«Η Ελλάδα επιτυγχάνει το καλύτερο αποτέλεσμα τριμήνου στην Ευρωζώνη»

Δευτέρα, 17 Νοεμβρίου 2014 15:27
UPD:15:28
INTIME NEWS/ΛΙΑΚΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

Η εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung ξεχωρίζει το γεγονός ότι «η Ελλάδα επιτυγχάνει το καλύτερο αποτέλεσμα τριμήνου στην Ευρωζώνη».

Η οικονομία της Ευρωζώνης αλλά και τα ενθαρρυντικά στοιχεία για το ελληνικό ΑΕΠ απασχολούν σήμερα τον γερμανόφωνο Τύπο.

Η εφημερίδα Neue Zürcher Zeitung της Ζυρίχης γράφει ότι «ενισχύεται η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη», έστω και με το ισχνό 0,2% κατά μέσο όρο, και σημειώνει ότι μόνο η Ιταλία και η Κύπρος παραμένουν σε αρνητικούς δείκτες. Ξεχωρίζει δε το γεγονός ότι «η Ελλάδα επιτυγχάνει το καλύτερο αποτέλεσμα τριμήνου στην Ευρωζώνη».

Σε εκτενή ανταπόκριση της εφημερίδας από τις Βρυξέλλες αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ιδιαίτερα θετικό είναι το ότι καταγράφεται ανάπτυξη σε μερικές χώρες, οι οποίες μέχρι πρότινος χρειάζονταν ή και ακόμη λαμβάνουν (οικονομική) βοήθεια. Αυτό ισχύει ιδιαιτέρως για την Ελλάδα, όπου το ΑΕΠ αυξάνεται και πάλι μετά από έξι συνεχή έτη βαθιάς ύφεσης. Μάλιστα από τον Ιούλιο μέχρι τον Σεπτέμβριο η Ελλάδα κατέγραψε το μεγαλύτερο δείκτη ανάπτυξης σε όλη την Ευρωζώνη με +0,7%. Βέβαια είχε προηγηθεί μία τόσο δραματική πτώση, ώστε η Ελλάδα θα χρειαστεί πολύ μεγαλύτερη ανάπτυξη και περαιτέρω μεταρρυθμίσεις, για να φτάσει και πάλι στα προ κρίσης επίπεδα και να περιορίσει τη μαζική ανεργία».

Εν μέσω συζητήσεων για τη φορο-αποφυγή μεγάλων επιχειρήσεων και τον ενδεχόμενο, φανερό ή αφανή, ρόλο που έχει διαδραματίσει σε πολιτικές φορο-αποφυγής ο πρώην πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και σημερινός πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, η εφημερίδα Frankfurter Allgemeine εστιάζει σε μία χώρα «υπεράνω υποψίας» από φορολογικής απόψεως: την Ολλανδία.

«Όπως και μερικές άλλες χώρες, η Ολλανδία προσελκύει, με διαμφισβητούμενους φορολογικούς κανόνες, διεθνείς επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις αυτές διακινούν δισεκατομμύρια στη χώρα χρησιμοποιώντας εταιρείες-γραμματοκιβώτια, με στόχο να αμβλύνουν τη φορολογική τους επιβάρυνση. Με τις αρμόδιες αρχές συνεννοούνται εκ των προτέρων για το ποια θα είναι η επιβάρυνση αυτή. Το Ελεγκτικό Συνέδριο (της Ολλανδίας) θεωρεί ότι αυτό «δεν είναι παράνομο, αλλά επιδέχεται συζήτηση», αναφέρει η εφημερίδα.

Πηγή: Deutsche Welle



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα