Merrill Lynch : Επιτυχής η πρόβλεψη για το δολάριο

Ξεπέρασε την Deutsche Bank AG
Παρασκευή, 23 Απριλίου 2004 12:47

ΚΑΛΥΤΕΡΗ στις προβλέψεις για την αγορά ξένου συναλλάγματος από την Deutsche Bank AG το τελευταίο τρίμηνο ανεδείχθη η Merrill Lynch & Co. Ο οίκος, με έδρα τη Ν. Υόρκη, προβλέπει ότι το ράλι του δολαρίου μέσα σε χρονικό διάστημα ενός διμήνου, δεν θα συνεχιστεί.

Η ομάδα του τμήματος συναλλάγματος της Merrill Lynch, με επικεφαλής, τον Yannos Kontopoulos προβλέπει, ότι το δολάριο θα υποχωρήσει στο 1,25 έανντι του ευρώ μέχρι τα τέλη του Ιουνίου και μέχρι το τέλος του 2004, στο 1,33 δολ. Οι αναλυτές κατά μέσον όρο είχαν περιθώριο λάθους 1,77%.

Η Merrill Lynch, εκτιμά ότι το δολάριο θα υποχωρήσει έναντι του ευρώ και του γιέν, όσο πιο γρήγορα η οικονομική ανάπτυξη τονώσει την ανάκαμψη στην Ευρώπη και καθησυχαστούν οι ανησυχίες μεταξύ των Ιαπώνων αξιωματούχων, ότι η ισχυροποίηση του γιέν θα περιορίσει τη ζήτηση για εξαγωγές. Η Ιαπωνία πούλησε το ποσόν ρεκόρ των 32,9 τρισ. γιέν (300,4 δισ. δολ.) τη χρήση που έληξε στις 31 Μαρτίου, προκειμένου να περιορίσει την άνοδο του εθνικού της νομίσματος.

«Θα επιστρέψουμε σε ένα πιο αδύναμο δολάριο, οπωσδήποτε», είπε ο κ. Kontopoulos, 33 ετών, σε τηλεφωνική του συνέντευξη από το γραφείο του στη Ν. Υόρκη. Ο ελληνικής καταγωγής, Yiannos Kontopoulos, πήγε στη Merrill Lynch to 1997 μετά από τη Salomon Inc., η οποία απορροφήθηκε από την Travelers Group Inc., ένα χρόνο μετά και σήμερα αποτελεί τμήμα της Citigroup Inc., της μεγαλύτερης εταιρείας χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών στον κόσμο.

Η Citigroup, είναι η δεύτερη σε μέγεθος διαχειρίστρια κεφαλαίων στον κόσμο, στην αγορά συναλλάγματος, με 1,2 τρισ. δολ. συναλλαγές ημερησίως και μερίδιο αγοράς 9,87%, σύμφωνα με την έκθεση του περιοδικού Euromoney, το 2003. Το μερίδιο της UBS AG, που είναι και η μεγαλύτερη στον χώρο, ανήλθε στο 11,5%.

Η Merrill Lynch κατατάσσεται στην 11η θέση με μερίδιο αγοράς 2,98%, σύμφωνα με το Euromoney, προβλέπει ότι το δολάριο θα υποχωρήσει στα 100 γιέν στα τέλη Ιουνίου και θα διαπραγματευθεί στα 90 γιέν μέχρι τα τέλη του έτους.

Ο κ. Kontopoulos, ανέλαβε το τμήμα ξένου συναλλάγματος της Merrill Lynch το 2002, μετά τη θέση του υπευθύνου στο αντίστοιχο τμήμα για τη Λατινική Αμερική. Στην ομάδα του, περιλαμβάνεται και ο Αlex Patelis, 33 ετών στο Λονδίνο, πρώην σύμβουλος της Τράπεζας της Ελλάδος.

Το δολάριο βρίσκεται φέτος 5,3% υψηλότερα έναντι του ευρώ και διαπραγματευόταν στο 1,1907 δολ. στις 8:22 π.μ. στο Λονδίνο, τοπική ώρα από 1,1902 που ήταν αργά χθες. Το αμερικανικό νόμισμα ισχυροποιήθηκε φέτος σε ποσοστό της τάξης του 2% έναντι του γιέν και διαπραγματεύθηκε στα 109,29 γιέν από 109,40 γιέν.

Το ευρώ αναρριχήθηκε σε επίπεδα ρεκόρ στις 18 Φεβρουαρίου, φθάνοντας στο 1,2930 δολ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD
  • USDJPY



Σχολιασμένα