Ericsson AB : Μείωση του κόστους, αύξηση των κερδών

Παρασκευή, 23 Απριλίου 2004 10:04

ΚΕΡΔΗ, για δεύτερο συνεχόμενο τρίμηνο, εμφάνισε η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ασύρματων δικτύων τηλεφωνίας στον κόσμο, Ericsson AB, μετά τη μείωση του κόστους λειτουργίας της και την πρώτη αύξηση των πωλήσεων, μετά από τρία και πλέον χρόνια.

Το πρώτο τρίμηνο, τα καθαρά κέρδη της εταιρείας που εδρεύει στη Στοκχόλμη, ανήλθαν σε τρία δισ. κορώνες (391 εκατ. δολ.), έναντι ζημίας 4,3 δισ. κορώνες ή 0,27 κορώνες ανά μετοχή, που εμφάνισε πέρυσι, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Οι πωλήσεις της σημείωσαν αύξηση της τάξης του 9%, φθάνοντας στα 28,1 δισ. κορώνες από 25,9 δισ. κορώνες που ήταν πέρυσι.

«Η αγορά δικτύων κινητής τηλεφωνίας θα έχει ελαφρά άνοδο φέτος έναντι του 2003», αναφέρεται στην ανακοίνωση της Ericsson.

Ο επικεφαλής της εταιρείας, Carl-Henric Svanberg, ο οποίος ανέλαβε τη διοίκηση πριν από ένα χρόνο, κατάφερε να επαναφέρει την εταιρεία στην κερδοφορία, μετά την επιτάχυνση της μείωσης του κόστους λειτουργίας, στο οποίο προχώρησε ο προκάτοχός του, Kurt Hellstroem. Ο περιορισμός του κόστους έφτασε στο αποκορύφωμά του, τη στιγμή που οι πελάτες της εταιρείας, όπως η Deutsche Telekom AG, άρχισαν να αυξάνουν τις δαπάνες τους μετά από τρία χρόνια μείωσης των επενδύσεών τους.

«Προβαίνουν σε σοβαρές περικοπές τη στιγμή που η αγορά κινείται ανοδικά», ανέφερε ο Henrik Tell, της Oehman Kapitalfoervaltning, στη Στοκχόλμη, ο οποίος διαχειρίζεται 2,1 δισ. δολ. σε μετοχές, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών της Ericsson.

Οικονομικοί αναλυτές της SME Direkt, προέβλεπαν ότι τα κέρδη της εταιρείας θα ανήρχοντο σε 2,34 δισ. κορώνες και οι πωλήσεις σε 27,9 δισ. κορώνες.

Τα αποτελέσματα της εταιρείας ανακοινώθηκαν πριν από την έναρξη της συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο της Στοκχόλμης. Οι μετοχές της εταιρείας αναρριχήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 86% φέτος – εξαιρείται η σημερινή ημέρα – και είχαν την καλύτερη επίδοση μεταξύ των μετοχών των εταιρειών που απαρτίζουν τον βασικό δείκτη τιμών των μετοχών της Στοκχόλμης. Η μετοχή σχεδόν τετραπλασιάστηκε από τη στιγμή που ανέλαβε τη διοίκηση ο Svanberg.

Την περασμένη εβδομάδα, ο πιο κοντινός ανταγωνιστής της Ericsson, Nokia Oyj, ανακοίνωσε ότι το πρώτο τρίμηνο οι πωλήσεις του δικτύου της αυξήθηκε σε ποσοστό της τάξης του 16% και η Motorola ανακοίνωσε αύξηση των πωλήσεων σε ποσοστό 38%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα