Οικονομική βοήθεια ύψους 7,29 εκατ. ευρώ προς τους 761 απολυμένους της Sprider Stores στην Ελλάδα ενέκρινε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ).
Τα 7,29 εκατ. ευρώ της ενίσχυσης από το ΕΤΠ θα δοθούν για την κατάρτιση των 761 απολυμένων και την παροχή βοήθειας σε αυτούς προκειμένου να μπορέσουν να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας.
Το ΕΚ ενέκρινε την ελληνική αίτηση με 573 ψήφους υπέρ, 75 κατά και 15 αποχές.
Ο εισηγητής της έκθεσης σχετικά με την κινητοποίηση του ΕΤΠ για τη χρηματοδότηση των πρώην εργαζομένων της Sprider Stores, ευρωβουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Κύρτσος δήλωσε: «Οι ελληνικές Αρχές έχουν ξεκινήσει να κάνουν συστηματική χρήση της συγκεκριμένης δυνατότητας κινητοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση (ΕΤΠ) για τις ελληνικές εταιρείες οι οποίες έχουν προβεί σε απολύσεις εργαζομένων και έχουν παύσει τις εργασίες τους λόγω της οικονομικής κρίσης». Ο Γ. Κύρτσος υπενθύμισε ότι άλλη μια ελληνική εταιρεία έτυχε πρόσφατα ενίσχυσης από το ίδιο ταμείο (η Νutriart) ενώ, στη συνέχεια αναμένονται αποφάσεις ενίσχυσης πρώην εργαζομένων και άλλων ελληνικών εταιρειών, όπως για παράδειγμα της ελληνικής εταιρείας Φωκάς.
Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα υπέβαλε αίτηση για ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής (ΕΤΠ), όταν η αλυσίδα καταστημάτων ένδυσης Sprider Stores, χτυπημένη από την χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση, απέλυσε 761 εργαζομένους στην Κεντρική Μακεδονία και στην Αττική. Οι λιανικές πωλήσεις επλήγησαν από την αυξανόμενη ανεργία και τη δραστική μείωση των δανείων προς τον ιδιωτικό τομέα.
Εξάλλου, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε σήμερα χρηματοδότηση, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για τους 171 πρώην εργαζομένους της Ιρλανδικής εταιρείας κατασκευής κοσμημάτων Andersen Ireland Limited, η οποία αναγκάστηκε να προχωρήσει σε απολύσεις μετά την αύξηση των εισαγωγών από την Ασία και την κυριαρχία των προϊόντων αυτών στην ευρωπαϊκή αγορά.
Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Προσαρμογής στην Παγκοσμιοποίηση δημιουργήθηκε για να βοηθήσει τους ανθρώπους που χάνουν τη δουλειά τους λόγω των αλλαγών που επιφέρουν στην αγορά η παγκοσμιοποίηση και η οικονομική κρίση. Μεταξύ 2014 και 2020 το ετήσιο ανώτατο όριο χρηματοδότησης από το ταμείο ανέρχεται σε 150 εκατ. ευρώ.
Οι απολυμένοι λαμβάνουν διαφόρων ειδών ενισχύσεις όπως στήριξη για να ξεκινήσουν μία δική τους επιχείρηση, βοήθεια στην εύρεση απασχόλησης, παροχή συμβουλών και επανεκπαίδευση.
Πηγή: ΑΜΠΕ