Terna: Ιταλικό ενδιαφέρον για ΑΔΜΗΕ

Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014 12:27
UPD:12:29
ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται περί τα μέσα Νοεμβρίου.

Από την έντυπη έκδοση

Το ενδιαφέρον της για το 66% του ΑΔΜΗΕ επιβεβαίωσε η ιταλική Terna στο πλαίσιο ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων εννεαμήνου από την Ιταλία.

Ο CEO της εταιρείας Matteo Del Fante, μιλώντας σε τηλεδιάσκεψη δήλωσε ότι οι κινήσεις του ομίλου γίνονται με βασικό στόχο να δημιουργείται «αξία» για τους μετόχους. Αυτή είναι η λογική και στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, καθώς οι Ιταλοί θεωρούν το ελληνικό δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρισμού ως συνέχεια του δικού τους δικτύου.

Ως γνωστόν, σε πλήρη εξέλιξη είναι η διαδικασία του due dilligence από τις τέσσερις εταιρείες και κοινοπρακτικά σχήματα που προκρίθηκαν στη β’ φάση του διαγωνισμού. Οι δεσμευτικές προσφορές αναμένονται περί τα μέσα Νοεμβρίου και δεν αποκλείεται οι υποψήφιοι να προσέλθουν και με εταίρους που δεν συμμετείχαν στην πρώτη φάση του διαγωνισμού, δυνατότητα που τους δίνεται από την προκήρυξη. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2015 εκτιμάται ότι η όλη διαδικασία θα έχει ολοκληρωθεί.
 

Νέα δεδομένα για το διαγωνισμό

Επισημαίνεται ότι η είσοδος της State Grid Corporation of China στο μετοχικό κεφάλαιο του Ιταλού διαχειριστή Terna έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα για την πορεία του διαγωνισμού.

Πρόκειται για τους δύο επικρατέστερους υποψήφιους επενδυτές του ΑΔΜΗΕ, οι οποίοι αναμένεται να διεκδικήσουν με αξιώσεις τον έλεγχο των ελληνικών δικτύων ηλεκτρισμού.

Οι δύο άλλοι υποψήφιοι για τον ΑΔΜΗΕ είναι ο Βέλγος διαχειριστής δικτύου Εlia και ο μέτοχος του ΔΑΑ, το καναδικό Fund PSP Investments, που θα πρέπει όμως να συμπράξει με εταιρεία διαχείρισης δικτύων για να μπορέσει να συμμετάσχει στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού.
Σε επίπεδο αποτελεσμάτων, ο ιταλικός διαχειριστής κατέγραψε έσοδα 1,447 δισ. ευρώ, αυξημένα κατά 3,3% στο 9μηνο χρήσης και τα καθαρά κέρδη αυξήθηκαν κατά 1,5% στα 417,8 εκατ. ευρώ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα