Mega deal 150 εκατ. ευρώ των Costa Navarino - Olayan

Με 25% στις επιχειρήσεις της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου στη Μεσσηνία
Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2014 11:13
UPD:11:13

Η Costa Navarino υλοποιεί αυτή την περίοδο επενδύσεις ύψους 75 εκατ. ευρώ.

Από την έντυπη έκδοση

Ως ψήφος εμπιστοσύνης στην πορεία της ελληνικής οικονομίας και του τουρισμού μπορεί να εκληφθεί η απόφαση του Ομίλου Olayan να επενδύσει στην Costa Navarino της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου. Η συμφωνία, ύψους 150 εκατ. ευρώ, σε πρώτη φάση τουλάχιστον, όπως εκτιμούν κύκλοι της αγοράς, ήρθε σε μία ημέρα που η περιρρέουσα οικονομικοπολιτική ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα βαριά για τη χώρα μας.

Η απόφαση του πολυσχιδούς αραβικού Ομίλου Olayan, να συμμετάσχει ως τέταρτος ισότιμος μέτοχος στον όμιλο Costa Navarino, στέλνει το δικό της θετικό μήνυμα στη διεθνή κοινότητα για τις μελλοντικές επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού και της οικονομίας. Πρόκειται για μία συμμετοχή σε ένα τεράστιο για ελληνικά δεδομένα τουριστικό επενδυτικό project, το οποίο στην ολοκλήρωσή του, όπως το οραματίστηκε ο αείμνηστος Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ.

Ισότιμος μέτοχος

Ο όμιλος εταιρειών Costa Navarino ανακοινώνει τη συμμετοχή του Ομίλου Olayan ως τέταρτο ισότιμο μέτοχο, με κάθε έναν από τους τρεις υφιστάμενους μετόχους της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου. Ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος συνεχίζει να ηγείται των εταιρειών που απαρτίζουν τον όμιλο της Costa Navarino, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, αναφέρει η λιτή ανακοίνωση της ΤΕΜΕΣ, της εταιρείας που ελέγχει το τουριστικό συγκρότημα Costa Navarino.

Πληροφορίες της «Ν» αναφέρουν ότι η συμφωνία προβλέπει τη συμμετοχή του αραβικού ομίλου με ποσοστό 25% σε όλες τις επιχειρήσεις της οικογένειας Κωνσταντακόπουλου που συνδέονται και έχουν «στηθεί» γύρω από το project της Costa Navarino, όπως επιχειρήσεις παραγωγής τοπικών προϊόντων και άλλες.

Στόχος της συμφωνίας είναι να καταστήσει τη Μεσσηνία αδιαφιλονίκητο παγκόσμιο προορισμό, όχι μόνο τουριστών αλλά και επενδυτών. Και αυτό, σύμφωνα με στελέχη του ελληνικού ομίλου, το εξασφαλίζει η συμμετοχή ενός παγκοσμίου κύρους επενδυτή. Ο Ομιλος Olayan αποτελεί έναν από τους πλέον σημαντικούς επενδυτικούς ομίλους διεθνώς, με παρουσία στην Ελλάδα εδώ και 30 χρόνια και συμμετοχή σε πολλές ελληνικές επιχειρήσεις, αποδεικνύοντας τη μακροχρόνια στρατηγική του τοποθέτηση στη χώρα μας, υπογραμμίζει η ανακοίνωση του ομίλου Costa Navarino. Οι δύο όμιλοι μοιράζονται την ίδια φιλοσοφία και το ίδιο όραμα για τη μακροπρόθεσμη και αειφόρο ανάπτυξη της Costa Navarino και της Μεσσηνίας, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Μέσω της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου θα επιταχυνθεί η περαιτέρω ανάπτυξη του προορισμού. Τα ακριβή σχέδια και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησής τους θα ανακοινωθούν με την ολοκλήρωσή τους, στο πρώτο τρίμηνο του 2015. Η συνεργασία αυτή καταδεικνύει την επιτυχία της αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης που αντιπροσωπεύει η Costa Navarino και που την έχει θέσει ανάμεσα στους πιο ποιοτικούς προορισμούς στην Ευρώπη, καταλήγει η Costa Navarino στην ανακοίνωσή της.

Σημειώνεται ότι η Costa Navarino υλοποιεί αυτή την περίοδο επενδύσεις ύψους 75 εκατ. ευρώ περίπου, που αφορούν την κατασκευή ξενοδοχειακής μονάδας 5 αστέρων με 332 δωμάτια και 820 κλίνες στο Ριζόμυλο, συνολικού κόστους 49,8 εκατ. ευρώ, με τη σχετική επιχορήγηση να αγγίζει τα 14,9 εκατ. ευρώ και την κατασκευή εγκαταστάσεων γκολφ στην περιοχή Κυνηγού Πυλίας, ύψους 23,5 εκατ., με την επιχορήγηση να φθάνει τα 7 εκατ. ευρώ. Στην Costa Navarino έχει αναπτυχθεί μέχρι στιγμής η πρώτη περιοχή, που ονομάζεται Navarino Dunes, καθώς και μέρος της δεύτερης, του Navarino Bay. Στόχος είναι η επένδυση να αναπτυχθεί σε πέντε περιοχές συνολικά.

Το κόστος της επένδυσης για την ολοκλήρωση των δύο περιοχών ξεπέρασε τα 550 εκατ. ευρώ. Στο Navarino Dunes λειτουργούν αυτή τη στιγμή δύο ξενοδοχεία, το The Romanos και το The Westin Resort. H ΤΕΜΕΣ ιδιοκτήτρια εταιρεία του project ανακοίνωσε για το 2013 έσοδα ύψους 33,9 εκατ., αυξημένα κατά 35,59% σε σύγκριση με το 2012 που ήταν 25 εκατ. ευρώ και ζημίες μειωμένες στα 26,1 εκατ. έναντι ζημιών 32,9 εκατ. ευρώ ένα χρόνο πριν.

Ο όμιλος Olayan είναι γνωστός από τις επενδύσεις στην Chipita, στις τηλεπικοινωνίες, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τη συμμετοχή στο μετοχικό κεφάλαιο της Coca- Cola 3E.

ΛΑΜΠΡΟΣ ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΟΣ - [email protected]



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα