Η ΠΑΣΕΓΕΣ δεσμεύεται να τοποθετηθεί αναλυτικά τις προσεχείς ημέρες επί της συμφωνίας που επετεύχθη χθες στο Λουξεμβούργο για την αναθεώρηση των μεσογειακών προϊόντων. Ως πρώτη προσέγγιση ωστόσο ο πρόεδρος της οργάνωσης Τζανέτος Καραμίχας προέβη στις παρακάτω παρατηρήσεις κατά προϊόν:
ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ: Η χθεσινή απόφαση για το ελαιόλαδο κινείται στα πλαίσια και τη φιλοσοφία της μεταρρύθμισης της ΚΑΠ που αποφασίστηκε τον Ιούνιο του 2003, δίνοντας την ευελιξία στο κράτος μέλος να κινηθεί σε ποσοστό αποσύνδεσης πάνω από 60%. Το στοιχείο αυτό αξιολογείται θετικά. Περιέχει ένα αρνητικό σημείο, περιορισμένης σημασίας, σύμφωνα με το οποίο εξαιρούνται οι ελαιοπαραγωγοί που ελάμβαναν επιδότηση έως 75 ευρώ.
ΒΑΜΒΑΚΙ : Τίθεται πολιτική ρήτρα για το 2009, στην επανεξέταση που θα γίνει για τα μεσογειακά προϊόντα, με την οποία συνυπολογίζεται η κατάσταση στις χώρες της Νότιας Αφρικής, με βάση τη συμφωνία του 1987. Για πρώτη φορά τίθεται αυτή η ρήτρα, η οποία συνδέει το μέλλον του ευρωπαϊκού βαμβακιού με τις εξελίξεις στη Νότια Αφρική. Είναι μια πρωτοφανής διαδικασία που συμβαίνει σε μεταρρύθμιση της ΚΑΠ. Εκτιμούμε ότι αποτελεί προάγγελο αρνητικών εξελίξεων.
Επίσης, στερεί την ευελιξία θέτοντας σταθερό ποσοστό αποσύνδεσης και σύνδεσης. Αρνητικό σημείο η διάκριση στο σύνολο των στρεμματικών εκτάσεων. Τα πρώτα 3.000.000 στρέμματα θα απολαμβάνουν διαφορετικής επιδότησης, 594 ευρώ/εκτάριο, ενώ τα επόμενα 700.000 στρέμματα επιδότηση 342,85 ευρώ/εκτάριο. Είναι ωστόσο θετικό ότι περιορίζεται η μεταφορά των πόρων στον δεύτερο Πυλώνα στα 18 εκ. ευρώ, εξασφαλίζοντας δημοσιονομική σταθερότητα.
ΚΑΠΝΟΣ: Ο τελικός συμβιβασμός βρίσκεται σε αντίθεση με το κοινό αίσθημα των Ελλήνων καπνοπαραγωγών. Μεταβατική περίοδος τεσσάρων ετών, από το 2006, η οποία προβλέπει ότι ποσοστό τουλάχιστον 40% των άμεσων ενισχύσεων και μέχρι 60% μπορεί να διατηρηθεί ως συνδεδεμένη ενίσχυση. Θα ήταν πολύ ευνοϊκότερη βεβαίως, αν είχε υιοθετηθεί η ρύθμιση που προτάθηκε στο πρώτο σχέδιο συμβιβασμού, που προέβλεπε ολική αποσύνδεση των ενισχύσεων για παραγωγή μέχρι 5 τόνους.
Ενα ακόμα θέμα το οποίο, αναφέρει ο κ. Καραμίχας, δημιουργεί ανησυχίες είναι ότι το 2010 το 50% των ενισχύσεων μεταφέρονται στην αγροτική ανάπτυξη. Και εδώ, προσθέτει, είναι άλλη μια αντίφαση της απόφασης. Ενώ στο βαμβάκι περιορίζεται η μεταφορά πόρων από τον πρώτο στον δεύτερο Πυλώνα, στον καπνό η μεταφορά αυτή αυξάνεται κατά 50%.
Η πρώτη μάχη κερδήθηκε αναφέρει σε δήλωσή του ο πρόεδρος της ΣΥΔΑΣΕ Γιάννης Πίττας και εναπόκειται στην κυβέρνηση και τους αγρότες να προβούν στους κατάλληλους εκείνους χειρισμούς προκειμένου να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα για τους ανθρώπους της υπαίθρου.
Πηγή: ΑΠΕ