Από την έντυπη έκδοση
Στον απόηχο της συνόδου κορυφής για τη συνεργασία των χωρών Ασίας - Eιρηνικού, του Πεκίνου, βρεθήκαμε στην Τσενγκντού (Chengdu), την 4η σε πληθυσμό πόλη της Κίνας, με... μόλις 15 εκατ. κατοίκους, όπου πραγματοποιήθηκε η Παγκόσμια Διάσκεψη Michelin Challenge Bibendum για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Αειφόρο Κινητικότητα.
Μια διοργάνωση υψηλού επιπέδου, που αυτή τη φορά -ήταν η 12η έως τώρα- αφορούσε το μέλλον των μεγάλων πόλεων και την αδήριτη ανάγκη αλλαγής του σημερινού μοντέλου λειτουργίας τους, το οποίο οδηγεί σε αδιέξοδα...
Τόσο το θέμα αυτό καθαυτό όσο και οι ομιλητές, εξέχουσες προσωπικότητες από το χώρο των επιχειρήσεων, της διεθνούς πολιτικής σκηνής και της ακαδημαϊκής κοινότητας, μας υπενθύμισαν πως έξω από τον ελληνικό μικρόκοσμο υπάρχουν και... άλλα γεγονότα, πολύ σημαντικά, για το «αύριο» όλων μας.
Διότι «εμείς», στη χώρα μας, παραμένουμε θεατές, λες και ζούμε σε άλλον πλανήτη... Οι Γάλλοι πέτυχαν να συγκεντρώσουν πάνω από 250 εταιρείες και οργανισμούς, στη λογική ενός ευρύτατου collective thinking, όπως το χαρακτήρισε ο CEO της Michelin Ζαν Ντομινίκ Σενάρ. Κοινός παρονομαστής όλων η επένδυση στην καινοτομία, στην ανάπτυξη με καλύτερους όρους διαβίωσης/μετακίνησης στο αστικό και περιαστικό περιβάλλον, καλύπτοντας τις νέες ανάγκες οι οποίες διαμορφώνονται στην προοπτική του χρόνου.
Για να γίνει αντιληπτό το ποιοτικό στοιχείο της συγκεκριμένης διάσκεψης, αρκεί να αναφέρουμε πως, μεταξύ άλλων, συμμετείχαν εκπρόσωποι των ενεργειακών κολοσσών EDF, GDF Suez, Total, τεχνολογικών ομίλων σαν την ΙΒΜ, τη Fujitsu, την Dassault Systems, θυγατρική της γνωστής εταιρείας αμυντικών συστημάτων, που δραστηριοποιείται στον τομέα της πληροφορικής, μεγάλων οργανισμών μεταφορών, όπως π.χ. η SNCF, η Digital Parking κ.ά.
Εκεί ήταν και ανώτατα στελέχη τραπεζών, που επενδύουν στρατηγικά στα αναπτυξιακά και περιβαλλοντικά πρότζεκτ, με πιο ηχηρή την περίπτωση της Citibank.
Μας εντυπωσίασε, ωστόσο, το ότι κεντρικός παρουσιαστής της εκδήλωσης, στην επίσημη ανακοίνωση της «Πράσινης Βίβλου», που προέκυψε από τα συμπεράσματα του φόρουμ, ήταν ο πρώην πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Πατ Κοξ. Ομιλητές με δυνατό λόγο για λύσεις «εδώ και τώρα» στο ζήτημα της κινητικότητας και ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Ζαν Πιερ Ραφαρέν, ο αντιπρόεδρος του Ομίλου Renault-Nissan Ρεμί Μπαστιάν και ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας Αλέν Βινταλίς
Η εξωστρέφεια όλων αυτών των παραγόντων, ανεξαρτήτως προέλευσης, καθώς και ο ρόλος ενός εκάστου στα μεγάλα προβλήματα της εποχής μας, με υπερεθνικό προσανατολισμό, θα μπορούσε να αποτελέσει χρήσιμο μάθημα για τους Ελληνες πολιτικούς και άλλους παράγοντες, που βλέπουν, μάλλον, κοντόφθαλμα την πραγματικότητα, σε ένα κόσμο με μάτια ορθάνοιχτα...
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΝΟΥΠΑΚΗΣ - [email protected]