Novartis : Απεδέχθη την πρόταση της Aventis

Αρχίζουν οι συνομιλίες για εξαγορά
Πέμπτη, 22 Απριλίου 2004 10:42

ΣΕ ΣΥΜΦΩΝΙΑ για την έναρξη διαπραγματεύσεων αναφορικά με την εξαγορά της γαλλικής Aventis SA, η οποία προσπαθεί να ματαιώσει την επιθετική προσφορά ύψους 45 δισ. ευρώ (53,2 δισ. δολ.) από την Sanofi-Synthelabo SA, προχώρησε η τρίτη σε μέγεθος φαρμακοβιομηχανία της Ευρώπης, Novartis AG.

Το διοικητικό συμβούλιο της Novartis συμφώνησε να αρχίσει τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να εξευρεθεί τρόπος ενός δυνητικού επιχειρηματικού συνδυασμού, σύμφωνα με τον οικονομικό διευθυντή, Raymund Breu, ο οποίος συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει διαβεβαίωση για επίτευξη συμφωνίας.

Με την εξαγορά της Aventis, η Novartis θα καταστεί η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηχανία παραγωγής σκευασμάτων κατά του καρκίνου στον κόσμο και η δεύτερη σε μέγεθος στον κλάδο, μετά την Pfizer Inc. H Novratis, της οποίας οι πωλήσεις ήταν κατά 5% χαμηλότερες την τελευταία διετία θα αποκτήσει 4.400 αντιπροσώπους πώλησης των φαρμάκων της Aventis στις ΗΠΑ και θα την βοηθήσει στην πώληση φαρμάκων για τις καρδιοπάθειες και τον καρκίνο, στη μεγαλύτερη αγορά φαρμάκων στον κόσμο.

«Αν κοιτάξεις στην αγορά των ΗΠΑ, τι πρόκειται να αγοράσεις», ανέφερε ο Karl Heinz Koch, οικονομικός αναλυτής στην Lombard Odier Darier Hentsch and Cie στη Ζυρίχη, συμπληρώνοντας : «Καμμία άλλη εταιρεία δεν πληροί όλες αυτές τις προϋποθέσεις».

Οι πωλήσεις της Novartis στις ΗΠΑ αυξήθηκαν πέρυσι σε ποσοστό της τάξης του 15% και αποτέλεσαν το 41% των συνολικών πωλήσεων της εταιρείας που ανήλθε στα 24,9 δισ. δολ.

Η Sanofi, η οποία ανακοίνωσε 12% αύξηση των πωλήσεών της σήμερα για το πρώτο τρίμηνο του έτους, έχει μικρότερο μερίδιο στις ΗΠΑ από ό,τι έχει η Aventis ή η Novartis.

Η Aventis, με έδρα το Στρασβούργο, απέρριψε την προσφορά της Sanofi, λέγοντας ότι είναι πολύ χαμηλή. Πριν από τρεις εβδομάδες η Aventis προσκάλεσε σε συνομιλίες τη Novartis.

H Novartis ανακοίνωσε ότι το πρώτο τρίμηνο τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 22%, φθάνοντας το 1,29 δισ. δολ. από 1,06 δισ. δολ. κατά την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο, όταν η εταιρεία εμφάνισε ζημία από το μερίδιό της 33% στην Roche.

Για το 2004, η ελβετική φαρμακοβιομηχανία είπε ότι περιμένει αύξηση των καθαρών της κερδών και του λειτουργικού της κέρδους από τα επίπεδα του 2003.

Η Novartis θα παραχωρήσει συνέντευξη σήμερα στις 6 μ.μ., ώρα Ελβετίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα