Η εβδομάδα που πέρασε είχε στο ενεργητικό της μεγάλη άνοδο των βασικών δεικτών σε ολόκληρο τον πλανήτη και στο ΧΑ ακόμα μεγαλύτερη. Το άλμα των βασικών δεικτών ήταν τόσο μεγάλο ώστε ο ΓΔ πλησίασε τις 1000 μονάδες ενώ ο 25άρης προσέγγισε τις 324. Αυτές οι τιμές από το πρόσφατο παρελθόν αντιστοιχούν σε αντιστάσεις και αυτό πιθανά είναι η βάση των δυσοίωνων προσδοκιών των traders στα παράγωγα. Εκεί έχουν δώσει προπορεία 5 μονάδων στον δείκτη έναντι του ΣΜΕ που είναι από τα μεγαλύτερα discount που έχουν ορίσει στο τρέχον έτος.
γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης
Για τη στήλη οι τιμές που θα αποδειχθεί πως θα παίξουν ρόλο αυτή τη βδομάδα αλλά και σήμερα για τον δείκτη των θεσμικών και των blue chip είναι οι 324 μονάδες γιατί σε αυτά τα επίπεδα έκλεινε ο δείκτης σε μια ακολουθία συνεδριάσεων τον Οκτώβριο. Τότε το μέγιστο των ημερών ήταν οι 330 μονάδες που γίνονται τιμή στόχος της εβδομάδας και το ελάχιστο ήταν οι 307 που θα λειτουργήσουν ως στήριξη στην περίπτωση που θα υπάρξει διόρθωση.
Η εβδομάδα που πέρασε ήταν μακράν η πλέον… κουφή στα τελευταία χρόνια. Γιατί οι επενδυτές δεν αποσπάστηκαν από τις ειδήσεις και τις εξελίξεις στο εσωτερικό και από τη σχέση των αρμοδίων της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές. Κώφευσαν σε αυτά αλλά κατά την εκτίμησή μας το έκαναν επιλεκτικά για τις αρνητικές ειδήσεις, ενώ στις θετικές που προέκυψαν από τις εμφανίσεις του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι όχι μόνο τις άκουσαν, αλλά τις εξέλαβαν ως ώθηση στο φρόνημά τους. Το αποτέλεσμα ήταν με τρία αποφασιστικά βήματα σε πέντε μέρες, κατά τα οποία ο δείκτης των θεσμικών και των blue chip κέρδιζε πάνω από +4%, ο 25άρης να βρεθεί στις 323 μονάδες περίπου. Πολύ κοντά στις αντιστάσεις γύρω από τις 324 μονάδες, που έχουν σχηματιστεί από τις συναλλαγές στο άμεσο παρελθόν. Όμως η εικόνα της μεταβολής των βασικών δεικτών και των μετοχών του 25άρη είναι εντυπωσιακή. Καθώς, όλα τα blue chip εμφάνισαν κέρδη στη βδομάδα, με τον ΟΛΠ να έχει τα μικρότερα και κάτω από +1% και όλες τις υπόλοιπες μετοχές, με μεταβολή που αντιστοιχούσε σε ημερήσια μεταβολή κατά ελάχιστο +1,9% και μέγιστο +4%. Αυτό ίσχυσε για τις 24 στις 25 μετοχές του δείκτη των θεσμικών.
Οι εγχώριοι αναλυτές βάζοντας κάτω τα πράγματα καταλήγουν σε υποθετικά συμπεράσματα και η στήλη θεωρεί ότι οι θέσεις του κ Χατζηδάκη της Beta Sec συνοπτικά τα αποδίδει με ακρίβεια: «Χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί η ημερομηνία άφιξης της τρόικας και χωρίς να έχει σημειωθεί κάποια αξιόλογη πρόοδος στο θέμα της διαπραγμάτευσης του χρέους, η Αγορά αντέδρασε και με ένα σερί τεσσάρων θετικών συνεδριάσεων έφθασε σε απόσταση αναπνοής από την ζώνη των τετραψήφιων τιμών του Γενικού Δείκτη. Η άνοδος του Γενικού Δείκτη δεν συνδέεται με την λήξη των Παραγώγων του Νοεμβρίου. Δεν ακολουθήθηκε από αντίστοιχη άνοδο στην Αγορά ομολόγων, όπου συνήθως δραστηριοποιούνται κεφάλαια μεγαλύτερου χρονικού ορίζοντα και σαφώς άλλων ισχυρότερων οικονομικών δυνατοτήτων. Επομένως βρισκόμαστε στην παραμονή κάποιας σημαντικής εξέλιξης η οποία έχει περιέλθει σε γνώση ενός "ειδικού τμήματος" της Αγοράς και πιθανόν η "φούρια" των αγοραστών δείχνει ότι η χρονική απόσταση από την δημοσιοποίηση της είδησης δεν απέχει πολύ μακριά. Τα υπόλοιπα ήταν θέμα momentum».
Αν όντως είναι θέμα ορμής των τιμών τότε η αγορά θα συνεχίσει την άνοδό της καθώς οι ξένες αγορές έχουν ξεκινήσει τη βδομάδα με τα ασιατικά χρηματιστήρια όπου τα κέρδη είναι μεγάλα. Οι επενδυτές ενθουσιάστηκαν από την απόφαση των Κινέζων αρμοδίων να μειώσουν τα επιτόκια για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2012. Αν λοιπόν το διεθνές κλίμα είναι ανοδικό οι μετοχές με σταθερό ανοδικό mοmentum που δεν είναι λίγες και ανάμεσά τους υπάρχουν αρκετές δεικτοβαρείς θα κρατήσουν το ΧΑ σε τροχιά ανόδου.
Ωστόσο είναι σαφές πως αρκετοί εγχώριοι παράγοντες που δεν παρακολούθησαν την πρόσφατη κίνηση των τιμών θα προσπαθήσουν να δοκιμάσουν μέσω πιέσεων το φρόνημα των αγοραστών. Πιθανά να τους βοηθήσουν και εκείνοι που έχουν να ενθυλακώσουν κέρδη από το ράλι της περασμένης εβδομάδας και συνεπώς η μάχη μεταξύ αγοραστών και πωλητών σήμερα θα είναι εντονότερη αυξάνοντας τη μεταβλητότητα στην τάση. Όμως καλό είναι να έχει το επενδυτικό κοινό κατά νου πως οι ισχυροί θεσμικοί έχουν δείξει πως μπορούν εύκολα να αλλάξουν φρόνημα, κύρια μετά από δηλώσεις ή κινήσεις Κεντρικών Τραπεζών και Τραπεζιτών και αυτή τη βδομάδα ο κ Ντράγκι θα εμφανιστεί δημόσια πάλι.
Από πλευράς ανακοινώσεων αποτελεσμάτων εννεαμήνου η τρέχουσα εβδομάδα είναι ιδιαίτερα πλούσια καθώς εκπνέει η σχετική προθεσμία.
Η αρχή γίνεται την Δευτέρα 24/11 με τη ΜΠΕΛΑ να ανακοινώνει μετά το τέλος της συνεδρίασης. Την Τρίτη 25/11 ανακοινώνουν οι ΑΡΑΙΓ, ΟΠΑΠ, ΠΕΙΡ και ΦΡΛΚ ενώ στις 26/11 αναμένονται τα αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου του ομίλου ΜΥΤΙΛ και της ΜΕΤΚΑ.
Στις 27/11 θα ανακοινώσει η ΦΦΓΚΡΠ και η εβδομάδα κλείνει με τις δύο εταιρείες Ύδρευσης που ανακοινώνουν την ερχόμενη Παρασκευή. Την Πέμπτη θα λάβει χώρα η αναδιάρθρωση των δεικτών της Morgan Stanley με την προσθήκη της ΑΡΑΙΓ και της ΛΑΜΔΑ στα midcaps, μία ημέρα νωρίτερα από την καθιερωμένη τελευταία Παρασκευή του Νοεμβρίου.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης εβδομάδας
ΗΠΑ Ευρώπη κόσμος
Οι αγορές δεν σταματούν να ανθίζουν χειμωνιάτικα
Οι επενδυτές μετοχών στις ΗΠΑ ετοιμάζονται για τις διακοπές των Ευχαριστιών με διάθεση να είναι ευγνώμονες για την πρόσφατη δύναμη της αγοράς, που στρώνει στους βασικούς δείκτες το δρόμο για άλλο ένα έτος με διψήφια κέρδη, αν και η ταχύτητα της μεταστροφής των διαθέσεων από όσα ίσχυαν τον Οκτώβριο έχει προκαλέσει ένα μούδιασμα στους επενδυτές. Ο S&P500 κερδίζει 13,3% από το χαμηλό ημέρας στις 15 Οκτωβρίου, και τα κέρδη από τότε έχουν εξαπλωθεί και στις 23 κατηγορίες μετοχών που τον συνιστούν. Αλλά το μέγεθος του ράλι έχει προκαλέσει αρκετή ανησυχία.
Η μεταβλητότητα μπορεί να πάρει διαστάσεις αυτή την εβδομάδα, αφού πολλοί θα ρευστοποιήσουν πριν από την Ημέρα των Ευχαριστιών. Οι αγορές θα είναι κλειστές την Πέμπτη και θα κλείσουν νωρίς την Παρασκευή. Ωστόσο, ο Δεκέμβριος είναι ιστορικά ο καλύτερος μήνας του έτους για τον S & P, σύμφωνα με το Stock Trader's Almanac, με μέση αύξηση της τάξης του 1,7%. Οι εταιρίες ενέργειας έχουν εκτιναχθεί γρήγορα από το χαμηλό του Οκτωβρίου, και αυτό θα μπορούσε να τις επιβαρύνει με ρευστοποιήσεις για ενθυλάκωση κερδών, κυρίως όσο πλησιάζει η συνάντηση του ΟΠΕΚ της 27η Νοεμβρίου, όταν τα μέλη θα εξετάσουν το ενδεχόμενο να μειώσουν την παραγωγή για να ανεβάσουν τις τιμές.
Βενζίνη στη φωτιά
Από το μέτωπο των Κεντρικών Τραπεζών σημαντικό ρόλο ανέλαβε ως γνωστό, η Τράπεζα της Ιαπωνίας στις 31 Οκτωβρίου. Στη συνέχεια ήρθε η αναβολή της αύξησης του φόρου κατανάλωσης και η προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον πρωθυπουργό Άμπε την περασμένη βδομάδα. Γιατί πιστεύει πως θα τις κερδίσει ξανά και θα εφαρμόσει ακόμα πιο επιθετική πολιτική.
Η τράπεζα της Κίνας επίσης με μια κίνησή της την Παρασκευή μείωσε τα βασικά επιτόκια για πρώτη φορά από τον Ιούλιο του 2012 καθώς η πολιτική ηγεσία ανέλαβε πρωτοβουλία για να στηρίξει τη δεύτερη σε μέγεθος οικονομία του πλανήτη.
Τέλος από την ευρωζώνη ο Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ σύμφωνα με τους αναλυτές άφησε την πόρτα ορθάνοιχτη για ακόμα πιο έντονες δράσεις για να διασώσει την οικονομία της ευρωζώνης, αφού ο υπερβολικά χαμηλός πληθωρισμός χρειάζεται να αυξηθεί γρήγορα. Με τα καλά εταιρικά αποτελέσματα λοιπόν και με την βοήθεια των κινήσεων γύρω από την πολιτική των κεντρικών τραπεζών, οι αγορές συνέχισαν στην τρίτη βδομάδα του Νοεμβρίου το σκαρφάλωμα. Περιττό να αναφέρουμε πως οι αναλυτές της πλευράς των «αρκούδων» χαρακτήρισαν την εβδομάδα που πέρασε ως εκείνη κατά την οποία η ΕΚΤ και Κεντρική Τράπεζα της Κίνας έριξαν βενζίνη στη φωτιά.
Η εβδομάδα σε αριθμούς
Ο S&P500 ενισχύθηκε +1,2%, στο 2014 αποδίδει +11,6%, ο Dow κέρδισε +1,0%, στο 2014 αποδίδει +7,4%. Ο S&P400 της μεσαίας κεφαλαιοποίησης κέρδισε +1,0% με επίδοση +7,6% φέτος, και ο Russell 2000, της μικρής κεφαλαιοποίησης, υποχώρησε 0,1% εμφανίζοντας επίδοση έτους +0,8%. Ο δε Nasdaq100 ενισχύθηκε +0,6% περνώντας σε νέων υψηλό 14 ετών, με άνοδο το 2014 +18,4%. Η τιμή του χρυσού ανέκαμψε κατά 13 δολάρια, ο δείκτης HUI τινάχθηκε κατά +4,1% και στο τρέχον έτος χάνει -11,3%. Οι αποδόσεις των δεκαετών ομολόγων ΗΠΑ έπεσαν 1 μονάδα βάσης στο 2,31% και στο 2014 είναι κάτω 72 μονάδες, ομοίως οι αποδόσεις των ομολόγων μακράς διάρκειας, υποχώρησαν στο 3,02%.
Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς, έπεσαν κατά 17bps στο 7,93% (με πτώση στο 2014 49bps). Των δεκαετών πορτογαλικών ομολόγων υποχώρησαν κατά 19bps, στο 2,99% (κάτω 314bps από την αρχή του έτους), των Ιταλικών έπεσαν 13 μονάδες και κατέληξαν στο 2,21%. Οι αποδόσεις 10-ετών της Ισπανίας μειώθηκαν ομοίως 11 μονάδες βάσης στο 2,01%, ενώ των γερμανικών bund έπεσαν 1 μονάδες βάσης στο ρεκόρ χαμηλών 0,77% (το 2014 έπεσαν 116bps). Οι αποδόσεις στα Γαλλικά υποχώρησαν 3bps, στο 1,11% και το spread ανάμεσα σε Γαλλικά και Γερμανικά 10ετή διαμορφώθηκε στα 34bps. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων του Ενωμένου Βασιλείου έπεσαν 7 μονάδες, τερματίζοντας την Παρασκευή στο 2,05% και έχουν πέσει 97bps στο 2014.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας, υποχώρησε -0,8% από το ψηλότερο σημείο από τον Ιούνιο του 2007, με ετήσια επίδοση +6,5%. Ο δείκτης DAX εκτινάχθηκε 5,2%, με απόδοση +1,9% το 2014. Ο δείκτης IBEX της Ισπανίας ανέκαμψε κατά 3,7% και φέτος κερδίζει +6,1%. Ο δείκτης FTSE MIB στην Ιταλία κέρδισε +5,2% ενώ για το 2014 εμφάνισε μεταβολή +5,2%. Ο ΓΔ του ΧΑ κέρδισε 11,72% και στο 2014 χάνει -14,42%. Οι αγορές των αναδυόμενων οικονομιών εμφάνισαν άνοδο. Ο Bovespa της Βραζιλίας ανέβηκε σημαντικά 8,3%, με άνοδο το τρέχον έτος 8,9%, ενώ ο Bolsa του Μεξικού κέρδισε 2,9%, το 2014 αποδίδει +4,5%. Ο δείκτης Kospi στη Νότια Κορέα ανέβηκε +1,0%, ο δείκτης Sensex για τις μετοχές στην Ινδία είχε άνοδο +1,0% οδηγημένος στο νέο ρεκόρ υψηλών βίου, με επίδοση στο 2014 +33,8%. Το χρηματιστήριο της Κίνας στη Σαγκάη εμφάνισε μεταβολή +0,3% και το 2014 κερδίζει +17,5%. Ο MICEX στη Ρωσία ανέβηκε 2,5% και φέτος αποδίδει +2,3%.
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση των διεθνών επενδυτών από το Bloomberg έδειξε ότι οι συμμετέχοντες πιστεύουν ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στην χειρότερη μορφή της, κατά τα δύο τελευταία χρόνια. Μεταξύ των ερωτηθέντων, το 38% ήταν της γνώμης ότι η παγκόσμια οικονομία επιδεινώνεται. Αυτό είναι το υψηλότερο ποσοστό από το 2012. Η έλλειψη ανάπτυξης δεν είναι το μόνο θέμα που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία. Η πτώση των τιμών είναι ένας άλλος παράγοντας που έχουν να αντιμετωπίσουν οι αρμόδιοι για τη χάραξη της πολιτικής. Η δημοσκόπηση του Bloomberg έδειξε, για την Ευρώπη, ότι το 89% των ερωτηθέντων είναι της άποψης ότι κατά το επόμενο έτος, ο αποπληθωρισμός είναι μεγαλύτερη απειλή από τον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός στη ζώνη του ευρώ διαμορφώθηκε στο 0,4% τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με 0,3% τον προηγούμενο μήνα. Και πάλι, η ζώνη του ευρώ δεν είναι η μόνη περιοχή όπου η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού ή ο αποπληθωρισμός είναι μια σημαντική ανησυχία. Ο Economist ανέφερε πρόσφατα ότι από τις 46 χώρες στις οποίες η κεντρική τράπεζα έχει θέσει στόχο για τον πληθωρισμό, οι οικονομίες στις 30 από αυτές είναι κάτω από το στόχο. Είναι μάλλον χειμώνας για την παγκόσμια ανάπτυξη, αλλά οι αγορές συνεχίζουν να ανεβαίνουν, έχοντας ως το τέλος του χρόνου να περιμένουν το παραδοσιακά ευεργετικό πέρασμα του Δεκεμβρίου. Αλλά άραγε αυτή η παράδοση μπορεί να κρατηθεί και όταν ο δείκτης από τα μέσα Οκτωβρίου τινάχθηκε πάνω από 13%;
ΧΑ
Η εβδομάδα της εκπνοής των σειρών Νοεμβρίου ήταν μοναδική. Την σφράγισε το σπάνιο φαινόμενο, να εμφανίζονται οι συναλλασσόμενοι τόσο αδιάφοροι για την ροή αρνητικών ειδήσεων, κύρια από το εσωτερικό, αλλά εν μέρει και από το εξωτερικό. Η αγορά της Αθήνας στη δέσμη των τελευταίων ένδεκα εβδομάδων, με αρχή τη δεύτερη, χρηματιστηριακά, του Σεπτεμβρίου, εμφάνισε τη δεύτερη μόλις ανοδική εβδομάδα της.
Στη διάρκεια αυτής της περιόδου οι βασικοί δείκτες εμφάνισαν τα κατώτερα για το 2014 επίπεδα τιμών που ήταν η γειτονιά των 280 μονάδων για τον 25άρη και εντός της ζώνης μεταξύ 850 και 870 μονάδων για τον ΓΔ. Ακόμα και το πότε σημειώθηκαν οι καθοδικές ακίδες έχει συμμετρία. Αφού ήταν και τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο την εβδομάδα προ της εβδομάδας εκπνοής. Οι δυο ανοδικές στο ίδιο διάστημα ήταν οι εβδομάδες εκπνοής των σειρών στα παράγωγα. Άρα οι σκοπιμότητες που πιθανά εξυπηρέτησε το τελευταίο rebound έχουν σχέση και με τις εκπνοές στην αγορά παραγώγων. Με δεδομένο πως ο 25άρης γύρισε στα επίπεδα που ήταν στις 20/10, όταν εξέπνευσαν οι σειρές Οκτωβρίου, στο τέλος της βδομάδας που ανοίχτηκαν οι περισσότερες θέσεις στην επόμενη σειρά. Η επιστροφή σε αυτά την Παρασκευή, επέτρεψε στο να «κάψουν» λιγότερα από τα συμβόλαιά τους οι αισιόδοξοι των παραγώγων. Δεν είναι δυνατό ωστόσο να αποδώσει κάποιος την εκτίναξη κατά 11,71% του ΓΔ και το άλμα κατά 12,15% του 25άρη, στις σκοπιμότητες για τα παράγωγα. Αφού και ο FTSEM, κέρδισε πάνω από +6%.
Η άνοδος είχε γενικευμένα χαρακτηριστικά, με πυλώνες τις Τράπεζες και τους κλάδους στους οποίους ανήκουν τα blue chip με εβδομαδιαία επίδοση άνω του μέσου όρου. Μελανό σημείο, η επιμονή των αποδόσεων των δεκαετών ομολόγων που μόλις και μετά βίας έπεσαν στο 7,93%. Ίσως είναι και θέλημα του Φτερωτού Θεού Ερμή, που με την επιμονή του να μιλάει αρχαία ελληνικά, συνεννοείται δύσκολα με τους σύγχρονους Έλληνες και πολύ καλύτερα με τους αρχαιολάτρες Γερμανούς, που του λένε: «Προτιμότερα εκεί ψηλά. Παρά να ξεθαρρέψουν πάλι οι ιθύνοντες και εγκαταλείποντας πηγές κεφαλαίων με επιτόκιο κάτω από 1%, να διαλέξουν να πουλήσουν, στο εσωτερικό… «επιτυχία» και στις αγορές, χρέος με επιτόκιο 5%».
Η εβδομάδα, ξεκινώντας με πτώση, απογοήτευσε με αποτέλεσμα το ράλι από την Τρίτη ως την Παρασκευή να μην το παρακολουθήσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι στις συναλλαγές. Ειδικά όσοι συνάρτησαν την προσδοκία τους με τις εξελίξεις στο πολιτικό πεδίο, που δεν ενθουσίασαν ακόμα και τους πιο αισιόδοξους. Τη Δευτέρα, τη μέρα που ο Ντράγκι με την παρουσία του στο Ευρωκοινοβούλιο, ανέτρεψε την καθοδική τάση στην ευρωζώνη και ώθησε ψηλότερα ακόμα και τη Wall Street, η αγορά της Αθήνας υποχώρησε. Ο 25άρης έχασε -1,11% και ο ΓΔ -1,01% με τζίρο που έπεσε κάτω από τα 40 εκατ. ευρώ. Αυτό ήταν μάλλον το χειρότερο για το φρόνημα των επενδυτών.
Οι επόμενες τέσσερις συνεδριάσεις ήταν ανοδικές και ο ΓΔ εκτινάχθηκε +3,90% την Τρίτη, την Τετάρτη +4,20%, την Πέμπτη 0,54% και την Παρασκευή +3,67% με μέσο ημερήσιο τζίρο 90 εκατ. ευρώ περίπου. Ο δε 25άρης είχε τρεις μέρες με άλμα πάνω από +4% και την Πέμπτη ενισχύθηκε +0,52%. Η μέρα με τη μικρότερη ανοδική μεταβολή ήταν η κρισιμότερη για την αύξηση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου στο ΧΑ. Διότι τότε πείστηκαν οι επενδυτές πως η ανοδική ορμή έχει ισχύ με διάρκεια. Καθώς, αν ήταν αποτέλεσμα κινήσεων για βραχυπρόθεσμα κέρδη οι επιδόσεις των δυο προηγούμενων ημερών, θα έφερναν, μια μέρα που το διεθνές κλίμα ήταν αρνητικό, ξεπούλημα που θα γονάτιζε τους δείκτες. Η δυνατότητα λοιπόν να γράψει το ΧΑ κέρδη την Πέμπτη ήταν που έκανε τους αγοραστές την Παρασκευή να επιμείνουν και μάλιστα με συναλλαγές που έφεραν τον μεγαλύτερο τζίρο στη βδομάδα. Οι δείκτες βρέθηκαν σε επίπεδα που ήταν στην αρχή της εβδομάδας μακρινοί στόχοι, με βάση τη στατιστική προϊστορία. Τώρα πια έγιναν οροφές που αυτή τη βδομάδα ή θα λειτουργήσουν σαν αντιστάσεις ή θα γίνουν οι νέες στηρίξεις καθώς θα ξεπεραστούν με νέα ανοδικά κλεισίματα.
Η εβδομάδα έκανε τον Νοέμβριο τον δεύτερο σε κέρδη μήνα του 2014. Ο καλύτερος ήταν ο Φεβρουάριος με κέρδη 11,3% για τον ΓΔ και 9,8% για τον 25άρη ενώ ως τώρα ο Νοέμβριος έχει δώσει άνοδο 8,65% στο ΓΔ και 7,9% στον 25άρη. Οι άλλοι δυο ανοδικοί μήνες ήταν ο Ιανουάριος και ο Μάρτιος με μεταβολές των βασικών δεικτών που δεν ξεπέρασαν σε καμία περίπτωση το +2%. Οι υπόλοιποι επτά μήνες είναι πτωτικοί αλλά βουτιές μεγάλων διαστάσεων έκαναν οι δείκτες τον Απρίλιο όταν ΓΔ και 25άρης έχασαν -7,8% τον Σεπτέμβριο με το ΓΔ στο -8,6% και τον 25άρη στο -8,5% ενώ ο χειρότερος μήνας ήταν ο Οκτώβριος με ΓΔ στο -13,7% και ο 25άρης βούτηξε -13,2%. Αυτή η εικόνα δικαιολογεί στατιστικά τα κέρδη του τρέχοντος μήνα.
Οι επιμέρους μετοχές του δείκτη των θεσμικών σε εβδομαδιαία βάση χωρίζονται στα blue chip με κέρδη ισοδύναμα των βασικών δεικτών που είναι αλφαβητικά ΑΛΦΑ +11,8%, ΕΥΔΑΠ +11,7%, ΕΧΑΕ +12,7%, ΜΙΓ +11,85%, ΜΟΗ +11,5%, και ΟΤΕ +11,9%. Στην ομάδα με επιδόσεις καλύτερες του μέσου όρου συναντάμε τις ΓΕΚΤΕΡΝΑ +16,2%, ΔΕΗ +14,4%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +18,2%, ΕΤΕ +15,3%, ΕΥΡΩΒ +20,4%, ΙΝΛΟΤ +14,3%, ΠΕΙΡ +16,2% και ΦΦΓΚΡΠ +15,2%. Με δεκατέσσερις κερδισμένες όσο οι δείκτες και πάνω από αυτό οι υπόλοιπες έντεκα χωρίζονται… στην ΟΛΠ που κέρδισε μόνο +0,8% και τις υπόλοιπες που κέρδισαν πολύ αλλά κάτω του +11% και ήταν ΒΙΟ +9,7%, ΓΡΙΒ +10,7%, ΕΛΠΕ +10,35%, ΜΠΕΛΑ +9,8%, και ΤΕΝΕΡΓ +9,8%. Πιο ομαδική και ισοζυγισμένη άνοδος στα blue chip δεν έχει γίνει φέτος.
