Παράγωγα: Τι μπορεί να σημαίνει η μείωση της απόστασης του 25άρη από την τιμή του ΣΜΕ

Πέμπτη, 13 Νοεμβρίου 2014 10:18

Χθες με κλείσιμο του 25άρη στις 282,2 μονάδες το ΣΜΕ της σειράς Νοεμβρίου οδηγήθηκε σε εκκαθάριση στις 281,25 ομοίως για την επόμενη σειρά που θα γίνει κυρίαρχη μετά από έξη συνεδριάσεις. Στα options όμως του δείκτη διαπιστώσαμε ότι η ζώνη του ενδιαφέροντος κατέβη και στα calls έπιασε τις 275 μονάδες με τα συμβόλαια στα puts να εμφανίζουν κέρδη 80% για τιμή εξάσκησης στις 280 μονάδες.

Η τεχνική ανάλυση δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας αφού πλέον θεωρείται απίθανο να μην δοκιμαστούν τα επίπεδα που λειτούργησαν ως ισχυρή στήριξη που ορίστηκε το καλοκαίρι του 2013 στις εξής τρεις συνεδριάσεις: Στις 12 Ιουλίου, όταν ο δείκτης με υψηλό τις 283,81 και χαμηλό στις 273,4 μονάδες έκλεισε στις 273,4. Στις 15 Ιουλίου, όταν ο δείκτης με υψηλό τις 275,85 και χαμηλό στις 269,95 μονάδες έκλεισε στις 273,86. Στις 16 Ιουλίου, όταν ο δείκτης με υψηλό τις 279,63 και χαμηλό στις 269,72 μονάδες έκλεισε στις 279,18.

Περιμένουμε λοιπόν να περάσει ο 25άρης κάτω και από τις 270 μονάδες σε αυτή τη φάση και αυτή η εκτίμηση θα ενισχυθεί αν συνεχιστεί η καθοδική δυναμική άσχετα από την πιθανή σημερινή αντίδραση που θα συμβάλλει στο να δοθεί η χάρη στην αγορά να λειτουργήσει με ηρεμία. Ο λόγος την πιθανολόγησης μιας αντίδρασης αναφέρεται στο σχόλιο του ΧΑ και αφορά στο πολιτικό πεδίο καθώς φάνηκε από την πορεία των τραπεζικών μετοχών που δεν κατάφεραν να μείνουν χθες έξω από το γενικό κλίμα για τις τράπεζες στον πλανήτη. Οι ανακοινώσεις των τραπεζών και συγκεκριμένα από την ΕΤΕ δεν έδειξαν να συγκινούν τους επενδυτές παρά το ενδιαφέρον που θεωρητικά έχουν όλοι για τα μελλοντικά σχέδια της.

Στα διεθνή η εικόνα αναμένεται καλύτερη. Οι Ασιατικές μετοχές ήταν ανθεκτικές σήμερα κατά την αντιμετώπιση της πληροφορίας ότι συνεχίζεται η ψύξη της κινεζικής οικονομίας, ενώ οι τιμές του πετρελαίου φλέρταρε με χαμηλά επίπεδα πολλών ετών αφού δεν φαίνεται τίποτε ικανό να ανακόψει μια  παρατεταμένη πτώση που αποδίδεται στους φόβους για μελλοντικό κορεσμό.

Ο δείκτης MSCI των μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού, εκτός της Ιαπωνίας ήταν επίπεδος, δείχνοντας μια υποτονική αντίδραση σε μια αναταραχή που προκλήθηκε από την δημοσίευση των στοιχείων της κινεζικής οικονομίας που ήταν είτε σύμφωνα ή ελαφρώς κάτω από τις προσδοκίες.

Η ανάπτυξη της βιομηχανικής παραγωγής μειώθηκε περισσότερο από ό, τι αναμενόταν κατά 7,7% από το προηγούμενο έτος, ενώ ο ρυθμός αύξησης των επενδύσεων παγίου κεφαλαίου υποχώρησαν σε χαμηλότερα επίπεδα 13 ετών, και ο ρυθμός των λιανικών πωλήσεων επιβραδύνθηκε.

Παρά ταύτα, οι μετοχές της Σαγκάης παρέμειναν κοντά στα υψηλά δύο έτών, με την ελπίδα περισσότερες αγορές ξένων επενδυτών πριν από τη σύζευξη των Χρηματιστήριων  της Σαγκάης και του Χονγκ Κονγκ, καθώς και τη στήριξη της πολιτικής για να τονώσει την οικονομία.

Ο Nikkei της Ιαπωνίας κερδίζει 1,1% ευρισκόμενος στο υψηλό επτά ετών, γιατί συνεχίζει να αυξάνεται η προσδοκία ο Πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε θα αναβάλει την προγραμματισμένη αύξηση του φόρου για το επόμενο έτος για να υπάρξει τώρα στήριξη της οικονομίας. Οι ευρωπαϊκές μετοχές αναμένεται να ανοίξουν σε μια ανάκαμψη από την πτώση της προηγούμενης ημέρας, με τα στοιχήματα για το άνοιγμα να δίνουν άνοδο στους  CAC40 της Γαλλίας και DAX της Γερμανίας σε ποσοστό μέχρι 0,4% από το προηγούμενο κλείσιμο.

Τα  futures Brent αργού υποχώρησαν κάτω από 80 δολάρια το βαρέλι την Τετάρτη, για πρώτη φορά από το 2010, και παρέμεινε εκεί την Πέμπτη.

 



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα