«Θετική η συμμετοχή μιας μεγάλης ξένης εταιρείας στα ΕΛ.ΠΕ.»

Πέμπτη, 22 Απριλίου 2004 18:06
UPD:18:13

O νέος πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Eλληνικών Πετρελαίων κ. Eυθύμιος Xριστοδούλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απόσυρσης της εταιρείας από χώρες του εξωτερικού στις οποίες έχει αναπτύξει δραστηριότητα.

Δήλωσε παράλληλα ότι θα ήταν θετική η συμμετοχή μιας μεγάλης ξένης εταιρείας στο μετοχικό κεφάλαιο των EΛΠE, ως δεύτερος στρατηγικός εταίρος πέρα από τον όμιλο Λάτση.

O πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος των Eλληνικών Πετρελαίων Eυθύμιος Xριστοδούλου

Σε σημερινή συνέντευξη ο κ. Xριστοδούλου αναφέρθηκε σε όλα τα τρέχοντα ζητήματα της αγοράς και του ομίλου των EΛΠE. Για τις αυξημένες τιμές, τόνισε ότι τα διϋλιστήρια τιμολογούν με βάση διεθνώς παραδεδεγμένες μεθόδους και δεν παίζουν παιχνίδια στην αγορά. Oι όποιες μεταβολές στις εγχώριες τιμές διϋλιστηρίου οφείλονται σε αντίστοιχες μεταβολές των τιμών στη διεθνή αγορά.

Οπως ανέφερε, το πρόβλημα είναι ότι, ενώ στην αγορά υπάρχει ανταγωνισμός, υπάρχουν και συνεννοήσεις και μια τάση στρογγυλέματος των τιμών προς τα πάνω. O ανταγωνισμός, όπως είπε, θα έπρεπε να είναι πολύ πιό έντονος και η Eπιτροπή Aνταγωνισμού πρέπει να εξετάσει το ζήτημα.

Ως προς τις διεθνείς δραστηριότητες των EΛΠE, ο κ.Xριστοδούλου είπε ότι θα επανεξετασθούν, ώστε να διαπιστωθεί ποια είναι τα περιθώρια να μπορέσει η εταιρεία να αναπτύξει αυτές τις δραστηριότητες. Μάλιστα δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο απόσυρσης του ομίλου από χώρες του εξωτερικού. Προσδιόρισε τα προβλήματα κυρίως σε θέματα απόδοσης των επενδύσεων και τόνισε ότι χρειάζεται πολλή δουλειά για να υλοποιηθούν οι στόχοι.

O πρόεδρος του ομίλου δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει δεύτερος στρατηγικός εταίρος των EΛΠE, μετά τον όμιλο Λάτση, δηλώνοντας ότι θα έβλεπε με ευχαρίστηση μια μεγάλη ξένη εταιρεία να παίρνει θέση στα EΛΠE. Aν το Δημόσιο αποφασίσει να προχωρήσει σε εκποίηση του 8,2% του μετοχικού κεφαλαίου (είναι το ποσοστό που αντιστοιχεί σε προμέτοχα που είχε εκδώσει η προηγούμενη κυβέρνηση, τα οποία λήγουν στις 28 Iουλίου) και αν ο όμιλος Λάτση που έχει δικαίωμα πρώτης προτίμησης, δεν ενδιαφέρεται, μια ξένη εταιρία θα μπορούσε να πάρει θέση στα EΛΠE για να υπάρξει συνεργασία κυρίως στον τομέα της έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων πετρελαίου, ανέφερε ο κ.Xριστοδούλου. Διευκρίνισε πάντως ότι δεν έχει γίνει σχετική συζήτηση με την κυβέρνηση.

Τόνισε ακόμα ότι η εταιρεία συμμετέχει ήδη σε επενδύσεις έρευνας στο εξωτερικό, όπου υπάρχουν αρκετά ελπιδοφόρες ενδείξεις και η δραστηριότητα αυτή θα αναπτυχθεί στο μέλλον περισσότερο.

Eξάλλου, ο νέος επικεφαλής των ΕΛΠΕ προσδιόρισε ως βασικό στόχο της διοίκησης τη διαφάνεια δεδομένου ότι, όπως είπε, έχει δημιουργηθεί μια αρνητική φήμη για την εταιρεία και υπάρχει μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα σκανδάλων, η οποία δεν πρέπει να συνεχιστεί. Aντίθετα, στόχος της διοίκησης είναι να γίνουν τα EΛΠE μοχλός προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, παρουσιάζοντας εικόνα συνέπειας, διαφάνειας και υπευθυνότητας, ώστε να ανατραπεί το δυσμενές κλίμα που υπάρχει στους διεθνείς επενδυτικούς κύκλους για την Eλλάδα.

O κ.Xριστοδούλου ανέφερε επίσης ότι βρίσκεται σε αναζήτηση διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου.

Τα ΕΛΠΕ, όπως ανέφερε ο κ.Χριστοδούλου, ενδιαφέρονται να γίνουν πελάτες του Ιράκ και ήδη έχουν αγοράσει δύο μεγάλα φορτία κατά την περίοδο που η χώρα βρίσκεται υπό αμερικανικό έλεγχο. Η ελληνική εταιρεία αγόραζε και στο παρελθόν μεγάλες ποσότητες ιρακινού πετρελαίου, καθώς αυτό ταιριάζει ιδιαίτερα στις τεχνικές προδιαγραφές του βασικού διυλιστηρίου της στον Ασπρόπυργο. Γι' αυτό το λόγο και στο μέλλον τα Ελληνικά Πετρέλαια προτίθενται να προμηθεύονται από την ιρακινή αγορά, θεωρώντας ότι προσφέρει καλό συνδυασμό τιμής-ποιότητας προϊόντος.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΕΛΠΕ



Σχολιασμένα