Τεχνική ανάλυση
Την προηγούμενη εβδομάδα σημειώναμε εδώ:
«Οι δυο τελευταίες συνεδριάσεις της περασμένης βδομάδας έδειξαν ότι είναι πιθανή η προσπάθεια να σχηματιστεί διπλός πυθμένας για τον ΓΔ και τον 25άρη. Μόνο που η δεύτερη ακίδα θα είναι λίγο ψηλότερα από το κατώτερο έτους που σημειώθηκε στο μέσο ακριβώς του Οκτωβρίου. Το ρόλο του δεύτερου πυθμένα εκτιμούν ότι μπορεί να παίξει το χαμηλό της περασμένης βδομάδας που σημειώθηκε την Τετάρτη 12/11.
Η επιστροφή των τιμών σε επίπεδα κοντά στις 970 μονάδες κατά την εκτίμησή μας δεν είναι αρκετή για να πειστούν οι συντηρητικοί επενδυτές πως άλλαξαν τα πράγματα στο ΧΑ. Θα χρειαστεί η υπέρβασή τους και για αυτό οι εγχώριοι αναλυτές αναφέρονται στις 970 μονάδες σαν μια πρώτη αντίσταση για τον Γενικό Δείκτη».
Επιμένουμε σε αυτή την θέση αφού οι συναλλαγές από 17/11 ως 21/11 μας επιβεβαίωσαν και υπογραμμίζουμε για τον 25άρη και την αγορά παραγώγων:
Σαφής ένδειξη του μουδιάσματός των επενδυτών στα παράγωγα είναι το ύψος των ανοικτών συμβολαίων στα ΣΜΕ του FTSE. Αφού η νέα τρέχουσα σειρά ξεκινά την κυριαρχία της με λιγότερα από 29.000 ανοικτά συμβόλαια, με αποτέλεσμα τη βουτιά των ανοικτών θέσεων στα ΣΜΕ του 25άρη συνολικά κατά -42,59% κάτι που στην τρέχουσα χρονιά δεν έχει εμφανιστεί ξανά.
Η αποστροφή στην διάθεση για ανάληψη κινδύνου ως αντιστάθμιση του κινδύνου από τις επενδύσεις στο ΧΑ, μπορεί να σημαίνει καθησυχασμό για το μέλλον. Αλλά, το πιθανότερο είναι να σημαίνει αδυναμία πρόβλεψης για την βραχυπρόθεσμη τάση. Για δύο λόγους.
Πρώτο γιατί τεχνικά μια σειρά συνεδριάσεων που έλαβαν χώρα στις 21/10 με κλείσιμο στις 324,65 μονάδες με max στις 324,94 και min στις 307,23, στις 22/10 με κλείσιμο στις 324,42 μονάδες με max στις 327,48 και min στις 321,16, στις 23/10 με κλείσιμο στις 323,96 μονάδες με max στις 326,84 και min στις 315,49, και στις 24/10 με κλείσιμο στις 324,67 μονάδες με max στις 330,53 και min στις 322,04. Ακολούθησε κατόπιν μια άγρια πτώση με εγγραφή τιμών στις 30/10 κάτω από τις 290 μονάδες.
Άρα το πλησίασμα των 324 μονάδων, που ήταν επίπεδα με 4 μέρες παραμονή που τη διαδέχθηκε πτώση, προδιαθέτει να εκληφθεί το υψηλό της Παρασκευής πάνα από τις 323,5 μονάδες ως σήμα για την κάθοδο που θα επακολουθήσει. Χωρίς να αποκλείεται η συσσώρευση, που θα την διαδεχθεί μια ανοδική συνέχεια την οποία θα φέρει μια αναγγελία περί άφιξης των ελεγκτών στην Αθήνα εντός των χρονικών ορίων που επιβάλλουν οι περιστάσεις.
Θεωρούμε ωστόσο πολύ πιθανό να έχουν αναπτύξει αυτές τις επιφυλάξεις γιατί η ειδησεογραφία από το εσωτερικό δεν τους παρέχει τις αφορμές που η ανάλυση από ξένους μπορεί να λαμβάνει υπόψη για να καταλήξει σε αύξηση της διάθεσης για ανάληψη ρίσκου στις μετοχές του ΧΑ. Η πρώτη συνεδρίαση της τρέχουσας εβδομάδας μπορεί να συμβάλλει αν δοθεί σταθερή κατεύθυνση στην πορεία των τιμών στην επιβεβαίωση των επιφυλάξεων ή στην διάψευσή τους. Για αυτό αναμένεται νευρικής εξέλιξης και με ικανό ημερήσιο τζίρο. Συνοψίζοντας, με κέντρο τις 324 μονάδες και διακύμανση από τις 307 ως τις 330 ο 25άρης θα προκαλέσει τους επενδυτές για να αυξήσουν την έκθεσή τους στην αγορά παραγώγων και ειδικότερα στα ακριβότερα προϊόντα της που είναι τα ΣΜΕ του 25άρη.
Σήμερα
Οι Ασιατικές αγορές μετοχών ήταν σε γενικές γραμμές ανοδικές τη Δευτέρα από την προοπτική της εφαρμογής περαιτέρω πολιτικών τόνωσης στην Κίνα και την Ευρώπη που ενίσχυσε τις διαθέσεις για ανάληψη κινδύνου και προκλήθηκε επίσης ολίσθηση του ευρώ.
Το ενιαίο νόμισμα ήταν κοντά στα χαμηλά 28 μηνών με βουτιά -1,2% την Παρασκευή, όταν ο πρόεδρος της ΕΚΤ Mario Draghi εξέπληξε δηλώνοντας τη δέσμευσή του για την καταπολέμηση του αποπληθωρισμού. Στην αίσθηση από αυτή τη δήλωση προστέθηκε μια απροσδόκητη μείωση των επιτοκίων από τη Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας, καθώς και πηγές του Reuters στο Πεκίνο δήλωναν ότι η κυβέρνηση ήταν έτοιμη να διευκολύνει περαιτέρω για να διακόψουν δραστικά την επιβράδυνση του πληθωρισμού.
Χωρίς χάσιμο χρόνου, τα κινέζικα χρηματιστήρια κινήθηκαν ανοδικά, με βασικό δείκτη στο υψηλότερο επίπεδο σε περίπου το ένα-και-α-μισό χρόνια.
Ο Δείκτης CSI300 με τις μεγαλύτερες εταιρείες που είναι εισηγμένες στη Σαγκάη και στο Shenzhen άνοιξαν με άνοδο +1,2% στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2013, ενώ ο Shanghai Composite Index άνοιξε στο 0,8%. Οι μετοχές στο Χονγκ Κονγκ ήταν πάνω 1,9%.
Αγορά του Τόκιο είναι κλειστή για διακοπές τη Δευτέρα, αλλά ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας πήδηξε 1,3% που είναι η μεγαλύτερη ημερήσια αύξηση μέσα σε ένα μήνα. Κύριος δείκτης της Αυστραλίας αναρριχήθηκε +1%.
Οι Dow και S & P 500 σκαρφάλωσαν +0,5% την Παρασκευή, ενώ ο Nasdaq +0,24% ο DAX της Γερμανίας και ο CAC της Γαλλίας αυξήθηκαν σχεδόν 3% σε αναμονή για περισσότερη δράση από την ΕΚΤ. «Θα κάνουμε ό, τι πρέπει για να αυξηθούν ο πληθωρισμός και οι πληθωριστικές προσδοκίες όσο το δυνατόν γρηγορότερα». Δήλωσε ο Draghi είπε σε ένα ακροατήριο των τραπεζιτών στη Φρανκφούρτη, πλησιάζοντας περισσότερο στην ώρα που θα αναγγείλει ότι η ΕΚΤ θα αγοράζει το 2015 κρατικά ομόλογα.
Τα σχόλια στοίχησαν στο ευρώ που έφθασε την Παρασκευή πολύ κοντά σε ένα χαμηλό διετίας στα 1,2358 δολάρια που σημειώθηκε νωρίτερα τον ίδιο μήνα.
Στις αγορές εμπορευμάτων, το πετρέλαιο κινήθηκε πλάγια πριν από μια σημαντική συνάντηση του ΟΠΕΚ, την Πέμπτη.
Ο χρυσός παρέμεινε σταθερά στα 1.201,20 δολάρια η ουγγιά, καθώς οι επενδυτές επευφημούσαν την προοπτική μεγαλύτερων παρεμβάσεων για αναζωπύρωση των κατά τόπους οικονομιών που εμφανίζουν χαμηλές πληθωριστικές πιέσεις.
Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών
Ο Μάνος Χατζηδάκης ο υπεύθυνος του τμήματος ανάλυσης της Beta Sec
Χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί η ημερομηνία άφιξης της τρόικας και χωρίς να έχει σημειωθεί κάποια αξιόλογη πρόοδος στο θέμα της διαπραγμάτευσης του χρέους, η Αγορά αντέδρασε και με ένα σερί τεσσάρων θετικών συνεδριάσεων έφθασε σε απόσταση αναπνοής από την ζώνη των τετραψήφιων τιμών του Γενικού Δείκτη.
Δεδομένου ότι καμία ουσιαστική αλλαγή δεν διαπιστώνεται στο πολιτικό μέτωπο, σε ότι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, αποτελεί άξιο απορίας το κίνητρο το οποίο οδήγησε μια τόσο θετική εικόνα την εβδομάδα που πέρασε. Μάλιστα η άνοδος που σημειώθηκε στην Αγορά μετοχών δεν ακολουθήθηκε από αντίστοιχη άνοδο στην Αγορά ομολόγων, όπου συνήθως δραστηριοποιούνται κεφάλαια μεγαλύτερου χρονικού ορίζοντα και σαφώς άλλων ισχυρότερων οικονομικών δυνατοτήτων.
Η άνοδος του Γενικού Δείκτη δεν συνδέεται με την λήξη των Παραγώγων του Νοεμβρίου, διότι αφενός συνεχίστηκε και μετά από αυτή, αφετέρου πρόκειται για μια μεμονωμένη κίνηση με ιδιαίτερα υψηλό κόστος που μάλλον αντισταθμίζει το όποιο όφελος είχαν οι σχετικά περιορισμένες ανοικτές θέσεις της λήξεως του τρέχοντος μήνα.
Επομένως βρισκόμαστε στην παραμονή κάποιας σημαντικής εξέλιξης η οποία έχει περιέλθει σε γνώση ενός "ειδικού τμήματος" της Αγοράς και πιθανόν η "φούρια" των αγοραστών δείχνει ότι η χρονική απόσταση από την δημοσιοποίηση της είδησης δεν απέχει πολύ μακριά. Τα υπόλοιπα ήταν θέμα momentum.
Μετά από μήνες πτώσης και στέγνωμα της Αγοράς σε επίπεδο τζίρου (την Δευτέρα σημειώθηκε ο χαμηλότερος τζίρος του 2014), η δυναμική της ανοδικής τάσης παρακίνησε πολλούς πρόθυμους αγοραστές να βγουν από την στάση επιφυλακτικότητας και να τοποθετηθούν. Στην συνεδρίαση "κλειδί" της Πέμπτης που θα δικαιολογούσε κάποια επιθετική κατοχύρωση κερδών και πιθανότατα το τέλος μιας διήμερης ανοδικής ανάσας, ο Γενικός Δείκτης όχι μόνο δεν έκλεισε με απώλειες αλλά κράτησε τα κεκτημένα της ανόδου με το παραπάνω. Αυτό σημαίνει ότι οι αγοραστές της Τρίτης και της Τετάρτης έμειναν εντός Αγοράς αναμένοντας "το κάτι" που θα οδηγήσει την Αγορά υψηλότερα.
Τεχνικά, οι κυριότεροι δείκτες τάσης άρχισαν να επανέρχονται σε αισιόδοξη διάθεση, με τον MACD να ξαναδείχνει ανοδικά και τον κινητό μέσο των 30 ημερών και να αλλάζει φορά μετά την υπέρβαση των 940 μονάδων. Επόμενη χρονοσειρά αναφοράς είναι οι 50 ημέρες που κινείται ακριβώς πάνω στις 1000 μονάδες. Η διάσπαση των δύο κινητών μέσων θα βάλει και τεχνικά την Αγορά σε μεσοπρόθεσμη ανοδική τροχιά και μάλιστα η έως τώρα άνοδος δεν έχει εμφανίσει κάποιο συναλλακτικό όγκο που να παραπέμπει σε διανομή. Ανάμεσα στις 1000 και τις 1040 μονάδες βρίσκεται η επόμενη ζώνη αντίστασης ωστόσο η διαπραγμάτευση των ταλαντωτών αφήνει ακόμα περιθώριο μέχρι την προσέγγιση των υπερτιμημένων ζωνών.
Συμπερασματικά, η Αγορά γύρισε κόντρα στην ροή των γεγονότων, γεγονός που άφησε αρκετούς από τους καθημερινούς εμπλεκόμενους εκτός του πρόσφατου "ανοδικού πάρτι". Η ταχύτητα και η δομή της ανόδου είναι τέτοια που δείχνει ότι η Αγορά βρίσκεται κοντά σε μια κομβικής σημασίας είδηση. Ως εκ τούτου θεωρούμε, πλέον, άκυρη την εκτίμηση για προσέγγιση των προηγούμενων φετινών χαμηλών και αναθεωρούμε την άποψη μας για συνέχιση της ανοδικής τάσης και την ερχόμενη εβδομάδα.
