Market Beat: Η συνέχεια στην άνοδο είναι κρίσιμη παράμετρος τεχνικά και ψυχολογικά

Παρασκευή, 14 Νοεμβρίου 2014 10:16
UPD:10:16
SOOC/Menelaos Myrillas

Η αγορά χθες έκανε αυτό που περιμέναμε με βάση τις εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό και στα συμπεράσματα των θεσμικών από την «συνομιλία» της ελληνικής κυβέρνησης με την τρόικα. Είναι έκδηλο το φαινόμενο οι θεσμικοί να μετρούν την εικόνα της σχέσης της Ελλάδας με τους δανειστές και από τα εταιρικά αποτελέσματα να επηρεάζονται μόνο από τα αρνητικά και να αγνοούν σχεδόν τα θετικά. Συνεπώς ως την χθεσινή συνεδρία οι επιλογές τους ήταν φορτισμένες από το μέγεθος της πρόσφατης καθόδου και από την απρόσκοπτη διάρκειά της. Το redound που οδήγησε η ΕΤΕ ήταν η ευκαιρία για ψυχραιμότερη αντιμετώπιση των δυσκολιών που έχουν όλοι οι επενδυτές του ΧΑ γιατί υπάρχει «χειροπιαστή» αβεβαιότητα. Υπό την μορφή των κινδύνων από τις πολιτικές εξελίξεις που στα αγγλικά αναφέρεται ως political risk.

γράφει ο Κώστας Ιωαννίδης

Τις πιθανές επιπτώσεις  από την διάρκεια παραμονής σε κατάσταση υψηλού πολιτικού κινδύνου περιγράφει αναλυτικά ο Νίκος Σακαρέλης της Wealth Financial Services:

  • Αυξάνει τον κίνδυνο Χώρας και αν συνεχιστεί για αρκετό χρόνο θα αναπροσαρμόσει καθοδικά τις τιμές – στόχους για πολλές Ελληνικές μετοχές.
  • Αυξάνει την αβεβαιότητα πρωτίστως στις Τραπεζικές μετοχές, σχετικά με το τι θα γίνει με τα "κόκκινα" δάνεια αλλά και τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.
  • Ενισχύει την αβεβαιότητα σχετικά με το ρυθμιστικό ή φορολογικό καθεστώς σε κλάδους της οικονομίας.
  • Παγώνει την πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων, θέτοντας σε κίνδυνο την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος (καθώς υπάρχει υπόθεση για συγκεκριμένο στόχο εσόδων), ενώ η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος αποτελεί τροχοπέδη για έναρξη νέων ξένων άμεσων επενδύσεων.

Επομένως, η έννοια πολιτικό ρίσκο για το Χ.Α. δεν είναι κάτι συμβολικό και επηρεάζει σχεδόν όλο το ταμπλό.

Για την τελευταία συνεδρίαση της βδομάδας οι προοπτικές δεν είναι άσχημες γιατί αναμένεται η ανακοίνωση της μεταβολής του ΑΕΠ γ τριμήνου που θα είναι η πρώτη με θετικό πρόσημο μετά από δεκάδες πτωτικών τριμήνων. Από την κατανομή του χθεσινού τζίρου γίνεται σαφές ότι οι Τράπεζες θα αποτελέσουν το επίκεντρο του συναλλακτικού ενδιαφέροντος αφού χθες συγκέντρωσαν οι συναλλαγές των τεσσάρων του 25άρη 60,903 εκατ. ευρώ όταν ο συνολικός ήταν 85,500. Ήταν δηλαδή ο τζίρος 4 blue chip το 71,23% του συνολικού με τα πακέτα στα 12,588 εκατ. ευρώ.

Οι traders δεν άλλαξαν τη στάση τους έναντι της βραχυπρόθεσμης τάσης του 25άρη, με βάση τις τιμές εκκαθάρισης των ΣΜΕ της σειράς Νοεμβρίου στις 284,25 μονάδες και του Δεκεμβρίου στις 283,50 όταν ο δείκτης οδηγήθηκε στις 285,35. Η σημερινή συνεδρίαση είναι η τελευταία της εβδομάδας προ της εκπνοής των σειρών Νοεμβρίου.

Τεχνικά η άνοδος χθες ήταν καλοχτισμένη αλλά όχι αρκετή και οι ξένες αγορές, με κλεισίματα ανοδικά συντήρησαν την διάθεση για ανάληψη κινδύνων σε παγκόσμια κλίμακα. Αν και οι ασιατικές αγορές στο τέλος της εβδομάδας κινήθηκαν πτωτικά κάτω από το βάρος της ανακοίνωσης μακροοικονομικών στοιχείων για την Κίνα που αποκαλύπτουν ότι η οικονομία της έχασε ακόμα περισσότερο την ορμή της τον Οκτώβριο.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας

ΗΠΑ

Άντεξαν και την Πέμπτη 13/11 στις πιέσεις του ενεργειακού κλάδου οι αμερικανικοί δείκτες, κλείνοντας με κέρδη, λαμβάνοντας στηρίγματα από τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελέσματα που ανακοίνωσαν οι εισηγμένες.

Ειδικότερα, ο δείκτης Dow Jones ενισχύθηκε κατά 0,23% στις 17.652,79 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,11% στις 4.680,14 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 έκλεισε με κέρδη κατά 0,05% στις 2.039,33 μονάδες.

Στο ταμπλό, η Wal-Mart Stores κέρδισε 4,1%, μετά την ανακοίνωση ότι τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν σε 1,15 δολάρια το τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ οι αναλυτές ανέμεναν να φτάσουν στα 1,14 δολάρια.

Επίσης, η DreamWorks Animation σημείωσε κέρδη 11%, καθώς διαρρέεται ότι η Hasbro βρίσκεται σε συζητήσεις για πιθανή απόκτηση της εταιρείας. Μάλιστα, φήμες αναφέρουν ότι το τίμημα μπορεί να ξεπεράσει τα 30 δολάρια ανά μετοχή.

Στον αντίποδα, η Procter & Gamble έχασε 0,7%, μετά τη συμφωνία της να πουλήσει τις επιχειρήσεις μπαταριών Duracell στον Αμερικανό επενδυτικό κολοσσό Berkshire Hathaway, έναντι 6,4 δισ. δολάρια σε μετοχές και ρευστό.

Επίσης, σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο ενεργειακός κλάδος, με την Exxon να κλείνει στο -1,5% και την Helmerich & Payne στο -9,4%. Οι ανησυχίες για την πορεία του πετρελαίου έχουν ενταθεί, καθώς τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του αργού υποχώρησαν κατά 2,97 δολάρια ή 3,9% καταγράφοντας πτώση στα 74,21 δολάρια ανά βαρέλι, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 21 Σεπτεμβρίου 2010.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, κατά 12 χιλ. αυξήθηκαν οι νέες αιτήσεις για επιδόματα ανεργίας στις ΗΠΑ την εβδομάδα που έληξε στις 8 Νοεμβρίου. Οι αιτήσεις αυξήθηκαν στις 290 χιλ. σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο μηνών.

ΕΥΡΩΠΗ

Σε θετικό έδαφος κατάφεραν να κρατηθούν την Πέμπτη οι ευρωπαϊκοί δείκτες, παρά το γεγονός ότι δέχτηκαν πιέσεις από τον ενεργειακό κλάδο, με την αγορά να καλλιεργεί και πάλι προσδοκίες για νέα παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζα (ΕΚΤ), μετά και τα νέα στοιχεία για την πορεία του πληθωρισμού που ανακοινώθηκαν χθες.

Ειδικότερα, ο βρετανικός δείκτης FTSE 100  κατέγραψε άνοδο 0,36% στις 6.635 μονάδες, ο γερμανικός DAX  ενισχύθηκε κατά 0,41% στις 9.249 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,19% στις 4.188 μονάδες. Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε κέρδη 0,27% στις 336 μονάδες. Ο δείκτης τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης βρέθηκε στο +0,6%, ενώ το μεσημέρι σημείωνε απώλειες 0,4%.

Στο ταμπλό, η Ericsson κέρδισε 3,2%, καθώς ανακοίνωσε νωρίτερα ότι θα ξεκινήσει πρόγραμμα μείωσης του λειτουργικού κόστους ύψους 9 δις κορώνες, το οποίο και θα ολοκληρωθεί το 2017.

Επίσης, η γαλλική Iliad σημείωσε κέρδη 0,7%, μετά την ανακοίνωση ότι τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 11,8% στα 1,06 δισ. ευρώ το τρίτο τρίμηνο του έτους, ενώ τα έσοδα από τις υπηρεσίες κινητής τηλεφωνίας αυξήθηκαν κατά 29,6% στα 416 εκατ. ευρώ.

Στον αντίποδα, απώλειες 2% κατέγραψε η Shell, η BP βρέθηκε στο -1%, μετά και την πτώση κάτω από 80 δολάρια το βαρέλι του πετρελαίου τύπου brent, για πρώτη φορά μετά το 2010. Επίσης, απώλειες 2,2% σημείωσε η RWE, η Abengoa υποχώρησε κατά 18% και η Aegon NV έκλεισε στο -5,9%.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, στη  Γαλλία ο δείκτης τιμών καταναλωτή παρέμεινε αμετάβλητος τον Οκτώβριο, ωστόσο στη  Γερμανία σημείωσε πτώση 0,3%. Οι επενδυτές, με βάση αυτά τα στοιχεία και δεδομένης της νέας έκθεσης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), που καλεί την ΕΚΤ να αναλάβει δράση σε περίπτωση περαιτέρω υποχώρησης του πληθωρισμού, προεξοφλούν τις κινήσεις των αρχών για τη στήριξη της οικονομίας.

ΧΑ

Μετά από μια... επεισοδιακή συνεδρίαση, το Χρηματιστήριο Αθηνών κατάφερε να σπάσει τον τετραήμερο πτωτικό κύκλο και να κλείσει τελικά με κέρδη, τα οποία στηρίχθηκαν αυτή τη φορά από την Εθνική και άλλες δεικτοβαρείς μετοχές του FTSE25.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε αυξημένος κατά 1,29% στις 883,54 μονάδες. Η ανώτερη τιμή που έπιασε η αγορά, ήταν στις 889,33 μονάδες και η χαμηλότερη στις 870,41. Η καθαρή αξία συναλλαγών  μειώθηκε κατά 12,91% σε σχέση με τη συνεδρίαση της Τετάρτης, διαμορφούμενη στα 77,48 εκ. ευρώ περίπου, ενώ έγιναν 12,56 εκ. ευρώ σε προσυμφωνημένες πράξεις.

Σήμερα η μετοχή της Εθνικής απέδειξε εμπράκτως την επιρροή που ασκεί στο πρόσημο του δείκτη, καθώς μετά από πενταήμερο πτωτικό σερί που της στέρησε περίπου το 20% της αξίας της, κατάφερε να ανακάμψει κλείνοντας με κέρδη 5,59%.

Ωστόσο και στη χθεσινή συνεδρίαση οι traders δεν «αποκάλυψαν» τις προθέσεις και τις θέσεις τους, με τους πωλητές να προσπαθούν δύο φορές να ανακόψουν την αντίδραση που επιχειρήθηκε από το πρωί. Οι συναλλαγές μάλιστα παρέπεμψαν περισσότερο σε εσωτερικές αψιμαχίες αγοραστών-πωλητών και λιγότερο σε βραχυπρόθεση τοποθέτηση βάσει επενδυτικής στρατηγικής.

Ο FTSE25 κατάφερε σήμερα να κλείσει με κέρδη 1,12% στις 285,35 μονάδες, αν και για αρκετή ώρα (συνολικά) είχε μπροστά του το αρνητικό πρόσημο.

Εκτός της Εθνικής, στηρίγματα βρήκε στη μετοχή της Ελλάκτωρ  (+5,37%), του Μυτιληναίου (+3,78%), η οποία αποτύπωσε την ψήφο εμπιστοσύνης που της έχουν δείξει οι θυγατρικές του Fairfax, και της ΜΕΤΚΑ  που έκλεισε με κέρδη 3,24%.

Με μικρότερα, από τα ενδοσυνεδριακά, κέρδη έκλεισε η ΜΠΕΛΑ η οποία αν και βρέθηκε ακόμη και στο +4,86% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές στο +2,59%.

Θετικές οι παρουσίες των Folli Follie (+2,88%), Motor Oil (+2,68%) και Ελληνικά Πετρέλαια (+1%).

Στον αντίποδα, ΟΠΑΠ  και ΟΤΕ  στέρησαν σημαντικό ποσοστό της σημερινής ανόδου, κλείνοντας με απώλειες 1,85% και 1,72% αντίστοιχα, ενώ ενδισυνεδριακά έφτασαν έως και το -2,8%. Απώλειες 0,47% και για τη MIG, η οποία προσπαθεί τις τελευταίες ημέρες να ανακάμψει, χωρίς ωστόσο να τη βοηθά το κλίμα.

Τα warrants κινήθηκαν ανοδικά ύστερα από τις μεγάλες πιέσεις που έχουν δεχθεί, με το ΕΤΕΤΠ στο 5,36% με τζίρο 175 χιλ. ευρώ, το ΠΕΙΡΤΠ στο +1,47% με τζίρο 46,3 χιλ. ευρώ και το ΑΛΦΑΤΠ με άνοδο 1,14% στο 0,9800 ευρώ και τζίρο 4,3 εκατ. ευρώ.

Ο MidCap (831,77 μονάδες και στο +0,91%) είδε δέκα μετοχές του με θετικό πρόσημο (Πλαστικά Θράκης +3,33%, Φουρλής +2,91%, Ιντρακομ +2,91%, Autohellas +2,71%,  ΑΡΑΙΓ+2,41%, Lamda 2,23%), τέσσερις χωρίς αλλαγή και έξι με αρνητικό πρόσημο (Σιδενορ -4,55%, Frigoglass  -4%, Σωληνουργεία Κορίνθου -3,33%, Αβαξ 3,29%). Προβληματίζουν ιδιαίτερα η Σωληνουργεία Κορίνθου (στο -30% σχεδόν εσχάτως), με την Σιδενορ  να βλέπει την δική της κεφαλαιοποίηση στα 70,7 εκατ. ευρώ, ο Αβακας στα 59,3 εκατ. ευρώ και η Ιντρακομ στα 51,7 εκατ. ευρώ.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε ο κλάδος των Πρώτων Υλών  (+3,03%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση ο κλάδος των Ασφαλειών (-2,07%).  Από τις μετοχές που πραγματοποίησαν πράξη, 70 κινήθηκαν ανοδικά, 50 καθοδικά, ενώ η τιμή 25 μετοχών παρέμεινε αμετάβλητη.

Τεχνική ανάλυση

Οι traders δεν άλλαξαν τη στάση τους έναντι της βραχυπρόθεσμης τάσης του 25άρη, με βάση τις τιμές εκκαθάρισης των ΣΜΕ της σειράς Νοεμβρίου στις 284,25 μονάδες και του Δεκεμβρίου στις 283,50 όταν ο δείκτης οδηγήθηκε στις 285,35. Η σημερινή συνεδρίαση είναι η τελευταία της εβδομάδας προ της εκπνοής των σειρών Νοεμβρίου.

Τεχνικά οι συνεδριάσεις από το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου ως σήμερα επιτρέπουν σε αρκετούς αναλυτές να προβλέπουν συνέχεια στην άνοδο, διότι κατά την γνώμη τους έχει σχηματιστεί προϋπόθεση για εγγραφή διπλού πυθμένα που θα τον διαδεχθεί μια στιβαρή άνοδος. Αναφέρονται στο ότι στην ακίδα του Οκτωβρίου είχαμε στις 15/10 κλείσιμο του 25άρη στις 289,61 μονάδες με ελάχιστο μέρας τις 277,08 και στις 16/10 ο δείκτης των παραγώγων έκλεισε στις 282,58 και το ελάχιστο μέρας ήταν οι 278,18 μονάδες. Ακριβώς μετά ήλθε η μέρα της ανοδικής αντίδρασης +7,34% στις 17/10, με ανοδικό χάσμα που έκλεισε με την προχθεσινή συνεδρίαση που το χαμηλό μέρας ήταν και κλείσιμο στις 282,18 χαμηλότερα από το χαμηλότερο κλείσιμο του 25άρη ως τότε. Χθες το ελάχιστο μέρας ήταν στις 280,93 μονάδες και αν συνεχιστεί η άνοδος σήμερα θα επιβεβαιωθεί περισσότερο η άποψη περί εγγραφής διπλού πυθμένα.

Η στήλη θεωρεί πως αυτή η προσέγγιση είναι αρκετά αισιόδοξη καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν δυνατό να υποστηριχθεί για την πορεία του δείκτη από τις 30/10 ως την Πέμπτη της περασμένης βδομάδας.  Αλλά από την περασμένη Παρασκευή που ξεκίνησε το νέο κύμα ρευστοποιήσεων ως την προχθεσινή βουτιά με οδηγό τις Τράπεζες είναι πιθανότερο να έχουμε την ανάπτυξη του τρίτου κύματος σύμφωνα με μια στατιστική προσέγγιση της συμπεριφοράς των επενδυτών που στηρίζεται στους ασύμμετρους αριθμούς. Είναι σύμφωνα με αυτή την προσέγγιση ανάσα σε μια πτώση που θα συνεχιστεί. Γιατί οι μέρες που θα ακολουθήσουν θα χειροτερεύσουν τις συνθήκες στο πολιτικό σκηνικό ( επέτειος Πολυτεχνείου, νομοθετήματα στη Βουλή, Παιδεία, ΑΟΖ Κύπρου)  και η διάθεση των θεσμικών θετικά μπορεί να κινηθεί κύρια από το διεθνές κλίμα.    

Σήμερα

Οι Ασιατικές μετοχές υποχώρησαν σήμερα Παρασκευή μετά από νέα σημάδια επιβράδυνσης στην κινεζική ανάπτυξη, με τις μετοχές Εταιριών Ενέργειας σε πτώση σε όλη την περιοχή, επειδή το αργό πετρέλαιο κινήθηκε κοντά στο χαμηλό τεσσάρων ετών εξαιτίας μιας υπερπροσφοράς πετρελαίου στην αγορά.

Τα στοιχήματα για το άνοιγμα των αγορών στην  Ευρώπη προέβλεπαν στις 8:00 επιφυλακτική διάθεση των επενδυτών με ουσιαστικά επίπεδο άνοιγμα για τον FTSE τον DAX και τον CAC .

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,3%.

Η οικονομία της Κίνας έχασε περαιτέρω την ορμή της τον Οκτώβριο, με την ανάπτυξη της βιομηχανίας σε υποχώρηση και η αύξηση των επενδύσεων έφθασε σε χαμηλά επίπεδα σε βάθος σχεδόν 13 χρόνια.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα υποστηρίζουν Ασιάτες αναλυτές θα διαδραματίσει καίριο ρόλο στην ανάσχεση του συναισθήματος αποστροφής κινδύνου για τις αναδυόμενες αγορές. Είναι πιθανό να συνεχιστεί η αστάθεια στις αναδυόμενες αγορές, εωσότου οι επενδυτές πεισθούν ότι οι πολιτικές χαλάρωσης από την ΕΚΤ και την Τράπεζα της Ιαπωνίας μπορούν να υποστηρίξουν την παγκόσμια ανάπτυξη.

Ο Nikkei, που έχει πολύ καλύτερες επιδόσεις από τα υπόλοιπα χρηματιστήρια της Ασίας αυτή την εβδομάδα, επειδή αναπτύχθηκαν προσδοκίες σχετικά με την πιθανότητα ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε να προκηρύξει εκλογές τον Δεκέμβριο και ενδεχομένως να καθυστερήσει ένα φόρο επί των πωλήσεων, ήταν πάνω +0,56% με αναρρίχηση σε νέα υψηλά επταετίας. Ο δείκτης είναι σε καλό δρόμο για μια εβδομαδιαία άνοδο πάνω από 3,5%.

Το δολάριο ήταν πάνω 0,3% μπορώντας να αγοράσει 116,16 γιεν μετά την κλιμάκωση σε μια νέα επταετή κορυφή των  116,24. Πολλοί συμμετέχοντες στην αγορά, κυρίως ξένοι παίκτες, έχουν πωλήσει γιεν για να αντισταθμίσουν τις θέσεις τους σε ιαπωνικές μετοχές.

Μερικοί συμμετέχοντες είχαν επικεντρωθεί στο κατά πόσον η Ιαπωνία μπορεί να αποφύγει τις κατηγορίες στη σύνοδο κορυφής το Σαββατοκύριακο των ηγετών της G20 στην Αυστραλία για την υποτίμηση του γεν, εν μέσω δυσμενέστερων προοπτικών για ένα μεγάλο μέρος της παγκόσμιας οικονομίας. Το ευρώ ήταν κάτω 0,4% στα 1,2429 δολάρια, στριμώχνεται ξανά προς ένα χαμηλό διετίας των 1,2358 δολαρίων που εμφάνισε την περασμένη Παρασκευή.

