Δεκτά έγιναν τα ελληνικά αιτήματα και οι αλλαγές σε σχέση με τις προτάσεις της Επιτροπής, μετά την παρουσίαση από την ιρλανδική προεδρία του κειμένου συμβιβαστικής λύσης και τις διαπραγματεύσεις, που συνεχίστηκαν μέχρι αργά το βράδυ και τις πρώτες πρωϊνές ώρες της δεύτερης ημέρας εργασιών του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας και Αλιείας στο Λουξεμβούργο, με τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σάββα Τσιτουρίδη και του υφυπουργού Ευάγγελου Μπασιάκου.
Μετά από ολονύκτιες διαπραγματεύσεις επιτεύχθη τελικά συμφωνία για τη μεταρρύθμιση των μεσογειακών προϊόντων.
Σε ό,τι αφορά σε γενικά θέματα, προβλέπεται, παρά την αρχική πρόταση για άμεση εφαρμογή των μέτρων, μεταβατική περίοδος για την έναρξη εφαρμογής τους, που ορίζεται για το 2006.
Σε ό,τι αφορά στη ρήτρα αναθεώρησης, απαλείφθηκε η δυνατότητα νομοθετικών ρυθμίσεων για τα προϊόντα αυτά το 2009, που θα μπορούσε να οδηγήσει και στην κατάργηση των επιδοτήσεων.
Ειδικότερα, στο βαμβάκι επανήλθαν στον α' πυλώνα 65 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία η Επιτροπή είχε προτείνει να μεταφερθούν στο β' πυλώνα. Κατοχυρώθηκε έκταση 3.700.000 στρεμμάτων, ύψος που αντιστοιχεί στη σημερινή καλλιεργούμενη έκταση στην Ελλάδα, έναντι των 3.400.000 που είχε προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Το ποσοστό της αποσύνδεσης διαμορφώνεται στο 65%, έναντι 35% της σύνδεσης. Το ποσό ενίσχυσης διαμορφώνεται, κατά μέσον όρο, σε 51.500 δραχμές ανά στρέμμα.
Σε ό,τι αφορά στον καπνό, διασφαλίζεται στο ακέραιο το εισόδημα των καπνοπαραγωγών, παρέχεται στη χώρα μας η δυνατότητα ευελιξίας μεταξύ συνδεδεμένης και αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης, δίνεται η ευχέρεια προώθησης ποικιλιών εκλεκτής ποιότητας και διασφαλίζεται η παραγωγή σε ευαίσθητες περιοχές.
Στο ελαιόλαδο διασφαλίζεται επίσης μακροπρόθεσμα το εισόδημα των παραγωγών με δυνατότητα ευελιξίας ανάμεσα στα ποσοστά συνδεδεμένης και αποσυνδεδεμένης ενίσχυσης.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των ολονύκτιων εργασιών του έκτακτου Συμβουλίου των Υπουργών Γεωργίας στο Λουξεμβούργο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σάββας Τσιτουρίδης δήλωσε τα εξής:
«Εκφράζω την ιδιαίτερη ικανοποίησή μου, γιατί μετά από μια συστηματική και σχεδιασμένη στρατηγική πολλών εβδομάδων, το σύνολο των αιτημάτων μας που αφορούσαν στη βελτίωση των προτάσεων που βρήκαμε, έγιναν αποδεκτά από το Συμβούλιο των υπουργών Γεωργίας».
«Διασφαλίσαμε το εισόδημα των ελαιοπαραγωγών μας, καθώς και των βαμβακοπαραγωγών μας, με τη επίτευξη υψηλών επιδοτήσεων. Αποτρέψαμε τον κίνδυνο εγκατάλειψης της καλλιέργειας καπνού, διατηρώντας υψηλές επιδοτήσεις και ταυτόχρονα δημιουργήσαμε στον τομέα αυτό, τους όρους ευέλικτου σχεδιασμού κατά περιοχή και κατά ποικιλία».
Η κυβέρνησή μας μπορεί και θα αξιοποιήσει τη σημαντική αυτή αναθεώρηση, τα αποτελέσματα της οποίας θα ενταχθούν σε μία ολοκληρωμένη εθνική στρατηγική για την ανάπτυξη της υπαίθρου».
Ο κ. Τσιτουρίδης εξέφρασε ακόμη τις ευχαριστίες του προς τον πρόεδρο του Συμβουλίου Ιρλανδό Υπουργό Γεωργίας κ. Τζό Γουόλς, προς τον Επίτροπο κ. Φρανς Φίσλερ, καθώς και προς συναδέλφους του υπουργούς Γεωργίας, με τους οποίους, όπως επισήμανε, είχε μία άριστη συνεργασία από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του.