Η αλλαγή γίνεται λόγω της εορτής των Ευχαριστιών όπου η Αμερικανική Αγορά παρουσιάζει μικρή συναλλακτική δραστηριότητα και ως εκ τούτου καθιστά δύσκολη την προσαρμογή των σταθμίσεων των χαρτοφυλακίων που ακολουθούν τους δείκτες αυξάνοντας το βαθμό ενδοσυνεδριακής μεταβλητότητας. Την ερχόμενη Παρασκευή η Moody's θα δημοσιεύσει την έκθεση της για την πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας (Caa1/Σταθερή προοπτική)" υπενθυμίζει.
Ο Στρατής Πολυχρονέας της Solidus Sec
Σημαντική διαφοροποίηση παρουσίασε η εγχώρια Αγορά μετοχών και ομολόγων την εβδομάδα που διανύσαμε, καθώς ο ΓΔ ενισχύθηκε κατά 11,71%, τη στιγμή που το spread υποχώρησε κατά μόλις 7 μονάδες βάσης στις 697, με την απόδοση του 10ετούς να υποχωρεί τελικά κάτω του 8% μόνο μετά τις 16.00, στις 21/11. Αξίζει να αναφερθεί, ότι η άνοδος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου, η οποία επιτεύχθηκε σταδιακά και με σχετικά χαμηλή συναλλακτική δραστηριότητα, προβληματίζει ως προς τη δύναμη της κίνησης, προβάλλοντας, μέχρι στιγμής, ως μια ετεροχρονισμένη ανακλαστικού τύπου αντίδραση (δεν είχε γίνει ακόμα γνωστή η αξιολόγηση της Ελλάδας από τη Fitch).
Και αυτό γιατί, ο βασικός παράγοντας που έχει οδηγήσει την εγχώρια Αγορά αξιογράφων σε αυτά τα επίπεδα, δηλαδή η πολιτική αβεβαιότητα, συνεχίζει να υφίσταται. Άλλωστε, η αύξηση των πιθανοτήτων διεξαγωγής πρόωρων Εθνικών εκλογών, έχει κάνει την στάση της Ελληνικής Κυβέρνησης, αρκετά πιο αδιάλλακτη έναντι της τρόικας(κατέθεσε το προσχέδιο του πλεονασματικού Προϋπολογισμού του 2015 στις 21/11, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των ξένων Πιστωτών, ο οποίος θα ψηφισθεί στις 07/12 στη Βουλή), με αποτέλεσμα η τελευταία να καθυστερεί την επιστροφή της στην Ελλάδα, τη στιγμή που εκκρεμεί η τελευταία αξιολόγησή της πριν τη συζήτηση στο Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου για την έξοδο της Ελλάδας από το Μνημόνιο με προληπτική γραμμή στήριξης, κάτι το οποίο η Γερμανική πλευρά απαιτεί πάντα πριν τις κρίσιμες αποφάσεις για την Χώρα μας.
Επιπρόσθετα, ιδιαίτερα αρνητική εντύπωση, προκάλεσαν οι δηλώσεις Ντράγκι για το Ελληνικό χρέος, ο οποίος δήλωσε ότι "δε θεωρούμε την αναδιάρθρωση του χρέους ούτε αναγκαία ούτε χρήσιμη", τη στιγμή που η ελάφρυνση του χρέους ήταν το πιο σημαντικό θέμα για την Ελληνική Κυβέρνηση πριν τη ανάληψη της Προεδρίας στην ΕΕ το α΄ 6μηνο του 2014, γιατί όπως είναι λογικό οι μακροπρόθεσμοι ξένοι επενδυτές επιθυμούν σταθερό οικονομικό περιβάλλον και βιώσιμο χρέος πριν αγοράσουν.
Από τεχνικής απόψεως η Αγορά για να πιστοποιήσει ότι η ανοδική αντίδραση δεν είναι ανακλαστικού τύπου, θα πρέπει ο ΓΔ να κινηθεί άνω των 1023 μονάδων με αύξηση της αξίας συναλλαγών.
Ο Βαγγέλης Σιούτης της Guardian Trust ΑΧΕΠΕΥ
Έντονη ανοδική αντίδραση για το Ελληνικό Χρηματιστήριο την τρέχουσα εβδομάδα, μετά από τρεις πτωτικές, έβαλε τις βάσεις για το πρώτο ανοδικό κλείσιμο σε μήνα μετά από επτά συνεχόμενους πτωτικούς.
Όπως είχαμε επισημάνει οι αποκλίσεις των ταλαντωτών στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας προμήνυαν ανοδική αντίδραση που ζητούμενο της είναι να έχει τέτοια δυναμική που θα της επιτρέψει την διάσπαση κάποιας σημαντικής αντίστασης.
Ο Γενικός Δείκτης διέσπασε ανοδικά μετά από καιρό τον ΚΜΟ 30 ημερών στις 940 μονάδες, πέρασε πάνω από την προηγούμενη "κορυφή" του Νοεμβρίου στις 970,5 μονάδες και αυτό συνέβη με ικανοποιητικούς όγκους συναλλαγών. Σημαντικό για την επόμενη εβδομάδα είναι η διατήρηση του Γενικού Δείκτη πάνω από τις 940 μονάδες και η αύξηση του τζίρου για να προσπαθήσει να "αναμετρηθεί" με την περιοχή των 1000 ( ΚΜΟ 200 εβδομάδων) με 1050 μονάδων (χαμηλά Αυγούστου και το 38,2% αντίδραση της κίνησης από τα υψηλά του Μαρτίου ως τα χαμηλά του Οκτωβρίου). Υπέρβαση αυτής της περιοχής θα βάλει τέρμα στη πτωτική τάση της Αγοράς ενώ σε περίπτωση αδυναμίας θα επιταχυνθούν οι πωλήσεις.
Η προοπτική επιστροφής της τρόικας, οι δηλώσεις Ντράγκι, ο 'καλλωπισμός' των αποτιμήσεων λόγω 'κλεισίματος' βιβλίων, οι αξιολογήσεις από Fitch και Moody's, η προοπτική αναβάθμισης του 'country ceiling' από την Moody's , οι αναλύσεις για το ότι το Ελληνικό Χρηματιστήριο είναι υποτιμημένο βοήθησαν στην εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος, αλλά η λήξη της πολιτικής αβεβαιότητας θα είναι ο καθοριστικός παράγοντας για έντονη ανοδική αντίδραση.
Ξένοι αναλυτές
Barclays: Η ανέβηκε η διάθεση των διεθνών επενδυτών υπέρ των αξιών των ΗΠΑ παρά το ότι έγινε ορατή η ομαλοποίηση της νομισματικής πολιτικής της Fed.
Οι επενδυτές είναι ενθουσιώδεις αγοραστές σε μετοχές και ομόλογα των ΗΠΑ για το 2015, παρά την προοπτική υψηλότερων επιτοκίων της Fed το επόμενο έτος, σύμφωνα με έρευνα της Barclays σε 938 διεθνείς επενδυτές.
Οι επενδυτές είναι πιο αισιόδοξοι για τις προοπτικές της παγκόσμιας ανάπτυξης γενικά, με το 45% να αναμένουν θετικές εκπλήξεις το επόμενο έτος, έναντι 38% το προηγούμενο τρίμηνο. Αλλά από αυτούς, 42% τις περιμένουν από τις ΗΠΑ, που ακολουθείται από το 26% που τις περιμένουν από την Ευρώπη.
Οι προοπτικές του πληθωρισμού έχουν γίνει στα μάτια των διαχειριστών ακόμα πιο υποτονικές: Το 76% πιστεύει ότι ο αποπληθωρισμός είναι ο μεγαλύτερος κίνδυνος από τον πληθωρισμό για τους επόμενους 12-24 μήνες. Ο συνδυασμός των μεγαλύτερων προοπτικών ανάπτυξης στις ΗΠΑ και οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό είναι παράλληλες με την άποψη των περισσότερων επενδυτών που θεωρούν πως αυτά είναι ένας σημαντικός άξονας πίσω από την πτώση των τιμών του πετρελαίου.
Ειδήσεις από το εσωτερικό
Την παραμονή της ελληνικής οικονομίας στην κλίμακα "Β" επιβεβαίωσε αργά την Παρασκευή ο οίκος αξιολόγησης Fitch, διατηρώντας σταθερές τις προοπτικές (outlook). Στην ανάλυσή του ο Οίκος εκτιμά ότι η Ελλάδα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014, ενώ αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο η τρέχουσα αξιολόγηση της τρόικας να καθυστερήσει μέχρι και τις αρχές του 2015.
Τη SONY φέρνει η Cosco στον Πειραιά. Τον «χάρτη» του θαλάσσιου εμπορίου μεταξύ της Ευρώπης και της Ασίας αλλάζει σταδιακά η Cosco με τη βάση που έχει δημιουργήσει στο λιμάνι του Πειραιά. Η κινεζική εταιρεία, που έχει κάνει επενδύσεις 340 εκατ. ευρώ στο Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων του Πειραιά και έχει φτάσει το λιμάνι στην όγδοη θέση της Ευρώπης, προσελκύει τους μεγάλους ομίλους υψηλής τεχνολογίας, αλλάζοντας ρότα σε μεγάλο αριθμό φορτίων που είχαν μέχρι τώρα προορισμό λιμάνια της Βόρειας Ευρώπης.
Την κατάθεση πρότασης από τον ισχυρό άντρα της Chipita Σπύρο Θεοδωρόπουλο προς τις τράπεζες που αποτελούν τους πιστωτές της Νίκας ανακοίνωσε η αλλαντοβιομηχανία, επιβεβαιώνοντας δημοσίευμα της «Ν». Συγκεκριμένα, απαντώντας σε επιστολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και σχετικού ερωτήματος αναφορικά με το δημοσίευμα της «Ν», με τίτλο «Πρόταση έκπληξη για τον έλεγχο της Νίκας», η εταιρεία αναφέρει: «Γνωρίζουμε πως υπάρχει μία πρόταση από τον κο Σπύρο Θεοδωρόπουλο προς τις τράπεζες που αποτελούν τους πιστωτές της εταιρείας, αλλά δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενό της».
Αυξημένο επενδυτικό ενδιαφέρον για τον ΟΤΕ καταγράφηκε στο διεθνές συνέδριο για τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών που διοργάνωσε η Morgan Stanley στη Βαρκελώνη. Στο πλαίσιο αυτό, η διοίκηση της ελληνικής εταιρείας συναντήθηκε, χθες και σήμερα, με στελέχη από περισσότερες από 45 επενδυτικές εταιρείες από όλο τον κόσμο.
Ειδήσεις από το εξωτερικό
Σε μείωση των επιτοκίων της προχώρησε η Κίνα, για πρώτη φορά σε διάστημα άνω των δύο ετών. Συγκεκριμένα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας «έκοψε» το βασικό της επιτόκιο κατά 0,4 της μονάδας στο 5,6%. Η τελευταία φορά που είχε μειώσει το κόστος δανεισμού ήταν τον Ιούλιο του 2012. Η αιφνίδια αυτή απόφαση έρχεται τη στιγμή που αυξάνονται οι εκτιμήσεις ότι η Νο2 οικονομία του κόσμου δεν θα πετύχει τον στόχο της για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης περίπου 7,5% φέτος.
Αύξηση της «οροφής κινδύνου» για τις χώρες της Ευρωζώνης με χαμηλότερο αξιόχρεο, προτείνει ο οίκος Moody’s, επικαλούμενος τον μειωμένο κίνδυνο εξόδου τους από την Ευρωζώνη, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters. Η πρόταση αυτή, αν εφαρμοσθεί, θα μπορούσε να αυξήσει το αξιόχρεο για τα καλυμμένα ομόλογα (covered bonds) και τα τιτλοποιημένα δάνεια (asset backed securities, ABS) που εκδίδουν χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης - όπως η Ιταλία,η Ισπανία και η Ελλάδα, που το αξιόχρεό της δεν έχει επενδυτική διαβάθμιση.
Νέες περιπέτειες συνδεόμενες με τους πλούσιους πελάτες της και τις «κακές» σχέσεις τους με την εφορία αντιμετωπίζει η ελβετική θυγατρική της HSBC. Η βρετανική τράπεζα επιβεβαίωσε ότι η γαλλική Δικαιοσύνη έχει ανοίξει επίσημη έρευνα για την HSBC Private Bank Suisse, όπως ονομάζεται η θυγατρική, σχετικά με καταγγελίες, που τη θέλουν να διευκόλυνε Γάλλους πελάτες της να αποφύγουν τη φορολόγηση τη διετία 2006-07.
Η Ιταλία δεν αναμένει να υπάρξουν επιπρόσθετα αιτήματα από μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για προσαρμογές στο σχέδιο προϋπολογισμού της. «Αναμένουμε ο προϋπολογισμός να αξιολογηθεί χωρίς άλλα αιτήματα για προσαρμογές», είπε ο Σάντρο Γκότζι, υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τις Ευρωπαϊκές Υποθέσεις.
Ξεκίνησε και επισήμως την Παρασκευή το πρόγραμμα αγοράς τίτλων εγγυημένων από στοιχεία ενεργητικού (ABS) η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, υλοποιώντας μέρος του σχεδίου που είχε ανακοινωθεί από τις αρχές Σεπτεμβρίου. Με μια λιτή ανακοίνωση μέσω... Twitter, η ΕΚΤ ανέφερε ότι «μετά τη δημοσίευση της νομικής πράξης σχετικά με την εφαρμογή του προγράμματος αγοράς ABS, το Ευρωσύστημα έχει αρχίσει τις αγορές στις 21/11/2014».
ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