Eurobank: Βελτιώνεται το γενικό οικονομικό κλίμα

«Αγκάθι» ο τομέας των κατασκευών
Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014 16:52
UPD:16:56
EUROKINISSI/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Η ενίσχυση των επί μέρους συνιστωσών του δείκτη οικονομικού κλίματος σηματοδοτεί τη βελτίωση των προσδοκιών για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Αγκάθι παραμένει, ωστόσο, ο τομέας των κατασκευών, όπως τονίζει η Eurobank στο εβδομαδιαίο οικονομικό της δελτίο.

Επικαλούμενη στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η τράπεζας επισημαίνει ότι ο κλάδος των κατασκευών εξακολουθεί να αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα για την ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας (υψηλή προσφορά, έλλειψη χρηματοδότησης, υψηλή φορολογία, μειωμένο διαθέσιμο εισόδημα).

Την ίδια στιγμή, τα ελληνικά νοικοκυριά εμφανίζονται να είναι συνεχώς περισσότερο απαισιόδοξα σε σχέση με τα αντίστοιχα στην Ευρωζώνη (Απρίλιος 1997 – Νοέμβριος 2014).

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Eurobank, το παράδοξο είναι ότι, ακόμα και στις επονομαζόμενες «καλές εποχές», δηλαδή από τα τέλη της δεκαετίας του 90 μέχρι και το τέλος του 2007, τότε που η ελληνική οικονομία είχε έναν μέσο ετήσιο ρυθμό οικονομικής μεγέθυνσης (3,42%) - κατά 1 με 1,5 ποσοστιαία μονάδα υψηλότερο σε σχέση με τον μέσο όρο των κρατών της Ευρωζώνης - τα ελληνικά νοικοκυριά πάλι εμφανίζονταν περισσότερο απαισιόδοξα σε σχέση με τα αντίστοιχα της Ευρωζώνης.

Στο οικονομικό δελτίο της Eurobank σημειώνεται, μεταξύ άλλων, ότι οι στρεβλώσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν στην αγορά κεφαλαιουχικών αγαθών, η έντονη μεταβλητότητα του φορολογικού συστήματος, η έλλειψη χρηματοδότησης και η πολιτική αβεβαιότητα αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες για την αύξηση των επενδυτικών δαπανών.
 



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΥΡΩΒ



Σχολιασμένα