Στα 6,6 δισ. δολάρια ανέρχεται η αξία των ελληνικών επενδύσεων στην Τουρκία ενώ τομείς όπως η ενέργεια, οι νέες τεχνολογίες και ο τουρισμός θα αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο εκτίμησε ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας κατά τον χαιρετισμό του στο Ελληνοτουρκικό Επιχειρηματικό Φόρουμ που διεξάγεται στη Σμύρνη.
«Ελληνικές επιχειρήσεις επενδύουν στην Τουρκία και αντίστοιχα τουρκικές επιχειρήσεις επενδύουν στην Ελλάδα. Γνωρίζω προσωπικά πολλούς Έλληνες που έχουν εγκατασταθεί στην Τουρκία και δραστηριοποιούνται επαγγελματικά εδώ. Γνωρίζω επίσης και αρκετούς Τούρκους που έχουν επιλέξει την Ελλάδα ως τόπο κατοικίας και επιχειρηματικής δράσης» ανέφερε ο υπουργός.
Οι τομείς που καλύπτει η επενδυτική δραστηριότητα είναι από το λιανεμπόριο και τις υπηρεσίες μέχρι τις κατασκευές, τις τράπεζες και τη μεταποίηση.
Ο υπουργός σημείωσε ότι πάντα υπάρχει περιθώριο βελτίωσης, ακόμα και σε κάτι που πηγαίνει καλά. «Έτσι, για παράδειγμα, θα πρέπει να συνεργαστούμε με τις αρχές της Τουρκίας για να αρθούν και τα τελευταία δασμολογικά και μη δασμολογικά εμπόδια σε εξαγωγές ελληνικών προϊόντων. Αυτές οι περιπτώσεις είναι ευτυχώς σχετικά λίγες» τόνισε.
Παράλληλα, επισήμανε ότι επιχειρηματικά σχέδια για κοινές εμπορικές ή επενδυτικές δραστηριότητες προς τρίτες χώρες θα συνεχίσουν να καταστρώνονται με την προοπτική να ωριμάσουν και να υλοποιηθούν, ενώ Τούρκοι επενδυτές εκτιμάται ως φυσικό να διαβλέπουν ευκαιρίες στην ελληνική αγορά.
Πολύ θετικό ρόλο στις διμερείς οικονομικές σχέσεις διαδραματίζει η βελτίωση του θεσμικού πλαισίου συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Αυτό το πλαίσιο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δύο Συμφωνίες. Τη Συμφωνία για την Αμοιβαία Προώθηση και Προστασία των Επενδύσεων και τη Συμφωνία για την Αποφυγή Διπλής Φορολογίας Εισοδήματος.
Το διμερές εμπόριο σήμερα κινείται σε σταθερά υψηλά επίπεδα, με συνολικά αυξητική τάση. Από τα 2,2 δισεκατομμύρια ευρώ το 2010, υπήρξε ένα άλμα στα 4,3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2013. Με άλλα λόγια, στο διάστημα 2010-2013 ο όγκος τους διμερούς εμπορίου σχεδόν διπλασιάστηκε. Τα τελευταία δύο χρόνια η Τουρκία απορροφά το μεγαλύτερο ποσοστό ελληνικών εξαγωγών από κάθε άλλη χώρα.
Αντίστοιχα, το 2013 οι εισαγωγές τουρκικών προϊόντων στην ελληνική αγορά κατέλαβαν τη 14η θέση ανάμεσα σε 185 χώρες και τη 2η θέση μετά τη Βουλγαρία ανάμεσα στα κράτη των Βαλκανίων. Αλλά και στον τουρισμό υπάρχει αύξηση. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εκτιμήσεις, έως το τέλος του 2014 πάνω από 1 εκατομμύριο Τούρκοι τουρίστες θα επισκεφθούν την Ελλάδα, ενώ περίπου 800 χιλιάδες Έλληνες τουρίστες θα επισκεφθούν την Τουρκία.
«Το μέλλον των οικονομικών, εμπορικών και επενδυτικών συναλλαγών ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Τουρκία διαγράφεται ευοίωνο. Είναι στο χέρι μας, στο χέρι των κυβερνώντων αλλά και στο χέρι των ανθρώπων της επιχειρηματικής δράσης, να εργαστούμε για την υλοποίηση των στόχων που έχουμε θέσει. Μόνο θετικά αποτελέσματα μπορούν να προκύψουν από αυτή τη συνεργασία, για το κοινό καλό των δύο λαών μας μέσα σε ένα περιβάλλον ειρήνης και ευημερίας» υπογράμμισε ο υπουργός.
Πηγή: ΑΜΠΕ