθνική στο +3,23% και η Τιτάν στο +3,03%.
Αντίθετα, την άνοδο περιόρισε η πτώση της Πειραιώς, η οποία έκλεισε με απώλειες 2,40%, ενώ Ιντραλότ και Ελλάκτωρ βρέθηκαν στο -1,67% και στο -1,26% αντίστοιχα.
Ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύθηκε σε ποσοστό 2,83%, με την Aegean να καταγράφει άλμα 7,65% στα 7,32 ευρώ, τη Φουρλής να βρίσκεται στο +2,60%, τη Λάμδα στο +2,43% και τη Σαράντης στο +2,09%.
Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος του Εμπορίου (+6,14%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Ασφαλειών (-0,71%).
Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 64 κινήθηκαν ανοδικά, 47 καθοδικά, ενώ η τιμή 24 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.