Η τιμή του αργού πετρελαίου ΗΠΑ ήταν κάτω 0,1% στα 74,17 δολάρια το βαρέλι, μετά από πτώση -3,9% την Πέμπτη, όταν έπεσε σε ένα χαμηλό τεσσάρων ετών στα 74,07 δολάρια. Οι τιμές του αργού υποχώρησαν περισσότερο από 30 τοις εκατό από τον Ιούνιο. Έχουμε μια περίοδο πολύ αυξημένης μεταβλητότητας στην πορεία προς τη σύνοδο του ΟΠΕΚ στις 27 Νοεμβρίου.

Παρατηρήσεις εγχώριων αναλυτών

Ο Νίκος Σακαρέλης της Wealth Financial Services

Η Αγορά παρά το γεγονός ότι ξεπεράστηκε ο κίνδυνος των Τραπεζικών ΑΜΚ από τα "stress tests" κινήθηκε το τελευταίο διάστημα στον "αστερισμό" του πολιτικού ρίσκου. Η έννοια του πολιτικού ρίσκου αποτυπώνεται με τους εξής τρόπους:

Αυξάνει τον κίνδυνο Χώρας και αν συνεχιστεί για αρκετό χρόνο θα αναπροσαρμόσει καθοδικά τις τιμές – στόχους για πολλές Ελληνικές μετοχές.

Αυξάνει την αβεβαιότητα πρωτίστως στις Τραπεζικές μετοχές, σχετικά με το τι θα γίνει με τα "κόκκινα" δάνεια αλλά και τον ιδιωτικό τους χαρακτήρα.

Ενισχύει την αβεβαιότητα σχετικά με το ρυθμιστικό ή φορολογικό καθεστώς σε κλάδους της οικονομίας.

Παγώνει την πρόοδο των αποκρατικοποιήσεων, θέτοντας σε κίνδυνο την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος (καθώς υπάρχει υπόθεση για συγκεκριμένο στόχο εσόδων), ενώ η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος αποτελεί τροχοπέδη για έναρξη νέων ξένων άμεσων επενδύσεων.

Επομένως, η έννοια πολιτικό ρίσκο για το Χ.Α. δεν είναι κάτι αφηρημένο, αλλά επηρεάζει σχεδόν όλο το ταμπλό.
Βραχυπρόθεσμα πιθανοί ανοδικοί καταλύτες θα είναι η ανακοίνωση του ΑΕΠ γ΄ τριμήνου αύριο από την ΕΛΣΤΑΤ, η άφιξη της τρόικας καθώς πιθανώς να προεξοφληθεί κλείσιμο της συμφωνίας και αν υπάρξει κάποια θετική έκπληξη από τα αποτελέσματα των εισηγμένων που συνεχίζουν και ανακοινώνονται.Παράλληλα η αναδιάρθρωση του MSCI Small Cap πιθανότατα να οδηγήσει σε αυξημένες εισροές, σε σχέση με τον ημερήσιο όγκο, τεμαχίων στις μετοχές που προστίθενται.

Τεχνικά η Αγορά παρουσιάζει στηρίξεις στις 865 μονάδες και στις 830 μονάδες, ενώ οι αντιστάσεις τοποθετούνται στις 910 και στις 950 μονάδες. Αν η Αγορά κατευθυνθεί προς τα χαμηλά του Οκτωβρίου και τα κρατήσει, θα ήταν ευνοϊκές οι συνθήκες διαμόρφωσης διπλού πυθμένα και ανοδικής αντίδρασης.

Ξένοι αναλυτές

Barclays: Το δολάριο αγοράζει πάνω από 116 γιεν

Barclays:Το ΑΕΠ της Γαλλίας (+0,3%) για το τρίτο τρίμηνο δεν είναι απαραίτητα μια πλήρως καθησυχαστική έκπληξη (οι αγοραίοι το περίμεναν στο +0,1%)

Ειδήσεις από το εσωτερικό

Πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,405 δισ. ευρώ, αλλά υστέρηση σχεδόν 1,2 δισ. ευρώ στα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού, προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού στο δεκάμηνο του 2014. Ειδικότερα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών, ο προϋπολογισμός παρουσίασε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 2,405 δισ. ευρώ το δεκάμηνο Ιανουάριος-Οκτώβριος 2014, έναντι πρωτογενούς πλεονάσματος 2,590 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο πέρυσι και στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 2,449 δισ. ευρώ.

Στο 25,9% υποχώρησε το εποχικά διορθωμένο ποσοστό ανεργίας τον Αύγουστο του 2014, από 27,8% που ήταν τον Αύγουστο του 2013 και 26,1% τον Ιούλιο του 2014, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Οι άνεργοι διαμορφώθηκαν σε 1.242.219 άτομα, μειωμένοι κατά 112.186 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013 (-8,3%) και κατά 20.398 άτομα σε σχέση με το Ιούλιο του 2014 (-1,6%). Από την άλλη πλευρά, οι απασχολούμενοι εκτιμάται ότι ανήλθαν σε 3.551.148 άτομα, σημειώνοντας αύξηση κατά 32.636 άτομα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013 (+0,9%) και μείωση κατά 15.698 άτομα σε σχέση με το Ιούλιο του 2014 (-0,4%).

Την ανάγκη συνέχισης των μεταρρυθμίσεων, είτε η τρόικα είναι παρούσα είτε όχι, επεσήμανε σε ομιλία του κατά τη διάρκεια εκδήλωσης του Harvard στην Αθήνα παρουσία πολλών επισήμων, συμπεριλαμβανομένου και του νομπελίστα της οικονομίας, Εντμουντ Φελπς ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης. Ειδικότερα ο κ. Χαρδούβελης μιλώντας σε εκδήλωση του Harvard Businness School Club of Greece τόνισε πως αν και η οικονομία σταθεροποιήθηκε οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να συνεχιστούν διότι, όπως είπε, δεν υπάρχει βιώσιμη ανάπτυξη χωρίς ισχυρούς θεσμούς.

Η προκήρυξη με τους όρους χορήγησης και χρήσης αδειών, αναζήτησης, έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων που αφορά στον 2ο Διεθνή Γύρο Αδειοδότησης για παραχώρηση δικαιωμάτων σε υπεράκτιες περιοχές της Δυτικής Ελλάδας και νοτίως της Κρήτης δημοσιεύεται στην επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Τη σύναψη συμφωνίας ανάληψης των δικαιωμάτων franchise για την ανάπτυξη καταστημάτων The Athlete’s Foot στην Ελλάδα και την Τουρκία, ανακοίνωσε ο όμιλος Fourlis επιβεβαιώνοντας προχθεσινό δημοσίευμα της «Ν». Όπως σημειώνει η εταιρεία, συνολικά 389 καταστήματα The Athlete’s Foot λειτουργούν σήμερα σε 26 χώρες, με κυριότερη αγορά αυτή των ΗΠΑ. Το μέγεθος των καταστημάτων είναι περίπου 150-200 τ.μ., ενώ το προϊοντικό μίγμα αφορά 70% παπούτσια (sport style footwear) και 30% ρούχα (Textile) και αξεσουάρ.

Για την 1η Απριλίου 2015 ορίστηκε η συζήτηση των αιτήσεων πτώχευσης που είχαν υποβάλει οι εταιρείες Υιοί Γ. Ποσοτίδη Ο.Ε. και Doka Hellas Α.Ε. κατά των εταιρειών Μηχανική Α.Ε. και Θόλος Α.Ε., αντίστοιχα, προκειμένου να αποπληρωθούν οι οφειλές τους. Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Μηχανική, η νέα ημερομηνία ορίστηκε έπειτα από δύο συνεχείς αναβολές 17.09.2014 και 12.11.2014 κατόπιν σχετικής συνεννόησης των δύο μερών και μερική ικανοποίηση των απαιτήσεών τους. Η διοίκηση της Μηχανικής, στο πλαίσιο της απρόσκοπτης λειτουργίας της συνεχίζει τη σταδιακή εξόφληση των υποχρεώσεών της, σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Την αποκλειστική συνεργασία του Εκπαιδευτικού Κέντρου της στην Ελλάδα με την Global Knowledge, για την εκπαίδευση στελεχών επιχειρήσεων σε όλη τη γκάμα προϊόντων της ΙΒΜ, ανακοίνωσε η Byte Computer. Με αυτή τη συνεργασία, η Byte Computer ως Authorized Silver Learning Provider από τον Οκτώβρη, διαθέτει πλέον το μοναδικό Εκπαιδευτικό Κέντρο Παροχής Πιστοποιημένων Υπηρεσιών Εκπαίδευσης σε λογισμικό, εφαρμογές και συστήματα της ΙΒΜ στην Ελλάδα.

Ειδήσεις από το εξωτερικό

Την εκτίμηση ότι ο στόχος για αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας κατά 2%, τον οποίο έχει θέσει η ομάδα των 20 μεγαλύτερων αναπτυγμένων και αναπτυσσόμενων οικονομιών (G20), θα υπερκαλυφθεί εφόσον αυτές εφαρμόσουν τα προγράμματα στήριξης, εξέφρασε ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) Άνχελ Γκουρία.

Επιβράδυνση παρουσίασε στο τρίτο τρίμηνο του έτους στο 0,7% από 0,8% το δεύτερο η οικονομική ανάπτυξη στη Ρωσία, η οποία πλήττεται λόγω της κρίσης στην Ουκρανία και των κυρώσεων που επέβαλαν δυτικές χώρες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό ομοσπονδιακό ινστιτούτο στατιστικών Rosstat. Πρόκειται για την πρώτη εκτίμηση της ρωσικής στατιστικής υπηρεσίας για την πορεία του ΑΕΠ, το οποίο έχει ήδη προειδοποιήσει η ίδια, πιθανόν θα συρρικνωθεί το τέταρτο τρίμηνο.

Σε χαμηλά επίπεδα σταθεροποιήθηκε ο πληθωρισμός στη Γερμανία τον Οκτώβριο, σε μια ένδειξη ότι η Ευρωζώνη εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο πολύ χαμηλού πληθωρισμού ή ακόμα και αποπληθωρισμού. Όπως ανακοίνωσε σήμερα η στατιστική υπηρεσία της χώρας, το ετήσιο ποσοστό του πληθωρισμού, βάσει των ευρωπαϊκών κανόνων μέτρησης, διαμορφώθηκε στο 0,7% τον Οκτώβριο, ενώ σε μηνιαία βάση οι τιμές καταναλωτή υποχώρησαν κατά 0,3%.

Σε αρνητική περιοχή παρέμεινε ο πληθωρισμός στην Ισπανία, για τέταρτο συνεχή μήνα, τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη στατιστική υπηρεσία της χώρας (INE). Στην τελική εκτίμησή της για τον Οκτώβριο, η INE ανέφερε ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή υποχώρησε κατά 0,1% σε σχέση με πέρυσι, έπειτα από πτώση 0,2% που είχε σημειώσει τον Σεπτέμβριο.

Απρόσμενη επιβράδυνση παρουσίασε η ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής στην Κίνα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα. Συγκεκριμένα, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 7,7% σε σχέση με πέρυσι, έναντι ανόδου 8% που είχε σημειώσει τον Σεπτέμβριο, όπως ανακοίνωσε η στατιστική υπηρεσία της χώρας. Τα στοιχεία ήταν χαμηλότερα των προσδοκιών, καθώς οι αναλυτές ανέμεναν μια άνοδο της τάξεως του 8%.

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε σήμερα το πετρέλαιο, εν μέσω ενδείξεων ότι ο ΟΠΕΚ παραμένει αμετακίνητος στην άποψη ότι δεν θα πρέπει να μειωθεί η παραγωγή ώστε να εξισορροποιηθεί η προσφορά με τη ζήτηση. Αντίθετα, ο χρυσός σήμερα κινήθηκε σταθεροποιητικά. Ειδικότερα, τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του χρυσού σημείωσαν μικρά κέρδη της τάξεως του 0,04% κλείνοντας στα 1.159,40 δολάρια ανά ουγγιά. Τα συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου του αργού υποχώρησαν κατά 2,97 δολάρια ή 3,9% καταγράφοντας πτώση στα 74,21 δολάρια ανά βαρέλι, φτάνοντας στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 21 Σεπτεμβρίου 2010.

ΚΩΣΤΑΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα