Ποιες αλλαγές έγιναν στην τροπολογία για τα «κόκκινα» δάνεια

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014 20:32
UPD:20:47
EUROKINISSI/ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ ΓΕΩΡΓΙΑ

Μέχρι 31 Μαρτίου 2016 θα έχουν δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες (φωτ. αρχείου).

Η παράταση της προθεσμίας που έχουν στη διάθεσή τους οι επιχειρήσεις για να υποβάλουν αίτηση ένταξης στη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια,  αλλά και η τακτοποίηση των οφειλών προς το δημόσιο ως προαπαιτούμενο για να ενταχθεί κάποιος σε αυτή,  είναι  μερικές από τις αλλαγές που συμπεριλαμβάνονται στην τροπολογία που κατατέθηκε σήμερα στη Βουλή από τον υπουργό  Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα.

Ειδικότερα μέχρι 31 Μαρτίου 2016 θα έχουν δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση για τα «κόκκινα» δάνεια οι ενδιαφερόμενοι επιχειρηματίες. Η αρχική ρύθμιση προέβλεπε ως καταληκτική ημερομηνία την 31η Μαρτίου του 2015.

Άλλες αλλαγές που έγιναν ορίζουν ότι οι διαγραφές ανά χρηματοδοτικό φορέα που αφορούν μία ή περισσότερες επιχειρηματικές πιστώσεις προς τον οφειλέτη και οι διαγραφές αυτού του χρηματοδοτικού φορέα προς τον επιλέξιμο οφειλέτη δεν θα μπορούν να υπερβαίνουν αθροιστικά το ποσό των 500.000 ευρώ, ενώ όσοι χρωστούν και σε εφορία ή ασφαλιστικά ταμεία θα πρέπει πρώτα να ρυθμίσουν και αυτά τα χρέη και μετά να προχωρήσουν σε ρύθμιση με τις τράπεζες.

Ακόμη, φυσικό ή νομικό πρόσωπο που προσκομίζει στη φορολογική Διοίκηση ή/και στους ΦΚΑ βεβαίωση χρηματοδοτικού φορέα ότι έχει υπαχθεί σε ρύθμιση ή/και διαγραφή δικαιούται και πρόσθετη διαγραφή προσαυξήσεων, τόκων και προστίμων εκπρόθεσμης καταβολής ύψους 20% πέραν των προβλεπόμενων, ανάλογα με τον αριθμό των δόσεων ενώ η υποβολή της αίτησης του επιχειρηματία, πρέπει να συνοδεύεται από εκτίμηση των συμβαλλομένων περί της βιωσιμότητάς του μετά την υπαγωγή στην έκτακτη διαδικασία ρύθμισης.

Τέλος, ως ειδικός διαχειριστής μπορεί να ορίζεται εκτός από δικηγόρος με οικονομοτεχνικές γνώσεις και πτυχιούχος ανώτατης σχολής που είναι μέλος του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδας και κάτοχος αδείας λογιστή - φοροτεχνικού Α΄ τάξεως.

Ονομαστική ψηφοφορία ζητεί το ΠΑΣΟΚ

Εν τω μεταξύ το ΠΑΣΟΚ κατά την σχετική συζήτηση που διεξάγεται στην Ολομέλεια της Βουλής ζήτησε την ονομαστική ψηφοφορία επί της τροπολογίας για τα «κόκκινα» δάνεια.

Έτσι η ονομαστική ψηφοφορία θα διεξαχθεί αύριο στις 12:00 το μεσημέρι, μαζί με την ψηφοφορία που έχει ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την τροπολογία που εξαιρεί τον ΕΝΦΙΑ και τον φόρο εισοδήματος από την ρύθμιση των 100 δόσεων σε όσους έχουν οφειλές προς το Δημόσιο.

Σημειώνεται ότι το ΠΑΣΟΚ δεν διαφωνεί με την τροπολογία αλλά θέλει να επισημάνει  ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν προτίθεται να την ψηφίσει

newsroom naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΜΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα