Βαρόμετρο Εξαγωγικών Τάσεων και Προσδοκιών καθιερώνει ο ΣΕΒΕ

Τρίτη, 20 Απριλίου 2004 15:11

Το τριμηνιαίο Βαρόμετρο Εξαγωγικών Τάσεων και Προσδοκιών καθιερώνει ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος το οποίο θα απεικονίζει τον σφυγμό της εξαγωγικής κοινότητας.

Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή του, πρόκειται στην ουσία για μια τριμηνιαία έρευνα μεταξύ των εξαγωγικών επιχειρήσεων της Ελλάδας με αντικείμενο την αποτύπωση της εξαγωγικής δραστηριότητάς τους κατά το τελευταίο τρίμηνο και τις προβλέψεις τους για το επόμενο τρίμηνο.

Το Βαρόμετρο αυτό που συμφωνεί με ανάλογες μεθοδολογίες του ΟΟΣΑ και της Ε.Ε.(EUROSTAT) το επεξεργάστηκε ομάδα συμβούλων του ΣΕΒΕ, σε συνεργασία με ειδικούς πανεπιστημιακούς. Στηρίζεται στην συμπλήρωση ενός απλού ερωτηματολογίου από αντιπροσωπευτικό δείγμα ελληνικών εξαγωγικών επιχειρήσεων, ανά κλάδο.

Ο σχηματισμός των μεγεθών του βαρομέτρου θα αποτελείται από στοιχεία που θα λαμβάνονται από τις εξαγωγικές επιχειρήσεις όπως: η εξέλιξη των εξαγωγών τους κατά το τελευταίο τρίμηνο, η ζήτηση για τα προϊόντα τους από το εξωτερικό, οι τιμές των προϊόντων που εξάγουν, αν κέρδισαν κάποιες νέες αγορές ή αν χάσανε παλιές αγορές, πώς προβλέπουν την εξέλιξη της ζήτησης για τα προϊόντα τους από το εξωτερικό κατά το προσεχές τρίμηνο, αν στα προϊόντα που εξάγουν προστέθηκαν κατά το τελευταίο τρίμηνο νέα προϊόντα, αν παρέμειναν τα ίδια ή αν μειώθηκαν, πώς προβλέπουν την εξέλιξη των τιμών των προϊόντων που εξάγουν κατά το προσεχές τρίμηνο και τέλος ποιοι παράγοντες ή αντικίνητρα εμποδίζουν την περίοδο αυτή την εξαγωγική τους δραστηριότητα.

Το βαρόμετρο, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, θα αποτελεί εργαλείο για τον σχηματισμό της πολιτικής του ΣΕΒΕ και θα υποστηρίζει τη διαρκή παρέμβασή του προς τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας και προς τις ελληνικές επιχειρήσεις και τους φορείς τους, με στόχο τη δημιουργία του κατάλληλου κλίματος και πλαισίου μιας δυναμικής πορείας ανάπτυξης των εξαγωγών.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα